’Eti Grubu benimle başarılı’ demeye kimsenin gücü yetmez

Güncelleme Tarihi:

’Eti Grubu benimle başarılı’ demeye kimsenin gücü yetmez
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2008 00:00

ETİ’de kurumsallaşmanın anahtarı gibi görülen CEO Hazım Ellialtı’nın ayrılışı bir anda dikkatleri bu şirkete çevirirken, Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı, kurumsallaşma çalışmalarının aynen devam ettiğini açıkladı. Kanatlı, "Eti 46 yıllık bir şirket. Kimsenin gücü yetmez ’Eti’yi ben başarılı yaptım’ derken, yeni CEOarayışlarının sürdüğünü belirtti.

GEÇTİĞİMİZ hafta iş dünyası sürpriz bir ayrılık haberi aldı. Eti Şirketler Grubu’nun yaklaşık iki yıldır CEO olarak görev yapan Hazım Ellialtı ile yollarını ayırma kararı aldığını açıklaması şaşkınlıkla karşılandı. Çok değil bundan 3 ay önce Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı ve CEO Hazım Ellialtı basının karşısına birlikte çıkarak bir yandan Eti’nin gelecek planlarını bir yandan da kurumsallaşma konusundaki başarılarını anlatırken, aralarındaki uyumu da gösteriyorlardı. Bu ayrılığın ardından Kanatlı’nın hem yönetim kuruluna hem de icraya başkanlık edeceğinin açıklaması, "Eti’de kurumsallaşma çalışmaları rafa mı kaldırıldı" sorularını akıllara getirirken, Eti cephesinden "Biz yolumuza devam ediyoruz" mesajları geldi. Firuzhan Kanatlı, kurumsallaşma ve büyüme hedeflerinden vazgeçmediklerini vurguladı.

Kişilere endeksli değil

Kanatlı, Hazım Ellialtı ile yollarını ayırmalarını normal bir gelişme olarak gördüğünü aktardı. Ayrılık nedenini net olarak ifade etmek yerine "Uyuşamamak karşılıklı olabilir" diyen Kanatlı, "Birliktelikler gibi ayrılıkların da olması doğal. Aynen evlilikler gibi iş ortaklıkları da son bulabilir" dedi. Kanatlı, kurumsallaşma konusundaki soru işaretlerine şu yanıtı verdi: "Eti’de kurumsallaşma çalışmaları 10 yıldır sürüyor. Eti profesyonellerle gelişen bir şirket ama bunu kişiselleştirmemek gerek. Kurumsallaşma kişilere endeksli değildir."

Eti aile şirketi ama

"Eti kurumsal prensiplere bağlı bir aile şirketidir" diyen Kanatlı, yönetim anlayışlarını ise şöyle anlattı: "9 kişilik yönetim kurulunun sadece 4’ü ailedendir. Benim dışımda Gülay Kanatlı, Gülden Kanatlı ve Aydan Kanatlı yer alıyor. Aile dışından 3 bağımsız üyemiz var ve iki profesyonel pozisyon mevcut. Profesyonel sayısı aileden fazla. Eti yönetim kurulu kararıyla yönetilir, çoğunluk ne derse öyle olur. Eti icranın ailede olduğu dönemde de sektörüne yön veren, pazarda güçlü bir şirketti. Eti’nin ne kadar büyüdüğünü ve nerelere gelebileceğini gördüğümüz için kurumsallaşmayla icra görevlerin profesyonellere devretme kararı aldık. Bu konuda çok da yol aldık."

Ortak akılla yönetiriz

Eti’nin 46 yıldır sürekli büyüdüğüne dikkat çeken Kanatlı, başarının bir kişiye mal edilemeyeceğini şu sözlerle anlattı: "Eti’nin bugüne kadar olan başarısında kurucusunun (Firuz Kanatlı), aile bireylerinin ve profesyonellerin, hepsinin katkısı bulunuyor. Firuz Bey’in 40-45 yıl emeği vardır bu şirkette, Eti’nin bugünkü noktaya gelmesinde büyük bir rolü vardır. Ama o da hiçbir şeyi tek başına yapmamıştır. Eti 46 yıldır hep ileri giden, özellikle son 6-7 yıldır çok iyi bir performans sergileyen, krizlerden bile büyüyerek çıkan bir şirkettir. Kimsenin gücü yetmez ’Eti’yi ben başarılı yaptım’ demeye. Eti ortak akılla çalışan bir şirkettir. Öyle devam edecek."

