FBI, batık durumdaki dört finans devinin peşine düştü

Güncelleme Tarihi:

FBI, batık durumdaki dört finans devinin peşine düştü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2008 00:00

FBI, Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers ve AIG hakkında soruşturma başlattı. Bugüne kadar 26 kurumu mercek altına alan FBI, incelemesinde kurumları mortgage krizi konusunda müşterilerine karşı yeterince aydınlatıcı olmamakla suçluyor.

AMERİKAN Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Başkan George W. Bush hükümetin el koyduğu mortgage devleri Fannie Mae ve Freddie Mac, iflas başvurusunda bulunan Lehman Brothers ve hükümetten aldığı 85 milyar dolar kredi ile kurtarılan AIG hakkında yolsuzluk soruşturması başlattı. Bugüne kadar 26 kurumu mercek altına alan FBI, bu kapsamda 1.400 brokerı da incelemeye aldı. Henüz ilk aşamalarında olan incelemede kurumlar mortgage krizi konusunda müşterilerine karşı yeterince aydınlatıcı olmamakla suçlanıyorlar.

26 firmayı inceliyor

Özellikle varlıklar konusunda yanıltıcı beyanlarda bulunmakla suçlanan kurumların yöneticileri de mercek altına alınıyor. Bir yılda 14’den 26’ya yükselen inceleme altındaki firma sayısının daha da artabileceği söyleniyor. FBI yöneticisi Robert Mueller, inceleme altında bulunan kurumlarla ilgili suçların ortaya çıkmasıyla birliklte bu kurumların yöneticilerine bazı cezalar verilebileceğini de dile getirdi. Adalet Bakanlığı sözcüsü Brian Roehrkasse de, "Ticari yolsuzluk iddialarının soruşturulması FBI’ın araştırma sorumluluğunun parçasıdır. Soruşturmaların sayısı zaman içinde değişmektedir, ancak hangi şirketlerin soruşturma kapsamında olduğu konusunda açıklama yapmıyoruz" dedi.

Kurtarma planı tehlikede

FBI zor durumda kalan bu firmaları araştırma kapsamına alırken Amerika’da diğer kurumların krizden etkilenmesini önlemeye yönelik olarak ortaya atılan 700 milyar dolarlık kurtarma planı da tehlikeye girdi. Önceki gün ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke ve ABD’nin SPK’sı SEC’in Başkanı Christopher Cox, planı Kongre’nin Bankacılık Komitesi’ne anlattı. Ancak senatörler, bankacılık sektöründeki krizi çözmek için hazırlanan kurtarma paketine dair rahatsızlıklarını dile getirdiler.

Demokratlar karşı çıktı

Amerikan Senatosunda yapılan ve beş saat süren oturumda, hararetli tartışmalar yaşanırken, Hazine Bakanı Henry Paulson, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin gecikmesi halinde, bunun tüm ABD ekonomisini riske sokabileceğini söyledi. Senatörler de söz konusu kurtarma planınını yeterince Amerikan olmadığı ve sosyalizme kaydığı gerekçesiyle eleştirdiler. Demokratlar ile hükümet arasında geçen tartışmaların sonucunda senatörlerin tavrı ’Plan bu haliyle kabul edilemez. Alternatifleri inlcemeliyiz’ yönünde oldu. Bazı demokratlar da hükümet ile mükelleflere daha az zarar verecek bir öneri götürmeyi seçti. Bu teklifte paketi 150 milyar dolar ile sınırlı tutmayı öneren senatörler, Paulson’dan ’Bu şekilde başarıya ulaşmamıza imkan yok’ cevabı aldı.

Hükümet piyasadan alım yapsın, bundan kárlı çıkar

WARREN Buffett, ABD’de CNBC TV’ye yaptığı açıklamalarda, piyasaların "tehlikeli durumda" kalmaya devam ettiğini söyledi. Hazırlanan 700 milyar dolarlık kurtarma planı hakkında "ABD hükümetinin rasyonel davranacağını düşünüyorum" diyen Buffett, ABD finansal sisteminin geçen hafta "tamamıyla işlevini yitirme" tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Kurtarma planı hakkında yapılan tartışmalara istinaden ABD hükümetinin piyasa fiyatından büyük miktarlarda menkul kıymet alımı yapması gerektiğini belirten Buffett, hükümet "bundan kárlı çıkacaktır" dedi.

