Fay hattı tırı yollarda

Güncelleme Tarihi:

Fay hattı tırı yollarda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 17:25

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırması Enstitüsü (KRDAE) iş birliğinde hayata geçirilen “Kuzey Anadolu Fay Hattı Tır”ı, hat güzergahındaki 20 kenti gezerek, vatandaşlara deprem ve zorunlu deprem sigortası konusunda eğitim verecek.

Taksim Meydanı'ndaki metro çıkışında konumlandırılan tırın önünde düzenlenen basın toplantısında konuşan DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Türkiye'de deprem bilincinin gelişmesi için kat edilmesi gereken uzun bir yolun bulunduğunu söyledi.

Bu amaçla Boğaziçi Üniversitesi KRDAE iş birliğinde “Kuzey Anadolu Fay Hattı Tır”ını hayata geçirdiklerini anlatan Serdar, tırın, fay hattı güzergahındaki 20 kenti gezerek, 4 bin kilometre yol alacağını ifade etti.

Serdar, amaçlarının, genelde deprem, özelde ise zorunlu deprem sigortası konularını vatandaşlara anlatarak, bilinç gelişimini sağlamak olduğunu kaydederek, tırın, yakın zamanda deprem acısını yaşadığı için sembolik anlamı bulunan Elazığ'dan start alacağını söyledi.

Tırın gittiği kentlerde, rasathaneden 10 kişilik öğretim ekibinin, halka eğitim vereceğini belirten Serdar, eğitimler sırasında tırdaki simülasyon sistemi sayesinde, katılımcıların depremi yaşayacaklarını ve bu şekilde deprem sırasında nasıl davranılması gerektiğini öğreneceklerini anlattı.

Serdar, ziyaret edilen kentlerde vatandaşlara “Deprem Geçecek, Hayat Devam Edecek” temalı depreme hazırlık setinin verileceğini aktararak, ayrıca Tokat, Amasya, Çorum, Karabük, Bolu ve Sakarya'da psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen tarafından da “erteleme psikolojisinin deprem tehdidi altındaki bir ülkede yaratacağı kaotik sonuçlar ve bunun önüne geçme teknikleri” hakkında eğitimler verileceğini söyledi.

Tır projesinin, bir defalığına mahsus olmadığının altını çizen Serdar, “Deprem bilinçlendirme çalışmalarında esas olan sürekliliktir. Bu nedenle bir sonraki güzergahımız, Batı Anadolu fay kırık sistemi olacak” dedi.

ŞANSSIZ COĞRAFYANIN ŞANSLI BİREYLERİNİ OLUŞTURMAK

Boğaziçi Üniversitesi KRDAE Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özel de Türkiye topraklarının yüzde 98'inin birinci dereceden deprem bölgesi üzerinde olduğunun altını çizdi.

Böyle bir şansız coğrafyada şanslı bireyler oluşturmak yolunda bir adım atmak istediklerini ve bu şekilde böyle bir projenin başlatıldığını söyleyen Doç. Dr. Özel, tırın geçtiği güzergahlarda, vatandaşlara depremden korunma, afet risklerinin aza indirilmesi için deprem bilincinin yaygınlaştırılması ve deprem sigortasının gerekliliğine yönelik bilgiler verileceğini anlattı.

DASK İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri ise depremlerin hem maddi hem de manevi yaralar açtığını belirtti.
5 yıl önce Türkiye genelindeki zorunlu deprem sigorta poliçe oranının sadece yüzde 17 olduğunu söyleyen Utkueri, DASK olarak yürüttükleri çalışmalar sonucu, poliçeli sigortalılık oranlarında önemli bir mesafe katedildiğini anlattı.

Utkueri, “Amacımız, yüzde 30'lara ulaşan poliçe oranlarını önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 50'ye ulaştırmak. Son 5 yılda poliçe oranlarında yüzde 56'lık bir artış kaydettik. 2009 sonu itibarıyla 3,5 milyon konut sahibi zorunlu deprem sisteminin güvencesi altına girdi. Ekonomik açıdan zor bir yıl olan 2009'da poliçe adetlerimizin yüzde 20 artması bizi sevindirdi. Hedefimiz, bu yılın sonunda zorunlu deprem sigortalı konutların sayısını 5 milyona çıkarmak” diye konuştu.
Türkiye'de depreme karşı önlem alma ve sigortalanma bilincinin arzu edilen seviyede olmadığına vurgu yapan Utkueri, Martta Elazığ'da meydana gelen depremin zorunlu deprem sigortasının önemini bir kez daha hatırlattığını ifade etti.

Utkueri, DASK olarak, Elazığ'daki depremde poliçe sahibi olup zarar gören 383 sigortalı konut sahibinin tazminatlarını kurumdan alarak maddi zararlarını sardıklarını dile getirdi.

Depremi yaşayan ve sigortanın faydasını gören kentlerde poliçe adetlerinin hızlı bir sürede 6 kat arttığını belirten Utkueri, amaçlarının depremlerin acısını yaşamadan vatandaşların harekete geçmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından, tırdaki simülasyon sistemi sayesinde 6.0 büyüklüğündeki bir deprem yaşatıldı. Elazığ'da 2 Mayısta start alacak projede tır, Bingöl, Erzurum, Tunceli, Erzincan, Gümüşhane, Tokat, Amasya, Çorum, Kastamonu, Çankırı, Kırıkkale, Ankara, Karabük, Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ ve Çanakkale'yi ziyaret edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!