Euro 1.42’yi geçti, dolar bizde 1.20 YTL’ye indi

Güncelleme Tarihi:

Euro 1.42’yi geçti, dolar bizde 1.20 YTL’ye indi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2007 00:00

Euro, dolardan kaçan yatırımcılar eşliğinde yeni bir zirveye daha imza attı.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimine devam edeceği beklentilerinin giderek güçlenmesi, Euro’yu dün 1.4207 dolara çıkarınca, bu para birimi tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Doların tahtını yerle bir eden Euro’nun yükselişine devam etmesi beklenirken Euro/dolar paritesinin yıl sonunda 1.45’e kadar çıkacağı öngörülüyor.

7 GÜNDÜR ZİRVEYE İMZA: FED’in 0.50 baz puanlık faiz indirimi ile faiz indirim sürecinin başladığı beklentisine giren yatırımcılar dolar pozisyonlarını bozmaya devam etti. ABD’de ekonomik verilerin de faiz indirimine dair beklentiyi teyit eder şekilde gelmesi dolardan kaçışı koşu haline getirdi. Son 7 gün boyunca her gün yeni zirvesine imza atarak çıtayı daha yukarı taşıyan Euro’nun bu yükselişinde dünde Avrupa Birliği’nin ortak para birimine geçişinden bu yana ilk kez 1.42 seviyesi aşıldı. Euro dolar karşısında 1.4207 ile tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

EURO’DA AÇIĞA SATIŞ BOZULUYOR: FED’in indirimleriyle cazibesini iyice yitirmesi beklenen dolardan kaçarak Euro’ya yönelen yatırımcıların, yanısıra Euro’da açığa satış yapanlarında zirve seviyelere katkı yaptığı belirtildi. Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Bertan Tamer, "Uluslararası piyasalarda Euro ile açığa satış yapanlar, Euro’nun yükselişiyle birlikte dolar pozisyonlarını bozmaya başladı. Bu satışlarda Euro talebi yarattı. Böylece Euro zirve üstüne zirve yaptı" dedi.

DOLAR 1.20 YTL’YE İNDİ: Dolar, Euro karşısında tarihi seviyelere gerilerken, diğer para birimleri karşısında da değer kaybetmeye devam etti. ABD Dolar’ı, Kanada Doları’nın altında işlem görmeye başlarken, gelişmekte olan ülke paraları karşısında da ciddi değer kaybı yaşadı. Türkiye’de ise yabancıların YTL’ye olan iştahlarıyla birlikte dolarda yaptıkları satış dünde devam etti. Psikolojik olarak takip edilen 1.20 YTL seviyesi dün test edildi. Bankalar arası piyasada 1.21 YTL’den güne başlayan dolar 1.2050 YTL’ye kadar geriledi. Dolar serbest piyasada 1,2060 YTL’den günü tamamladı. Bonoya gelen taleplerle gösterge tahvilin faizi de yüzde 16.74’ten işlem gördü.

İMKB kár satışlarıyla yüzde 0.64 geriledi

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün satış ağırlıklı bir seyirle hareket etti. Japon Yeninin dolar karşısında değerlenmesiyle "carry trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) pozisyonları bozuluyor mu" endişesine kapıldı. Böylece kár amaçlı satışa geçen yatırımcılar eşliğinde İMKB de değer kaybetti. Güne satışla başlayan İMKB Ulusal 100 Endeks’i ayrıca gün içide Avrupa borsalarını takip etti. Borsa gün sonunda 54.044 puandan yüzde 0.64 oranında değer kaybıyla günü tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!