Faturası 40 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Faturası 40 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2001 01:36

ABD'ye terörist saldırı tarihe insandan kaynaklanan ‘‘en pahalı felaket’’ diye geçecek. Moody's, sigorta bedelinin 10-15 milyar doları bulacağını hesaplarken, İngiliz sigortacılar faturanın 40 milyar dolara ulaşacağını savunuyor.

Dünya Ticaret Merkezi'nin New York'taki ikiz kulerine ve Pentagon'a yapılan saldırı, insanoğlunun gerçekleştirdiği en pahalı felaket olarak kabul ediliyor. Tek başına 1.5 milyar dolarlık sigorta maliyeti bulunan Dünya Ticaret Merkezi'nde ve Pentagon'da ölenlerin hayat sigortaları, patlamalar sırasında diğer binalarda ve taşıtlarda gerçekleşen hasar ile saldırı aracı olarak kullanılan yolcu uçaklarının, sigortacılık sektörüne dünya tarihinin en büyük faturalarından birini çıkarması bekleniyor.

Uzmanlar, felaketin bazı sigorta şirketlerinin iflas etmesine bile neden olabileceğini savunuyorlar. Bu felaketten önce insanoğlunun oluşturdu en pahalı felaket 1988 yılında İngiltere'de meydana gelen rafineri patlamasıydı ve faturası tam 3 milyar dolar olmuştu. Derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'ye yapılan saldırıların sigorta maliyetinin 10-15 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Lloyd'un merkezinin bulunduğu İngiltere'deki sigortacılık uzmanları, zararın yaklaşık 40 milyar doları bulabileceğini savunuyor. Uzmanlar, sigorta şirketlerinin, bundan böyle, yeni terör riskini kapsamak için, çok yüksek prim talep edebileceklerini ifade ediyor.

KİMLER SİGORTALADI?

1970 yılında 750 milyon dolara inşaa edilen Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin önemli bölümünün dünyanın en büyük sigorta şirketi Alman Münich Re, ikinci büyük sigorta şirketi İsviçreli Swiss Re ve İngiliz Llyod şirketlerine reasüre edildiği ifade ediliyor. Münih Re yaptığı açıklamada, 906 milyon dolarlık bir kayıp beklediklerini ve bunu da kárlarını büyük oranda etkileyeceğini belirtirken, Swiss Re ise Amerika'ya yapılan terörist saldırısından 730 milyon dolarlık bir kayıp beklediklerini açıkladı. Amerika'da gerçekleşen terörist eylemlerden sonra tüm dünyada sigorta şirketleri hisselerinde büyük kayıplar yaşandı. Avrupa'nın en büyük sigorta şirketlerini içinde barındıran Eurotop Sigorta Endeksi yüzde 13 düşerken, Swiss Re hisselerinde yüzde 17, Münich Re hisselerinde ise yüzde 15 düşüş yaşandı. Diğer taraftan Dünya Ticaret Merkezinde yer alan Alianz sigorta şirketinin 400 personeli hakkında da henüz bir bilgi alınamadı.

Savaş olursa sigortalar iptal

Dünya Ticaret Merkezi'nin terörist saldırılar sonrası yok edilmesiyle sigorta poliçelerinin kapsamı tartışılmaya başlandı. Sigorta poliçelerinin kapsamı genellikle yangın, patlama, sigarayla meydana gelen hasarlar ve diğer koşulları kapsarken, normalde savaş durumları poliçe dışında tutuluyor. Ancak, sigortacıların yaptıkları açıklamalarda bu savaş koşulu sadece ülkeler arasında meydana gelen durumlar için düzenlenmiş durumda. Yani eğer Amerika bu saldırılar nedeniyle başka bir ülkeye savaş açarsa sigorta şirketleri otomatik olarak sigorta bedellerini ödemekten muaf olacak. Bazı sigorta şirketleri ise yaptıkları açıklamalarda global terörizmin artmasından dolayı bazı şirketlerinin terörist saldırılarını sigorta kapsamı dışında tuttuklarını da belirtiyorlar. Amerikan hükümetinin de kendi içinde sigortalandığı belirten sigortacılar, ‘‘Hükümet binalarında oluşacak herhangi bir hasar ticari sigorta kapsamının dışındadır’’ açıklamasını yapıyorlar.

Morgan Stanley: 3 bin 500 çalışanımız kayıp

ABD'de önceki gün gerçekleştirilen terörist saldırılar sonucunda yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nde bürosu bulunan şirketler, personellerinin durumu konusunda da telaş içinde. Kulelerde en fazla büroya sahip ünlü danışmanlık firması Morgan Stanley, 3.500 çalışanının akibeti hakkında sınırlı bilgiye sahip olduğunu bildirdi.

