Faizde beyan başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Faizde beyan başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

2 milyon mükellef yarından itibaren faiz ve diğer gelirleri için beyanname vermeye başlayacak. 1997'de 4 milyar 629 milyon 630 bin lira ve üzerinde faiz geliri elde edenler beyanname verecek.

Türkiye'de, yaklaşık 2 milyon mükellef, yarından itibaren, faiz ve diğer gelirleri için beyanname vermeye başlayacak. Devlet tahvili, hazine bonosu, gelir ortaklığı, mevduat faizi ve repo geliri elde edenlerin ilk defa beyanname verecekleri bu yıl, vergide de kayıp ve kaçakları kısa sürede ortaya çıkaracak optik okuma dönemine geçiliyor. Gelirler Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, geçen yıl 1 milyon 600 bin dolayında mükellefin gelir vergisi beyannamesi verdiği Türkiye'de, bu gruba, faiz geliri elde edenlerin de katılmasıyla birlikte, bu yıl yaklaşık 2 milyon kişinin beyanname vermesi bekleniyor.

Ancak faiz geliri elde edenler için beyanname verme mecburiyeti, geçen yıl 4 milyar 629 milyon 630 bin lira ve üstü gelir elde edenler için sözkonusu olacak. Maliye Bakanlığı, bu yıl gelir vergisi beyannamelerinde optik okuma dönemine de geçiş yapacak. Bu çerçevede, yıllık gelir vergisi beyannameleri bilgisayarlarla okunup, kısa sürede değerlendirilebilecek şekilde yeniden düzenlenerek, bütün vergi dairelerine gönderildi.

Tek bir yapraktan oluşan, elle doldurulacak yeni vergi beyannameleri, beyan döneminin biteceği 31 Mart 1998 Salı gününün ardından, yurdun dört bir yanından Ankara'ya gönderilecek. Beyannameler, optik okuyucular sayesinde Bilgi İşlem Merkezi'nde hemen bilgisayarlara yüklenecek ve değerlendirme işlemine geçilecek.

Değerlendirme, bir ay içinde tamamlanacak ve gelirini düşük gösteren, vergi kaçıran ya da beyanname vermeyen mükellefler bu şekilde belirlenecek. Vergi İstihbarat Merkezi'ndeki bilgilerin de yardımıyla yapılacak bu işlem sonrası, vergi kaçıranlar, mayıstan itibaren özel incelemeye alınacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!