Evini yenileyecekleri zorlu süreç bekliyor... Sigortasız dönüşüm olmaz

Güncelleme Tarihi:

Evini yenileyecekleri zorlu süreç bekliyor... Sigortasız dönüşüm olmaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2023 07:00

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, konutunu kentsel dönüşüm kapsamında yenileyecekleri zorlu bir süreç beklediğini belirterek, beklenen Marmara depremi dikkate alındığında sigorta olamadan kentsel dönüşümün sağlanamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, Kahramanmaraş depremi sonrası sağlam konut yapımının ve sigortanın öneminin arttığını, bina yapımının sigortadan ayrı tutulamayacağını belirterek, beklenen Marmara depremi dikkate alındığında sigorta olmadan kentsel dönüşümün olamayacağını söyledi. Yaşar, bina tamamlama sigortası ile kentsel dönüşüme destek olunacağını belirterek, “Bina tamamlama sigortasını devreye aldığımızda sigortacılığın sadece riski tazmin eden değil, önleyici unsurunu da devreye almış olacağız” dedi.

BİNAYI SİGORTACI YAPACAK

Konutunu kentsel dönüşüm kapsamında yenileyecek olanların önünde zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Yaşar, kentsel dönüşüm projelerinde yaygın olarak kullanılan arsa payı, kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde riskin arsa sahipleri üzerinde bulunduğunu hatırlatarak, şu açıklamaları yaptı:

Haberin Devamı

“Konutunu yenilecek olan önce projeyi yapacak firmayı bulacak. O firmanın mali yeterliliğini analiz edecek, projeyi bitirip bitiremeyeceğini araştıracak, projenin fizibilitesini inceleyecek. Oysa bina tamamlama sigortası ile tüm bu süreçleri sigorta şirketi yürütecek. Bir anlamda projeyi yapacak müteahhide akreditasyon veriyor olacak. Bunlara rağmen yine de müteahhit projeyi bitiremezse sigorta şirketi devreye girecek ve faizi ile ödenen paraları konut sahibine ödeyecek. Ya da sigorta şirketi başka bir müteahhit ile anlaşıp konutun bitirilmesini sağlayacak. Böylece konut sahibinin içi rahat edecek.”

Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortasının 100’e yakın konutta pilot olarak uygulandığını ve hak sahiplerinin konutlarını teslim aldığını vurgulayarak, sigortanın yaygın kullanılamamasının önünde bazı engeller bulunduğuna dikkat çekti. Yaşar, bu konuda şunları söyledi:

DÜZENLEME YAPILMALI

“Sigorta ilk uygulamaya girdiğinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kapsamında, ön ödemeli konutlar ya da maketten konut satışı için tasarlandı. Şimdi ise kentsel dönüşüm gündemde. Kentsel dönüşüm Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın alanına giriyor. Bunun için de sigortanın genel şartlarında ufak bir değişiklik yapılması ve bina tamamlama sigortasının kentsel dönüşümde kullanılması için tebliğ yayınlanması lazım. Bu konuda da hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem sigorta şirketleri hem de Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) ortak mutabakatı var. Bugün yarın tebliğ de yayınlanır diye düşünüyoruz.”

 

 

BAKMADAN GEÇME!