Morgan Stanley tarafından yapılan açıklamada, 110 katlı Dünya Ticaret Merkezi'nde 25'inci katta faaliyet gösteren Morgan Stanley çalışanlarının durumu konusunda bilgilerinin, gazetelerde yer alanlarla sınırlı olduğu ifade edildi. Açıklamada, şirket olarak çalışanların güvenliği üzerinde odaklaşıldığı kaydedildi. Morgan Stanley'de 20 kadar da Türk'ün çalıştığı tahmin ediliyor.

Dünya Ticaret Merkezi'nde büroları bulunan Japon şirketleri de burada görevli personeline ulaşmaya çalışıyor. Şirketlerden bir bölümü saldırı sırasında binada bulunan çalışanlarının şu anda güvende olduğunu bildirirken, bir bölümü, henüz personelinden haber alamadığını açıkladı. Moloz yığını haline gelen ikiz binalarda büroları bulunan Japon şirketlerinden 37'sinin, çalışanlarının güvenlikte olup olmadığını doğrulatmaya çalıştıkları kaydedildi.

Pahalıya patlayan saldırılar

PiperAlpha rafineri patlaması (1988- İngiltere): Sigorta faturası 3 milyar dolar.

Los Angeles'ta eylemler (1992): Sigorta faturası 775 milyon dolar.

Dünya Ticaret Merkezi'ne bomba (1993): Sigorta faturası 510 milyon dolar.

Oklahoma City bombalaması (1995): Sigorta faturası 125 milyon dolar.

Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a uçaklı saldırı (2001): Sigorta faturası 40 milyar dolar.

Nelere tazminat ödenecek

Çöken ve hasar gören binalar.

Ölen ve yaralananlar.

Düşen uçaklar.

Zarar gören araçlar.

İş durmasından doğan kayıplar.

İşveren sorumluluk tazminatları.

Dünya Ticaret Merkezi'nde bulunan bazı kuruluşlar

ABN Amro

Commerzbank

Fuji Bank

Morgan Stanley

New York Finans Enstitüsü

Sun Microsystems

AT&T

Bank of America

CNN

Cinde Corp.

Delta Airlines

Lehman Brothers

Xerox

Merrill Lynch

Salomon Brothers

New York Emtia Borsası (COMEX)

New York Denizciler Birliği

New York Vergi Departmanı

Ulusal Araştırma Enstitüsü

Nichols Foundation

Mancini Duffy

The Nishi Nippon

Taipei Bank

Baltic Oil

Pasific American Co.

Paging Network

Patinka International

Overseas Union Bank

Turner Construction

Golden King

Amerson Group

LG Insurence

Avis

Adecco SA

AON Corparation

Atlantic Bank of Newyork

Colortek Kodak

Continantel Insurance

Dow Jones Company

EuroBrokers

Globe Tour

Hua Nan Comercial Bank

Hartford Steam

Intera Group

Orient International

Pines Investment

Rytheon Company

Seabury&Smith

Showtime Pictures

Sinolion

TD Waterhouse Group

Union Bank of California

Verizon Comunication

Weiland International

Quint Amasis

RGL Gallagher

Dahao USA

Fertitta Enterprises

Employee Merit

Hu Tong International

Manaa Trading

World Travel

Banco Latin Americano

Scpie Companies

Porcella Vicini

Tai Fook Securities

Garban Intercapital

Gold Sky Corp.

Tower Computer

Zim American Shiping

California Bank

United Seamen's

Ann Taylor Loft

Cedel Bank

Northern Trust

United Hercules

Martin Progressive

Brown&Wood

Quint Amasis

The Co. Store

Kemper Insurance

Network Plus

Türkiye'deki ABD'li şirketler için alarm

ABD, tarihin en büyük terörist saldırısının hedefi olurken, dünyadaki ABD sermayeli şirketler de alarma geçti. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı ve CIA, önceki gün Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyadaki ABD şirketleri için güvenlik uyarısında bulundu. ABD güvenlik birimleri, şirketlerden çalışanları ve ofisleri ile ilgili güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkarmalarını istedi.

ABD güvenlik kuruluşlarının yanısıra, ABD'li şirketlerin genel merkezlerinden de yurtdışındaki ofislere güvenlik konusunda uyarılar gönderildi. Türkiye'deki ABD sermayeli şirketlere ve ABD şirketlerinin temsilciliğini yapan Türk kuruluşlara da gönderilen bu uyarılarda, şirketlerden özellikle ABD'li yöneticilerin güvenliği konusunda daha dikkatli olmaları ve bir süre için tanıtıma yönelik faaliyetlerine ara vermeleri istendi.

Dün, Emniyet Genel Müdürlüğü de, güvenlik önlemlerini artırmak için iş dünyası örgütlerinden ABD ile iş yapan şirketlerin listelerini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!