Faiz düştü, Borsa 3000'e gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Faiz düştü, Borsa 3000e gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hazine'nin bugün yapacağı ihale öncesinde bono oranları yüzde 101'e kadar geriledi. Geçen hafta yüzde 107 civarında seyreden bono oranları dün 6-7 puan birden gerilemiş oldu. Bono oranlarının yanısıra dün, gecelik faiz ve repo oranları da yüzde 70'lere kadar düştü. Bugün 231 günlük bono ihalesi düzenleyen Hazine bu ihalede, 190-230 trilyon liralık satış yapılacağını duyurdu. Önümüzdeki günlerde herhangi bir itfası bulunmayan Hazine'nin bugünkü ihalede yapacağı satışla, piyasada bir miktar nakit sıkıntısı yaratabileceği konuşuluyor. Fakat ihale öncesi oranların yüzde 100'e kadar gerilemiş olması Hazine'nin işini kolaylaştırıyor. Bu oranlarla toplamayı hedeflediği 200 trilyon lira civarındaki paraya da ulaşmakta fazla zorlanması beklenmiyor.

Maliyet hesaplarını dikkate alarak, daha önce bono oranlarında yüzde 104-105'i taban olarak gören bankacılar, şimdi faiz tabanını biraz daha aşağıya çekmiş görünüyorlar. Bankacılar, bono oranlarının bu kez yüzde 95'e kadar gerileyebileceğini tahmin ediyorlar. Merkez Bankası'nın kotasyonlarında bir düşüş olması halinde Türk Lirası fonlaması da cazip hale gelebilir. Bu da oranlarda biraz daha fazla düşüşü destekleyebilir.

BORSA YENİ REKORUNDA

Faiz oranlarındaki hızlı düşüş, dün borsanın yeni rekora ulaşmasına yolaçtı. Borsa endeksi, dün 97 puan birden arttı ve 2 bin 849 puana yükseldi. 3000 puan sınırına bir adım daha yaklaşan borsada hisseler dün yüzde 3.5 oranında prim yaptı.

Faizlerdeki düşüşle dün 2 bin 800 direncini de kıran borsada 3 bin 200 puana kadar hızlı çıkışını sürdürebileceği konuşuluyor. Borsada kâr realizasyonları da gün içinde yaşanıyor. Hızlı tırmanış nedeniyle fiyatı aşırı şişen bazı hisseler yerinde sayarken, dünkü işlemlerde fiyatı düşük kalan hisselere yöneliş dikkat çekti. Aslında bu yolla, borsanın yükselişinin de yavaş yavaş genele yayılmaya başladığı söylenebilir.

DÖviz cephesindeki durgunluk da borsadaki çıkışı destekliyor. Doların, dış borsalarda başta mark olmak üzere önemli para birimleri karşısındaki yükselişi kesildi. Aksine mark karşısında biraz gerilemeye bile başladı. Dolar, dün dış borsalarda 1.76 markın da altına inerek 1.75 30 marka kadar geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!