Euro 20 yılın en düşüğünde

Güncelleme Tarihi:

Euro 20 yılın en düşüğünde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2022 07:00

Mevcut enerji krizine son olarak Rusya’dan gelen, “Kuzey Akım 1 üzerinden doğalgaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulmasına karar verildi” açıklaması da eklenince, Euro’da 20 yılın en düşük seviyesi görüldü.

Haberin Devamı

Euro/dolar paritesi 1’in altına gerilerken; öğle saatlerinde 0.9926 seviyesinden işlem gördü. Uzmanlar, paritedeki fiyatlamalarda enerji krizine dikkat çekti. Rusya’dan doğalgaz sevkiyatının, arızaların tamir edilmeden yapılamayacağına dair mesajların ardından G7 ülkelerinden Rus petrolüne tavan fiyat adımı gelmişti. G7 ülkelerinin maliye bakanları, Rusya’dan ithal edilecek ham petrol ve petrol ürünlerinde tavan fiyat uygulamasını hayata geçirmek için anlaştıklarını duyurmuştu. Euro, ekonomik çalkantılar ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yol açtığı belirsizlikler nedeniyle yıl başından bu yana dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

OPEC+ KARARI

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya da dahil olmak üzere müttefiklerinden oluşan OPEC+, Suudi Arabistan’ın üretimi azaltma mesajının ardından, ekim ayı için arz seviyelerini belirlemek üzere dün bir toplantı gerçekleştirdi. Petrol fiyatları, toplantı gerçekleşmeden önce, olası bir üretim kesintisine ilişkin gelecek haberler öncesinde yükselişe geçti. OPEC+ toplantısı sonrası yapılan açıklamada, ekim ayında petrol arzını azaltılması kararının verildiği belirtildi. Buna göre, petrol üretimi gelecek ay günlük 100 bin varil düşürülecek. Daha önce paylaşılan yorumlarda, arzın sabit tutulacağına dair beklentiler ön plandaydı. Kararın ardından brent petrolde yükseliş dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!