Kongre 1907’de reddetti

ABD’de kısa süre önce resesyon ihtimalini azaltmak için vergi mekelleflerinin her birinin evine 600 dolarlık vergi iade çeki gönderilmesini öngören 146 milyar dolarlık canlandırma paketine onay vermişti. Ancak iş firmalara müdahale yetkisine gelince ABD kriz tarihinde, Kongrenin red oyu verdiği dönemler de oldu. 1907’de bankaların zor duruma düşmesiyle yaşanan krizde devlet çözüm için benzer bir paket çıkartmaya çalışmıştı. Ancak bu çaba, Kongre’yi geçememişti.

Warren Buffett, Goldman Sachs’ın yüzde 9’una 5 milyar dolar vedi

ABD’li yatırımcı Warren Buffett, 5 milyar dolar değerinde Goldman Sachs hissesi alıyor. ABD’li yatırımcı Warren Buffett’a ait Berkshire Hathaway şirketi, Goldman Sachs’tan 5 milyar dolar değerinde imtiyazlı hisse alacağını açıkladı. Bu gelişme, Goldman Sachs’ın dünyanın en tanınmış yatırımcısının desteğini kazandığı anlamına geliyor.

New York’taki Holland & Co’daki yatırım yöneticisi Michael Holland haberle ilgili olarak "Buffett’in yatırımı altın değerinde güven oyu demek. Bundan daha iyisi olamaz" dedi. Berkshire Hathaway, Goldman Sachs’ın 5 milyar dolar değerinde kalıcı imtiyazlı hissesini alırken, beş yıl içinde hisse başına 115 dolar fiyattan 5 milyar dolar değerinde adi hisse alma hakkına sahip olacak. Bu Goldman’ın adi hisselerinin yaklaşık yüzde 9’una denk geliyor.

Buffett’nin Berkshire Hathaway’deki yatırım portföyünde bazı önemli ABD bankalarının büyük miktarda hissesi bulunuyor. ABD Merkez Bankası (FED), geçen pazar günü Goldman Sachs’ın yatırım bankası statüsünden, banka holding şirketine dönüşmesine izin vermişti. Goldman Sachs’ın, finansman bulmasını kolaylaştıracak olan bu değişikliğin sonrasında bir ticari banka alabileceği konusunda spekülasyonlar ortaya atılmıştı. Kyodo haber ajansı da Japonya’nın üçüncü büyük finans şirketi Sumitomo Mitsui Financial Group’un (SMFG) Goldman Sachs’a yatırım yapmayı planladığını belirtti. Ajansın haberine göre SMFG, Goldman Sachs’a birkaç yüz milyar yen tutarında yatırım yapabilir.

Freddie Mac CEO’suna 900 bin dolar maaş

DEVLETİN el koymasıyla birlikte göreve gelen Freddie Mac’in yeni CEO’su David Moffett’in maaşı 900 bin dolar olarak belirlendi. Yeni CEO’nun maaşı eski CEO Richard Syron’ınkinin yüzde25 altında kaldı. Bancorp’un eski başkan yardımcısı Moffett’in bonuslarkonusunda da eski CEO kadar şanslı olmayacağı belirtildi.

Japonlar, ABD batıkları ile dünyaya açılıyor

BİRKAÇ yıl önce sorunlu krediler yüzünden iflasın eşiğine gelmiş olan Japon finans şirketleri, şimdi zor durumdaki ABD finans sektörüne yaptıkları yatırımlarla agresif şekilde ülke dışına açılıyorlar. Japonya’nın en büyük bankası Mitsubishi, Morgan Stanley’i yüzde 20’sini alırken, Nomura Lehman Brothers’ın Asya oparasyonun alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!