Faiz koridorunun üst bandı 0.5 puan arttı

Güncelleme Tarihi:

Faiz koridorunun üst bandı 0.5 puan arttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 01:12

Küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında gözlenen zayıflamaya dikkat çeken Merkez Bankası sürpriz yaptı. Politika faizi yüzde 4.5’te kalırken faiz koridorunun üst bandı olan borç verme faiz oranı yüzde 7.25’ten 7.75’e yükseltildi.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayında tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağına ilişkin beklentilerle piyasalarda son iki gündür yaşanan tedirginlik Merkez Bankası’nı da harekete geçirdi. Dün toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinde ve faiz koridorunun alt bandında değişiklik yapmazken, koridorun üst bandında, beklentilerin aksine 50 baz puanlık arttırım yaptı. PPK dünkü toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.5’te, faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranını yüzde 3.5’te tuttu. PPK, faiz koridorunun üst bandı olan borç verme faiz oranını ise, yüzde 7.25’ten 7.75’e yükseltti.

TEMKİNLİ DURUŞ

PPK tarafından yapılan açıklamada, mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında gözlenen zayıflamanın sürdüğüne dikkat çekildi. Kurul, böyle bir konjonktürde daha temkinli bir para politikası duruşunun da katkısıyla kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği değerlendirmesinde bulundu. Enflasyonda öngörülen düşüşün ağustostan itibaren başlanmasının beklendiğini belirten Kurul, hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyon göstergelerinin fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak amacıyla para politikasındaki temkinli duruşun güçlendirilmesine karar verildiğine işaret etti.

KUR ARTIŞININ ÖNÜ KESİLDİ

Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşunun korunacağının altını çizen Kurul, “Gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir. Ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğini arttırmak amacıyla borç verme faiz oranı yüzde 7.25’ten yüzde 7.75’e yükseltilmiştir. Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle Türk lirası likidite politikasının esnekliğinin korunmasının önemli olduğu değerlendirilmiştir” ifadelerini kullandı. Faiz koridorunun üst bandındaki arttırımın doların yükselmesiyle birlikte son iki gündür telafuz edilmeye başlandığına dikkat çeken Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Genel Koordinatörü Ali İhsan Gelberi, “Merkez Bankası’nın günlük fonlama maliyetinde nasıl bir yol izleyeceği çok önemli. Eğer koridorun üst bandı arttırılmamış olsaydı kurda yükseliş olurdu. Merkez Bankası faizi arttırarak kurdaki yükselişin önüne geçti” dedi.

Dün PPK toplantısı öncesinde 1.957 TL’ye kadar yükselen dolar, PPK kararı sonrasında 1.950 TL’nin altına kadar geriledi. Kurda ve faizde artış eğilimi olduğu için Merkez Bankası’nın temkinli duruşunu güçlendirdiğine değinen Gelberi, “Kurdaki yükseliş enflasyona yansıyor. Merkez Bankası, kuru dizginleyerek enflasyona yansımayı azaltmaya çalıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!