Fed 75 puan faiz artırdı

Güncelleme Tarihi:

Fed 75 puan faiz artırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2022 07:00

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. ABD Merkez Bankası Fed, faizi 75 baz puan artırarak yüzde 1.75’e yükseltti. Böylece son 28 yılın en yüksek faiz artışı gerçekleşmiş oldu. Faiz kararı 10’a karşı 1 oyla alındı. Esther George ise faizin 50 baz puan artırımını istedi. Fed yetkililerinin 2022 sonu için ortalama Fed fon faizi beklentisi yüzde 3.4 oldu. 2023 sonu için ortalama Fed fon faizi beklentisi de yüzde 3.8 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

ABD’de ekonomik aktivitenin toparlandığına ve istihdam kazanımlarının güçlü olmaya devam ettiğine işaret eden Fed, “Genel ekonomik aktivite ilk çeyrekteki düşüşün ardından toparlanmış görünüyor. İstihdam kazanımları son aylarda güçlüydü ve işsizlik oranı düşük kaldı. Enflasyon; pandemi, daha yüksek enerji fiyatları ve daha geniş fiyat baskılarıyla ilgili arz ve talep dengesizliklerini yansıtarak yüksek kalmaya devam ediyor.

Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali, muazzam insani ve ekonomik zorluklara neden oluyor. İstila ve buna bağlı olaylar, enflasyon ve küresel ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturmaktadır. Buna ek olarak, Çin’deki COVID ile ilgili karantinaların tedarik zinciri aksamalarını daha da kötüleştirmesi muhtemeldir. Kurul, enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatlidir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 2

Fed’in uzun vadede maksimum istihdam ve  yüzde 2 oranında enflasyon elde etmeyi hedeflediği belirtildi.

“Komite, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürmeye kararlıdır” ifadesinin kullanıldığı açıklamada, ekonomik görünüm için, gelen bilgilerin etkilerinin izlemeye devam edileceği belirtildi.

DARALTMAYA DEVAM

Komite, buna ek olarak mayıs ayında yayınlanan Fed Bilançosunun Büyüklüğünü Küçültme Planları’nda açıklandığı gibi, elindeki Hazine kâğıdı ve mortgage destekli menkul kıymetleri azaltmaya devam edeceğini vurguladı.

TAHMİNLER AŞAĞI YÖNLÜ

Fed yetkilileri, GSYH tahminlerini aşağı yönde revize ettiler. 2022 yılı büyüme beklentisi önceki rapora kıyasla yüzde 2.8’den 1.7’ye çekildi. Önümüzdeki dönem için faiz tahminleri yükseltildi. İşsizlik için beklentiler yukarı yönlü revize edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!