Geçmişi yok saymayacak yenilikçi CEO aranıyor

YÖNETİM
Kurulu Başkanlığı ile CEO’luğu uzun süre birlikte götürmeye pek de gönüllü görünmeyen ve yeni CEO arayışı içinde olduklarını söyleyen Firuzhan Kanatlı, aradıkları CEO kriterlerini şöyle anlattı: "Yeni CEO içerden de dışardan da olabilir. Elbette aileden biri de olabilir ama tercihini yapmalı. Ya yönetimde görev alacak ya icrada, her ikisinde de yer alamaz. Araştırmamızı profesyonel destek aldığımız insan kaynakları danışmanlık şirketleri ile yürütüyoruz. Yeni CEO’da aradığımız kriter, Eti’nin sahip olduğu değerleri muhafaza ederek, ileriye götürecek olması. Şirkete yeni bir şeyler getirebileceği gibi Eti’nin duruşunu da devam ettirebilmeli. Eti’nin başarısında çok sayıda insanın imzası var. Bunların bazılarıyla halen birlikte çalışıyoruz. Öyle ki benden daha fazla, bu şirketi kendinin gören insanlar var. Öyle bir CEO istiyoruz ki, Eti’nin geçmişini, Eti’nin başarılarını göz ardı etmeyecek. Bu şirkete yıllarını vermiş insanlardan ve aileden alacağı ışıkla kendi kafasındaki ışığı birleştirerek, yeni sinerjiler yaratacak bir CEO’ya ihtiyacımız var. Şunu her zaman söylüyorum, Hazım Bey’e icra görevini devrederken de söylemiştim, ’İşiniz çok zor. Çünkü Eti hiçbir zaman kötü durumda, kriz yaşayan bir şirket olmadı. Başarılı bir şirketi daha başarılı yapabilmek, başarısız bir firmayı krizden çıkarmaktan daha zordur.’ Gelecek insanın en büyük zorluğu bu. Ama biz yeni CEO’muza yol gösterebilecek, ışık tutabilecek bilince sahibiz."

Ellialtı bir süre rakip şirkette çalışamayacak

ETİ
’nin Hazım Ellialtı’dan önceki CEO’su Cafer Fındıkoğlu’nun ayrıldıktan sonra şirketin en büyük rakibi Ülker’e geçmesi, bu ayrılık sonrasında da ’benzer bir transfer yaşanır mı’ sorusunu akıllara getirse de, bunun pek mümkün olmadığını öğrendik. Firuzhan Kanatlı’dan aldığımız bilgilere göre, Eti ile Ellialtı arasında, gizlilik sözleşmesi dışında, bazı yaptırımları da içeren bir iş akti bulunuyor. Gizlilik ’Ne kadar sözleşme olursa olsun sonuçla etikle ilgili bir şey, konuşmak isteyen bir durumda konuşur" diyen Kanatlı, diğer iş aktine göre ise Kanatlı’nın en azından bir süre, sektördeki başka bir şirkette çalışamayacağını açıkladı.

Durgunluk hissediliyor

BU
yıl sektörün nasıl bir performans sergilediği yönündeki sorumuza, "ABD ekonomisindeki resesyonun olumsuz etkileri kuşkusuz tüm dünya ekonomisinde hissediliyor. Dünya ekonomisindeki sıkıntıların Türkiye yansıması, siyasi krizle birlikte beklenen durgunluğun önüne geçiyor" yanıtını verdi. Hızlı tüketim ürünleri pazarının 2005 yılında yüzde 10.2, 2006 ve 2007 yıllarında da yüzde 4.3 büyüdüğünü hatırlatan Kanatlı, 2008’in ilk 5 ayındaki büyüme ortalamasının yüzde 3.2 olduğunu belirtti.

Aksayan bir şey yok

ETİ
’yi kurumsallaşma çalışmalarıyla diğer aile şirketlerine de öncü olarak gören Firuzhan Kanatlı, CEO Hazım Ellialtı’nın ayrılışının bu süreçte bir aksamaya yol açıp açmayaağı sorusuna da şu yanıtı verdi: "Ben şu anda icra kurulu başkanlığına vekalet ediyorum, iki grup başkanlığına da yine şirket içinden iki arkadaşımız. Her şey şirket kurallarına göre devam ediyor, aksayan bir şey yok."

Ortak aramıyoruz

BUNDAN
sonraki büyüme planlarını güçlü olduğu alanlara odaklanma ve yenilikçi ürünler üzerine kuran Eti’nin diğer alternatiflere pek de sıcak bakmadığını Firuzhan Kanatlı, şöyle anlattı: "Eti’ye her hangi hissedar veya alım tekliflerine olumlu bakmıyoruz. Böyle bir teklife de açık değiliz. Çay içer kahve içer göndeririz. Eti bugüne kadar satın almalarla büyümüş bir şirket de değil. İnovatif yönümüzü destekleyen satın almalar yapabiliriz ama şu an için bir projemiz yok."

Geçen yılın önünde hedefin gerisindeyiz

KONUŞMASINDA
sık sık inovasyon (yenilikçilik) vurgusu yapan Firuzhan Kanatlı, ’biraz eksik kaldık’ dediği yeni ürünler konusunda, bu yıl çok daha aktif olacaklarını söyledi. Eti’nin bu yılki performansına ilişkin sorumuzu ise, ABD kaynaklı global krizi hatırlatarak yanıtlayan Kanatlı, belirsizliklerin hedeflerde bir takım sapmaları gündeme getirdiğini açıkladı. "Türkiye’nin büyüme oranlarının üzerinde bir büyüme hedefimiz var. Eti her zaman hem ülke hem de sektör ortalamalarının üzerinde büyüdü. Bu yıl geçen yılki performansımızın üzerinde olmakla birlikte hedeflerimizin biraz gerisindeyiz. Halen 250 çeşit ürünü bulunan Eti, bu sapmayı piyasaya süreceğimiz inovatif ürünlerle kapatacaktır. Keza unlu mamüller pazar payımızı yılın ilk 6 ayında bir önceki seneye oranla piyasaya sürdüğümüz yeni ürünlerin etkisiyle yüzde 1.1 artırdık. Kek kategorisindeki liderliğimiz yüzde 48.3 pazar payı ile tırmanmaya devam ediyor. Son 3 yılda çıkan yeni ürünlerimizin 2007 ciromuza katkısı yüzde 16 civarında. Bu yıl bu oranı yüzde 20’ye çıkararak hedeflerimizi yakalamayı planlıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!