Felakete 774 gün kaldı

Güncelleme Tarihi:

Felakete 774 gün kaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bilgisayar sistemlerinin iki haneli tarih formatı nedeniyle yaşayacağı 2000 felaketine sadece 774 gün kaldı. Yapılan araştırmalar, pek çok ekonomik ve sosyal bunalımı da beraberinde getirebilecek olan 2000 yılı sendromu sonucu dünya genelinde şirketlerin yüzde 1'inin iflas edeceğini gösteriyor. Bilgisayar sistemlerinin yüzde 90'ının 31 Aralık 1999 tarihinden 1 Ocak 2000 tarihine geçmeyi başaramayacağı tahmin ediliyor.

‘‘Milenyum felaketi’’ olarak da adlandırılan 2000 yılı sendromu ile ilgili bir araştırma yapan DHL Türkiye'nin Bilgi Teknolojisi Müdürü Okan Kibaroğlu, bu sorunun dünya genelindeki çözümü için yapılması gereken harcamanın 31 milyar sterlin (9.8 katrilyon lira) olduğunu söylüyor. Kibaroğlu, 2000 yılı sendromundan kurtulmanın büyük ölçekli bir şirkete maliyetini ise 50-100 milyon dolar arasında hesaplıyor.

2000 yılında tarih formatı nedeniyle yaşanacak olan bu sorunun özellikle eski ‘‘main frame’’ kodlarını kullanan sistemlerin etkileneceğini belirten Kibaroğlu, Türkiye'nin bilgisayarlaşma konusunda geç kalması sonucu, bu konuda nispeten şanslı olduğunu düşünüyor. ‘‘Türkiye'da sistemler pek çok batı ülkesine göre daha yeni. Çünkü bilgisayarla daha geç tanıştık’’ diyen Kibaroğlu, ‘‘Bu nedenle, eğer bunu bir şans olarak görebilirsek, Türkiye'de 2000 yılı probleminden etkilenebilecek bilgisayar sayısı daha düşük’’ değerlendirmesini yapıyor.

1 Ocak 2000'de neler olacak?

Bilgisayarlarda o güne kadar iki haneli olarak girilen yıllar ‘‘00’’ haline gelecek. Böylece bilgisayarlar, 2000 yılını 1900 yılı olarak algılayacak.

Haftanın günü hesaplamaları karışacak. 1 Ocak 2000 cumartesi gününe denk gelirken, 1 Ocak 1900 pazartesi.

Bankaların faiz, vade ve kredi hesapları karışacak. Bundan etkilenecek olan bilgisayarlar 1999 yılında 1 yıllık vade için yapılması gereken hesapları 99 yıl üzerinden gerçekleştirecek.

Tarihe göre dünyanın konumunu belirleyen navigasyon

sistemleri şaşıracak. Bu özellikle havayolu taşımacılığında kullanılan otomatik pilot cihazlarını etkileyecek.

Şirketlerin yüzde 45'i finansal problemler yaşayacak. Siz probleminizi çözmüş olsanız bile, size ödeme yapacak olan şirketlerin büyük bölümü bundan etkileneceği için, size yapacakları ödemelerde aksamalar olacak.

Tarihe göre sıralama yapan sistemler, 1999'dan daha yeni olan 2000 tarihli işlemleri en eski işlem olarak algılayacak. Bu özellikle stok takibi gerektiren işlemlerde sorun yaratacak.

İlk sorun 2000 değil

Bilgisayar sistemlerinde yaşanan ilk tarih sorunu 2000 yılı olmayacak. Daha önce 1969 ve 1979 yıllarında da bilgisayar sistemleri benzer bir problem ile karşı karşıya kaldı.

Ancak bu tarihlerde bilgisayar kullanımı günlük hayatın bu kadar içinde olmadığı için,

yaşanan sorunun maliyeti de yüksek değildi. O tarihlerde bilgisayarlara veri girmek için kullanılan delikli kartlarda yıl formatı tek haneli idi. Bu nedenle 1969'dan 1970'e ve 1979'dan 1980'e geçiş yapılırken tek haneli tarih formatları yeni 10 yılı ‘‘0’’ olarak algıladı.

Comdex'in yıldızı Bill Gates

ABD'nin Las Vegas kentinde dün başlayan Uluslararası iletişim fuarı Comdex 97 beş gün sürecek. Dünyanın her yerinden yüzlerce şirketin katıldığı Comdex 97 Fuarı'nı 215 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarının yıldızı, kuşkusuz dünyanın en zenginlerinden olan Microsoft'un Yönetim Kurulu Başkanı Bill Gates oldu. Son günlerde, Microsoft hisselerini New York Borsası'nda sattığı gerekçesiyle başı Amerikan SEC ile dertte olan Gates, fuarın

açılışında yaptığı konuşmada esprili üslubuyla dikkat çekti.

CBS Televizyonu'nda Talk-şovcu David Letterman'dan da alıntılar yapan Gates, ‘‘PC'mi neden seviyorum?’’ başlığı altında topladığı konuşmasında, ‘‘Sadece bir hafta sonunda, ben PC'min önüne oturup, dünyanın her tarafındaki savcılara katkıda bulunabilir ve 48 sayfalık yasal döküman üzerinde çalışabilir ve e-mail yoluyla bunu Adalet Bakanlığı'na gönderebilirim’’ dedi.

Pilli cep telefonu

Yeni nesil cep telefonları, olmadık anda biten batarya problemlerini de ortadan kaldırıyor. Motorola'nın önümüzdeki günlerde Türkiye'de de piyasaya süreceği d160 modelinin en büyük özelliği,

şarjı bittiğinde belli bir süre bildiğimiz kalem piller ile de çalışabilmesi. Üzerindeki standart şarjlı batarya ile 60 saat stand-by ve 160 dakika konuşma süresine sahip olan Motorola d160, lityum kalem pil ile 123 dakika stand-by'da kalabiliyor.

Kredi kartı kadar bilgisayar

Dizüstü, avuçiçi derken, bilgisayarlar kredi kartları boyutlarına kadar küçüldü. Franklin Electronic Puplisher, Starfish Software ve Citizen tarafından geliştirilen Rolodex adlı bilgisayar, dünyanın en küçük kişisel bilgisayarı. 160'a 98 piksel çözünürlükte, 9 satır ve 3 karak

terlik likit kristal bir ekrana sahip olan bu cihaz 3 bine yakın bilgi kaydını saklayabiliyor. PCMCI standartında bir kart özelliğine de sahip olan Rolodex, dizüstü bilgisayarların PCMCI girişlerine takılarak veri aktarımı da yapabiliyor. Rolodex'in ABD'deki satış fiyatı 130 dolardan başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!