Faize 2006'da yüzde 15 vergi

Güncelleme Tarihi:

Faize 2006da yüzde 15 vergi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2004 15:21

TBMM’ye sunulan tasarıya göre 1 Ocak 2006’dan başlayarak Hazine bonosu ve Devlet tahvilleri de dahil menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerden, üç ayda bir yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Hükümetin, ağırlıklı olarak vergi yasalarını yıl başından itibaren uygulamaya girecek olan Yeni Türk Lirası’na uyum amacıyla hazırladığı ve faiz gelirlerinin vergilendirilmesinde yeni bir sisteme geçişi öngören yasa tasarısı TBMM ’ye sunuldu.

1 Ocak 2006 tarihinden itibaren çeşitli finansal araçlardan elde edilen getirilerin aynı düzeyde ve kaynakta vergilendirilmesi ve bunun nihai vergilendirme olması öngörülüyor. Bu kapsama Hazine bonosu ve Devlet tahvilleri de dahil tüm menkul kıymetler, diğer sermaye piyasası araçları,. Mevduat faizleri. Özel finans kurumlarından elde edilen gelirler ve repo kazançları giriyor. Yapılan düzenlemeyle Hazine tarafından ihraç edilen borçlanma kağıtları ile özel sektör kağıtlarının aynı esaslar çerçevesinde vergilendirilmesi sağlanıyor.

Haberin Devamı

Menkul kıymetlerin ve sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması ve veya elde tutulma sürecinde sağlanan gelirlerin, bankalar veya aracı kurumlar aracılığıyla kaynaktan vergilendirme esası getiriliyor. Tasarıyla yüzde 15 olarak belirlenen vergi kesintisi, bankalar ve aracı kuruluşlar tarafından alım satımına aracılık yaptıkları menkul kıymetlerin alış ve satış bedelleri arasındaki fark, itfası halinde alış bedeli ile itfa bedeli arasındaki fark ve tahsiline aracılık yaptıkları dönemsel getiriler üzerinden yapılacak.

EUROBONDLAR MUAF TUTULUYOR

Hazinenin, yurt dışına ihraç ettiği menkul kıymetlerin alım satımı ve itfası sırasında elde edilen getirilerle bunların dönemsel getirilerden vergi tevkifatı yapılmayacak. Ayrıca, hisse senetlerinin kar payları da uygulamadan muaf tutulacak.

VERGİ ORANI YÜZDE 15

Yasayla faiz ve menkul kıymetlerden elde edilen diğer gelirler üzerinden yapılacak vergi tevkifatının oranı yüzde 15 olarak belirleniyor. Tasarının yasalaşıp yürürlüğe girmesinden önce ihraç edilmiş her türlü tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile hisse senetlerinin elde tutulmasından kaynaklanan kazançlar halen yürürlükte bulunan kurallara göre yapılacak.

Haberin Devamı

KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI

Şirketlerin mali bünyesinin güçlendirilmesi amacıyla 1984 yılından bu yana tam mükellef kurumlar için geçici kaydıyla uygulanan gayrimenkul ve iştirak hisseleri satış kazancı istisnasına ilişkin uygulama kalıcı hale getiriliyor.

GELİR VERGİSİ TARİFESİ

Tasarıyla gelir vergisi tarifesi de yeniden düzenlenirken, en üst dilim için yüzde 45 olan vergi oranı kaldırılıyor. Gelir vergisinde en üst oran yüzde 40'a düşürülürken, bu oran ücretliler için de yüzde 35’e iniyor.

DAMGA HARÇ PULU KALKIYOR

Tasarıyla, damga vergisi ve harçların pul yapıştırılarak ödenmesine ilişkin kural kaldırılıyor. Bu ödemeler, makbuz karşılığı, hakedişten kesinti veya basılı damga konulması şekillerinden birine göre ödenecek. Damga vergisi ve harçların kapsamı da daraltılıyor. Ayrıca kira sözleşmeleri değerli kağıtlar kapsamından da çıkarılıyor.

Haberin Devamı

Sürücü belgesi sınav harçları kaldırılıyor. Sürücü belgesi harçları ise yeniden belirleniyor. A, F ve H sınıfı sürücü belgelerinden bir defaya özgü olarak alınan harç 50 YTL, B sınıfı sürücü belgelerinin harcı 150 YTL, uluslararası sürücü belgelerinin harcı 100 YTL, diğer sürücü belgelerinin harcı ise 250 YTL olarak belirleniyor. Sürücü belgesi vize harcı ise asıl harcın dörtte biri olarak belirleniyor.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ

Konutlara ait çevre temizlik vergisi su tüketim miktarına göre büyükşehir belediyelerinde metreküp başına 15 Ykr, diğer yerlerde de 12 Ykr olarak yeniden düzenleniyor. İşyerlerinin çevre temizlik vergisi tutarları da yerleşim yerinin derecesine ve işyerinin grubuna göre 12 YTL ile 1400 YTL arasında değişiyor. Bu tutarların büyükşehir belediyelerinde yüzde 25 oranında artırılarak uygulanması öngörülüyor.

Haberin Devamı

EĞİTİME BİLGİSAYAR BAĞIŞINA KDV MUAFİYETİ

Milli Eğitim Bakanlığına yapılacak olan bilgisayar bağışlarına KDV istisnası getiriliyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna, Fon’a alınan bankalarla ilgili olarak sağlanan vergi istisna ve muafiyetlerinin süresi de 2010 yılı sonuna kadar uzatılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!