"Expo 2020 bölgeye katlkı sağlayacak"

Güncelleme Tarihi:

Expo 2020 bölgeye katlkı sağlayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2011 17:29

İTALYA’nın Milano kenti Belediye Sarayı Palazzo Marino’da ’2015 Kadın ve EXPO Danışma Kurulu’ toplandı. Toplantıya Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, EXPO 2015 Danışma Kurulu üyesi olarak katıldı.

Gıda, enerji, dünya ve yaşam temalarının ele alınacağı EXPO 2015 Birleşmiş Milletler’in 2015’e kadar yapılmasını öngördüğü ve dünyada açlık ve susuzluk çeken 850 bin kişiye yeteri kadar su ve besin verilmesi amacını güden ’Milenyum hedefi’ ile örtüştürüldü.

2010 yılında oluşturulan Danışma Kurulu’nda Başkanlığı Ürdün Kraliçesi Rania ve Milano Belediye Başkanı aynı zamanda da EXPO 2015 Hükümet Özel Komiseri Letizia Moratti üstlendi. Başkan yardımcılığı görevini İtalya Senatosu Başkan Yardımcısı Emma Bonino ve İtalya Çevre Bakanı Stefania Prestigiacomo üstlenirken, üyeliklerde ise şu isimler getirildi:

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in eşi ve Cherie Blair Kadın Fonu Başkanı Cherie Blair, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Bracco Grup Yönetim Kurul Başkanı Diane Bracco, Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Leonel Fernandez’in eşi Margarita Cedano de Fernandez, İtalyan Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Emma Marcegaglia, Dünya Bankası Direktörlerinden Ngozi Okonjo-Iweala, MEDEF Başkanı Laurance Parisot, Frankfurt Belediye Başkanı Petra Roth, Afrika Kırsal Ekonomi ve Tarım Komisyonu Başkanı Rhoda Peace Tumusiime, Senegal Devlet Başkanının eşi ve Eğitim Vakfı Bakanı Viviane Wade, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Yönetici Yönetim Kurulu üyesi Josette Sheeran, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Robert F.Kenedy İnsan Hakları Vakfı kurucusu Kerry Kennedy, Bill & Melinda Gates Vakfı Kıdemli üyesi Geeta Rao Gupta.

Milano Belediye Başkanı Letizia Moratti’nin ev sahipliği yaptığı toplantı öncesinde Arangario Sarayı’nda yer alan Novecento Müzesi’ni ziyaret eden kurul üyeleri, müzede verilen öğle yemeği ardından Milano Belediye Sarayı Palazzo Marino’daki toplantıya geçti. Ana teması ’Dünyayı beslemek ve yaşam için enerji’ olarak belirlenen EXPO 2015 kapsamında dünyanın çeşitli yerlerinde girişimci kadınları desteklemek amacıyla oluşturulan danışma kurulu, ilk toplantısını Mayıs 2010’da gerçekleştirmişti.

Milano’daki ikinci toplantıda beş kıtada hayata geçirilmesi planlanan beslenme, alternatif enerji , kadın girişimciliği ve tarım alanlarındaki projeler masaya yatırıldı. Beş kıtadaki gelişmekte olan ülkelerden toplanan ilk projeler değerlendirilirken yeni projelerin geliştirilmesi için yapılması gerekenler görüşüldü.

Toplantının ardından DHA muhabirine açıklamalarda bulunan Arzuhan Doğan Yalçındağ, şöyle dedi:

"Milano EXPO’yu kazandığında, oluşturulan 15 kişilik danışma kuruluna beni de davet ettiler. EXPO 2015 Danışma Kurulu dönemsel olarak toplanıyor ve kurula EXPO’da yer alacak projeler sunuluyor. EXPO 2015 projelerinde kadın konseptinden, beslenme yetersizliğine, tarımdan enerjiye tüm dünyayı yakından ilgilendiren başlıklar bulunmakta. Biz de Danışma Kurulu olarak bu projeleri EXPO 2015 temalarına uygunluğu ve yaratacağı katma değer açısından değerlendiriyoruz. EXPO 2015’in İzmir’de gerçekleşmesi için elimden gelen gayreti göstermiştim. İzmir’in ev sahipliği için tüm kriterleri yerine getirdiğine inanıyorum. Bu nedenle EXPO 2020’nin İzmir’de yapılmasını ümit ediyorum. 2020 organizasyonunun İzmir’de olmasının hem bölgeye hem de ülkemize ciddi katkı sağlayacağı inancındayım."

EXPO 2015’DE NELER OLACAK?

EXPO 2015 Milano, 1 Mayıs’ta açılıp, 31 Ekim günü sona erecek. Böylece EXPO süresince yaklaşık 7 bin etkinlik gerçekleştirilmiş olacak. EXPO 2015’in gerçekleşeceği alan için 1.7 milyar Euro yatırım yapılacak. Eski Roma şehirlerinden yola çıkılarak, kanallarla bezeli görkemli bir proje inşaa ediliyor. Kente her alanda müthiş bir canlılık gelecek. Her gün ortalama 40 etkinlik yapılacak. Odak sanatçılar Leonardo Da Vinci ve Caravaggio olacak. Etkinlikler arasında özellikle 100 yıllık Milano Moda etkinliğinin çok ilgi toplaması bekleniyor. Her yıl İtalya’ya gelen yaklaşık 60 milyon turistin 7 milyonunu ağırlayan Milano’yu, bu süreçte 22 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. İtalya tarihinde ikinci kez EXPO’ya ev sahipliği yapacak. Daha önce 1906 yılında İtalya’da yapılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!