‘Evet’ çıkmazsa bizi atlayıp Güney Kıbrıs’la iş yapmayın

Güncelleme Tarihi:

‘Evet’ çıkmazsa bizi atlayıp Güney Kıbrıs’la iş yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2004 01:43

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Kuzey’den evet Güney’den hayır çıkması durumunda en büyük korkusunun Türkiye’nin KKTC’yi atlayarak Güney Kıbrısla iş yapması olarak gördüğünü söyledi.

KIBRIS adası 24 Nisan’da Avrupa Birliği (AB) için Annan Planı’nı oylayacak. Ancak, siyasi tansiyon o kadar yükseldi ki geçen yıl yapılan seçimdeki sahneler yeniden yaşanıyor. ‘Evetçi’lerle ‘Hayırcı’lar birbirlerine göre; ya hırsız ya da hain. Böylesine ‘siyaset egemen’ bir atmosferde de doğal olarak ‘evet-hayır’ sonuçlarına göre Kıbrıs’ın ekonomik geleceğine ilişkin net senaryolar ve stratejiler konuşulamıyor.

AB’ye birlikte girmek anlamına gelen ‘iki tarafın evet demesi halinde’ Kuzey ile Güney arasında hemen gerçekleşecek en büyük ekonomik devrim; yıllık ithalatı 4 milyar dolar seviyesinde olan Güney ile Kuzey’in ticarete başlaması olacak. Gümrük Birliği nedeniyle bu ticarete Türkiye de hemen dahil olacak. Ancak, kuzeyden evet, güneyden hayır çıkarsa ticaret bir süre daha başlamayacak. AB’nin ve ABD’nin güneye uygulayacağı baskıya bağlı olarak bir geçiş dönemi yaşanacak. İkinci senaryonun gerçekleşmesini daha güçlü ihtimal olarak gören KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, ‘En büyük korkumuz; her halde ve şartta Güney Kıbrıs ile gümrük birliği içinde olacak Türkiye’nin bizi atlayarak Güney Kıbrıs ile ticarete başlaması. Eğer böyle yapılırsa Kuzey Kıbrıs ekonomisi umduğu ivmeyi yakalayamaz’ dedi.

TOBB’A GİDERİM

Güney Kıbrıs ile Türkiye’nin ticaretinin Kuzey Kıbrıs üzerinden yapılmasına özen gesterilmesini isteyen Başbakan Mehmet Ali Talat, ‘Ticaret bizim üzerimizden olsun. Kıbrıslı Türk işadamlarını devreye sokarak iş yapsınlar. Rumlar bunu engelleyemez çünkü öyle bir kapasiteleri yok. Türkiye zaten AB standartlarında üretim yapıyor ve bizim üzerimizden rahatlıkla Güney ile ticaret yapabilir. Bu işe birazcık siyaset bulaştırmak da lazım zaten. Kuzey’deki üretim AB standartlarına yükselene kadar, ticareti böyle yapalım’ dedi Talat, Türkiyeli işadamalarına çağrıda bulunarak şöyle konuştu:

‘Kısa bir süre sonra AB için Annan Palnı’na evet demiş Kuzey Kıbrıs da hem AB’nin hem de ABD’nin desteği ile Güney ve tüm dünya ile ticaretini normalleştirecek. Önümüzdeki hafta sonu TÜSİAD buraya geliyor. TOBB’a da büyük ihtimalle ben gideceğim. TÜSİAD burada yatırım imkanlarını araştırıyor. İşadamları özellikle Karpaz yöresindeki turizm potansiyeli ile ilgileniyor. Çünkü ilk etapta en kolay ve hızlı şekilde turizm gelişecek. Ayrıca, Güney’e göre çok ucuz olan gayrimenkul yatırımları nedeniyle inşaat sektöründe de bir patlama bekleniyor.’

KKTC Başbakanlık AB Uyum Koordinatörü Erhan Erçin ise AB müktesebatına uyum ve Federal devletin buna göre yapılanması konularında yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Erçin, ‘Hangi sektörde ne kadar zamana ihtiyacımız var? AB fonlarından ne kadar kaynak kullanılacak bu konuları belirliyoruz’ dedi. Erçin, yıllardı Kuzey’e uygulandığı söylenen ambargonun da aslında resmi bir ambargo olmadığını, kalite ve sağlık sertifikalarına uyumla kolayca aşılabileceğini savundu.

Güney ‘hayır’ derse AB, ABD ortak bastırır

PORTLAND Satate Üniversitesi Öğretim Üyesi ve AB Uzmanı Prof. Birol Yeşilada, ‘Kuzey evet, Güney Hayır derse; AB’den Kuzey için ayrıca bir ekonomik açılım çıkabilir. Ayrıca, Güney’e de baskı yapılır. Daha önce bu örneğe benzer olaylar yaşandı ve AB baskı yaparak sorunu çözdü’ dedi. Yeşilada, bu yöndeki beklentiyi ABD’nin tutumunun da güçlendirdiğini belirterek, ‘Şu anda AB ile ABD Kıbrıs’ta çözüm için birlikte hareket ediyor ve çözüm istiyor. Bu konuda müşterek zafere ihtiyaçları var. Bu nedenle ABD’de de Rum tarafına baskısını artıracaktır’ diye konuştu
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!