Fatih’ten beri hısımız serbest ticaretle 5 milyar dolara çıkarız

Güncelleme Tarihi:

Fatih’ten beri hısımız serbest ticaretle 5 milyar dolara çıkarız
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 00:00

Malezya ile dış ticareti büyütmek isteyen İTO, Kuala Lumpur’da Türk İhraç Ürünleri sergisi açtı. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, “Fatih Sultan Mehmet’in kızı Rukiye Hatun, Malay Sultanı Mansur Şah ile evlenmiş. Fatih’ten beri hısımız, bir anlaşma yaparsak ticaretimiz 5 milyar dolara çıkar” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile Malezya arasındaki ticareti 5 milyar dolara çıkarmak için Kuala Lumpur’da Türk İhraç Ürünleri Sergisi açan İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, iki ülke arasındaki ilk ticaret anlaşmasının 1475’te imzalandığını belirtti. Yalçıntaş, “Rivayetlere göre ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in kızı Rukiye Hatun da Malay Sultanı Mansur Şah ile evlenmiş. Fatih’ten beri hısımız. Şimdi Serbest Ticaret Anlaşması da yaparsak halen 1.8 milyar dolar olan dış ticaretimiz kısa sürede 5 milyar dolara çıkar” dedi. Yalçıntaş, uzaklıkları ticaretin artırılmasına engel olarak görmediklerini, Malay işadamlarının Güney Afrika ve Dubai’ye de yoğun yatırımlar yaptığını hatırlatarak “Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya giriş kapısı da Türkiye olacak. Başta demir-çelik, gemi inşa, savunma sanayi, müteahhitlik ve petrokimya olmak üzere birçok alanda işbirliği mümkün” diye konuştu.

Haberin Devamı

75 Türk firması katılıyor

Rukiye Hatun’un torunun çocuğu Dr. Zeti Akhtar Aziz’in de halen Malezya Merkez Bankası Başkanı olduğunu vurgulayan İTO Başkanı Yalçıntaş, şu bilgileri verdi: “5 bin 500 metrekarelik alanda düzenlenen Malezya 3. Türk Ürünleri Sergisi’ne 75 Türk firmasıyla geldik. Bugün iki ülkenin yaklaşık 800 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi bulunuyor. Ne yazık ki, aramızdaki dış ticaret toplam dış ticaret hacmimiz içinde binde 18’lik orana tekabül ediyor. Bu oran çok düşük.”

1.5 milyar dolar az

Malezya ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasının önemli olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şöyle konuştu: “Malezya ile Türkiye zor günlerde birbirine destek olan iki ülkedir. Malezya iş dünyası ve şirketleri Türkiye’ye gelirlerse ufuklarını sadece Türkiye coğrafyasıyla sınırlı tutmayacaklar. Yeni pazarlara açılmalarında Türkiye önemli rol üstlenecek vizyona sahip. Türkiye’nin 2023 hedefi var. Malezya’nın da 2020 hedefleri bulunuyor. Malezya istikrarlı ortamı, büyük yatırımları ve kalkınmaya yönelik modeliyle küresel güç haline geliyor. Farklı kültürleri birleştirmesi ve bir Malezya ruhu oluşturması da dünyaya örnek model oldu. Ülkelerimiz arasındaki 1.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi kadim dostluğumuzu yansıtmıyor. Bu ticaret hacmimizi Serbest Ticaret Anlaşması ile olması gereken noktaya taşıyabiliriz. Türkiye 2011 yılında Malezya’ya 182 milyon dolarlık ihracat yapabildi. Malezya ise Türkiye’ye 1.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu konuda da denge sağlamalıyız.”

Haberin Devamı

3-4 ay içinde imzalarız

Serbest Ticaret Anlaşması’nı 3-4 ay içinde tamamlanacağını söyleyen Malezya Uluslararası Ticaret Sanayi Bakanı Dato Sri Mustapa Bin Muhamed, şunları dile getirdi: “Malezya’nın Türkiye ile ticareti geçen yıl yüzde 42 arttı. Malezyalı şirketler son dönemde Türkiye’ye yatırımlarını da artırıyor. Acıbadem Sağlık Grubu ve Sabiha Gökçen yatırımları bu konuda iyi örnekler. Ancak yine de henüz olması gereken seviyede değiliz. Türkiye, Avrupa’da ve İslam dünyasında en başarılı ülkelerden. Bir süre önce Malezya’dan Türkiye’ye giden delegasyonda ben de vardım ve Türkiye’de Malezya Haftası düzenleme kararı almıştık. Bunun yapılmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

Türk dizileri Malezya yolunda

TELEVİZYON ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği Başkanı Erdal Tuşunel, Türk dizi ve sinema sektörünün Ortadoğu bölgesinde çok güçlü olduğunu belirterek, “Malezya gibi bu bölgeyi fazla bilmiyoruz. Amacımız buralarda da dizilerimize pazar bulmak” dedi. Malezya Kültür ve Tanıtım Ateşesi Ali Gülen ise, “Geçen yıl Malezya’nın ünlü aktristi Lisa Surihani ve yönetmen Bernardı Chauly ile yaptığımız görüşme sonucunda Türkiye’de film çekmeleri için ikna etmiştik. İstanbul Ben Geldim adlı filmin tamamını Türkiye’de çektiler ve temmuzda gösterime giriyor” diye konuştu.

Aydınlar: Khazanah’la ortaklık çok iyi gidiyor

JAPON ortaklı Malezyalı yatırım fonu Khazanah ve sağlık birimi Integrated Healthcare’e Acıbadem Sağlık’ın yüzde 75’ini 1.6 milyar dolara satan Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, “Ortaklık çok başarılı ve sorunsuz devam ediyor. Malezya’da önemli iş fırsatları bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Malezyalılar  Maraş Dondurması yiyecek

KAHRAMAN-MARAŞ’ın geleneksel dondurmasını uluslararası marka yapan Mado, Malezya’nın Taksim Meydanı olarak bilinen caddesinde ilk mağazasını 10 gün içinde açacak. Mado Franchise Direktörü Caner Yazar, şu bilgileri verdi: “Malezyalı ortakla Singapur, Endonezya, Tayland ve Çin’de yeni Mado’lar açacağız. Hedefimiz 2012’de 10 Mado açmak. Türk baklavası ve börek de satıyoruz. Yakında burada üretime de başlayacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!