FED dolar gösterge faizini yükseltti

Güncelleme Tarihi:

FED dolar gösterge faizini yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2005 22:35

ABD merkez bankası FED, beklentilere uygun şekilde dolar gösterge faizini çeyrek puanlık (0.25) artırımla yüzde 3.75'e yükseltti.

Haberin Devamı

FED'in Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından yapılan açıklamada, Katrina Kasırgası'nın olumsuz etkilerine rağmen ABD'de üretim artışının sürmesinin beklendiği belirtildi.

Ekonomi için asıl tehlikenin yükselen enerji fiyatları beraberinde, enflasyon baskısının daha güçlü hissedilmesi olduğu kaydedilen açıklamada, her şeye rağmen (gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış) çekirdek enflasyonun son aylarda göreceli olarak düşük kaldığı ve daha uzun dönemli enflasyon beklentilerinin kontrol altında tutulduğu ifade edildi.

ABD'de ekonomik büyümeyi hızlandırmak için yüzde 1 ile 1958'den bu yana en düşük noktasında tutulan dolar faizinde ilk çeyrek puanlık artırım, geçen yıl haziran ayında gerçekleştirilmişti.

Aradan geçen sürede yaptığı çeyrek puanlık 10 artırımla dolar gösterge faizini yüzde 3.75'e kadar çıkaran FED'in en önemli gerekçesi, “enflasyon beklentilerini kontrol altında tutma” isteği oldu.

AÇIKLAMADA "ÖLÇÜLÜ" KELİMESİ KORUNDU

Haberin Devamı

Katrina Kasırgası'nın ABD ekonomisine olumsuz etkilerini ortaya koyan ilk belirtiler, geçen hafta açıklanan ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satışlarında gözlemlenmişti.

ABD merkez bankası FED'in açıkladığı ağustos ayı sanayi üretimi sadece yüzde 0.1 (binde 1) artışla beklentilerin altında kalırken, Meksika Körfezi'ndeki altyapı ve tesislerin Katrina'dan zarar görmesi, petrokimya sektörünü dibe çekmişti. Bu kapsamda en çok olumsuz etkilenen sektörlerden kamu hizmetlerinde yüzde 0.5, madencilikte ise yüzde 0.6 gerileme kaydedilmişti.

FED, Katrina Kasırgası'nın olumsuz etkilerinden arındırılarak yapılan hesaplamada, sanayi üretimindeki artışın ağustos ayında yüzde 0.4 olduğunu bildirmişti.

Öte yandan, ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı ağustos ayı perakende satışlarında yüzde 2.1'lik beklenmedik düşüş görülmüştü.

Bazı ekonomistler, ABD ekonomisine 100 milyar doların üzerinde maliyeti olduğu hesaplanan Katrina Kasırgası'nın ardından FED'in olası sonuçları gözlemlemek için faiz artırımı politikasına ara verebileceğini ifade ediyorlardı.

Haberin Devamı

FED, bu görüşe katılmadığını ve önceliğini yükselen petrol fiyatlarının tetikleyebileceği enflasyona verdiğini, son kararıyla göstermiş oldu.

FED'in bu yıl içinde, 1 Kasım ve 13 Aralık tarihlerinde olmak üzere iki Açık Piyasalar Komitesi toplantısı daha bulunuyor. Her iki toplantıda da çeyrek puanlık faiz artırımı politikasına devam edilirse, yıl sonunda dolar gösterge faizi yüzde 4.25'e çıkmış olacak.

79 yaşındaki FED Başkanı Alan Greenspan'in katılacağı son Açık Piyasalar Komitesi toplantısı ise 31 Ocak 2006 tarihinde gerçekleştirilecek. Greenspan'in bu tarihten sonra emekliye ayrılması bekleniyor.

ABD'deki faizler, gösterge olarak kabul edildiğinden özellikle gelişmekte olan ülkeleri yakından ilgilendiriyor. Diğer şartlar eşit kabul edildiğinde ABD'de faizlerin yükselmesi, diğer ülkelerden para çıkışı ve hem şirketler, hem de devletler için dış borçlanma olanaklarının azalması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

New York Borsası da FED'in faiz artırımından olumsuz etkilendi. Dow Jones sanayi endeksi 17 puan gerileyerek 10,540.74 puana indi.

Bu arada FED'in faiz artırımının ardından dolar, önemli paralar karşısında yükseldi. Uluslararası döviz piyasasında faiz artışı kararı açıklanmadan 1.2163 olan avro/dolar paritesi, beklentilere uygun çıkan FED kararıyla 1.2127'ye indi.

Dolar, Japon Yeni karşısında da değer kazandı. FED kararı öncesinde 111.63 yenden işlem gören dolar, faiz artırımının açıklanmasıyla 111.90 yene çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!