Faturasız malı olan ne yapacak?

Güncelleme Tarihi:

Faturasız malı olan ne yapacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 1998 00:00

18 Eylül 1998
   Perşembe



Faturasız malı olan ne yapacak?

Faturasız mal beyanını da düzenleyen Tebliğ ile emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını kayıtlarına intikal ettirmek isteyen mükellefler, işletmelerinde mevcut olup da, kayıtlarda yeralmayan bu varlıkları, 30 Ekim tarihine kadar bir envanter listesi ile KDV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine bildirecekler.

Bu kıymetler, bildirim tarihindeki rayiç bedelle değerlenmek suretiyle bildirimlerde gösterilecek. Bu bedel, mükellefin kendisi tarafından bizzat tespit edilebileceği gibi, bağlı olduğu meslek kuruluşuna da tespit ettirilebilecek. Bildirilen kıymetler, yasal kayıt süresi içinde kayıtlara intikal ettirilecek. Tebliğe göre, kayıtsız stok bildiren mükelleflerin bu mallarını satmaları halinde, defterlere kaydedilecek satış bedeli, kayıtlı değerinden düşük olamayacak.

Beyan edilerek kayıtlara intikal ettirilen emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların bedeli üzerinden KDV Kanunu uyarınca KDV hesaplanarak, sorumlu sıfatıyla beyan edilecek ve aynı süre içinde ödenecek. Bu durumda KDV, makine, teçhizat ve demirbaşların bedeli üzerinden yüzde 10, genel ve yükseltilmiş orana tabi emtianın bedeli üzerinden yüzde 10, diğer emtiaların bedeli üzerinden de emtianın tabi olduğu oranın yarısı dikkate alınarak hesaplanacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!