Et ihalesinde Avrupa’daki Türkler yarıştı, ‘Hacılar Helal’ öne geçti

Güncelleme Tarihi:

Et ihalesinde Avrupa’daki Türkler yarıştı, ‘Hacılar Helal’ öne geçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2010 00:00

Et Balık Kurumu (EBK) tarafından 4 bin 25 ton kasaplık sığır alımı için dün ilk ihale yapıldı. Avrupa’daki Türklere ait 3 şirket ihaleye katılırken firmalar sadece Ankara’da teslim edilecek 500 ton canlı hayvan için teklif verdi. İhalenin 2’nci aşamasında en düşük teklifi 1 milyon 299 bin 950 Euro ile Hacılar Türkiş Helal Gıda verirken, şirketler Adana ve Adapazarı’na ilgi göstermedi.

Haberin Devamı

ET Balık Kurumu’nun (EBK) 4 bin 25 ton kasaplık sığır ithalatı amacıyla 13 şirkete davetiye gönderilirken, ihalede 3 şirket yarıştı. Bazı firmalar şartname almasına karşın, 10 günlük teslim süresini kısa bularak Adana ve Adapazarı’na ilgi göstermedi. Ankara’da teslim edilecek 500 ton canlı hayvan için ihalenin 2’nci aşamasında en düşük teklifi 1 milyon 299 bin 950 Euro’yla Hacılar Türkiş Helal Gıda verdi. Avrupa’daki Türklere ait şirketlerin katıldığı ihaleye talep çok fazla olmadı.
Süreyi kısa buldular
Şartname uyarınca, ithal edilecek hayvanların 1750 tonunun EBK Adana, 500 tonunun Ankara, 1775 tonunun da Adapazarı kombina müdürlüklerine, sözleşmenin imzalanmasını müteakip, akreditifin açılmasından sonra 10 gün içinde teslim edilmesi gerekiyordu. Teslim süresinin kısa olması nedeniyle firmalar, sadece Ankara’da teslim edilecek 500 ton canlı hayvan için teklif verdi. Adana ve Adapazarı için teklif verilmedi. Bu iller için yeniden ihale düzenlenmesi bekleniyor. Ancak, firma yetkilileri, sürenin kısa tutulması halinde bu ihalelere de teklif vermeyi düşünmediklerini belirttiler.
Almanya’da daha ucuz
İhalede teklif veren Berlin merkezli Hacılar Türkiş Helal Gıda firmasının sahibi Rıfat Kazancıoğlu, Türkiye’deki et fiyatlarının Almanya’ya göre yarı yarıya yüksek olduğunu belirtti. Almanya’daki fiyatlara göre son dönemlerde Türkiye’deki et fiyatlarının yükseldiğini dile getiren Kazancıoğlu, “Avrupa ülkelerinden getireceğimiz canlı hayvanları Türkiye’de keseceğiz” dedi. Evrakı eksik olduğu için ihaleden elenen Romanya merkezli SC Agrohilal SRL’nin ortaklarından Eşref Şekerli, ihalede çok düşük fiyat oluştuğunu belirtirken, “Alan arkadaşın bu işi nasıl götüreceğini bilmiyorum” dedi.
Eski Türkiye Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Vakfı Başkanı Halil Bilici, yapılan en düşük teklife göre ithal edilecek canlı hayvanın EBK’ya maliyetinin karkas olarak kiloda 10 lira, et olarak da kiloda 12 lira olacağını söyledi. İhaleye Avusturya menşeli Altın Stern firması adına katılmak için şartname alan ancak 10 günlük teslim süresini kısa bulduğu için teklif vermeyen Bilici, “Yüzde 16 kesim ve işletme masrafları dikkate alınırsa etin maliyeti 12 liraya çıkar” dedi.

Haberin Devamı

30-40 firma bekliyorduk

Haberin Devamı

İHALEDE ilk tekliflerin alındığı 1’inci aşamadan sonra basın mensuplarına açıklama yapan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, ihaleye sadece 3 firmanın katılmasını eleştirerek şöyle konuştu: “İhaleye 3 firmanın değil 30-40 firmanın katılmasını isterdik. 3 firmanın her zaman için aralarında uzlaşma ihtimali var. Türklerle ve Türkiye’de bağlantısı olan insanların katılmasını da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. İhalede teklif veren Hacılar Türkiş Helal Gıda Almanya merkezli. Sahibi Kilisli Rıfat Kazancıoğlu. Dituria Sro firması Slovakya merkezli Makedonyalı bir Türk. Sc. Agrohilal Srl firması ise Romanya menşeli. Konyalı bir Türke ait. İhaleye hep Türk arkadaşlar katıldı. İthalat yerli üreticiyi batırır. Ama balans ayarı yapılması için bu ithalatı da doğru buluyorum.”

Haberin Devamı

Almanya’da 5 marketi var

İHALEYİ kazanan Hacılar Türkiş Helal Gıda firmasının sahibi Kilisli Rıfat Kazancıoğlu ve kardeşleri 1988 yılında Berlin’de Bolu şirketini kurdu. Bolu ismiyle 5 tane market açan Kazancıoğlu, Türk restoranlarına da hazır döner satıyor. Daha çok Türk markalarının bulunduğu marketlerde helal et satışı gerçekleştiriliyor. Memleketi Kilis’te bulunan 7 Aralık Üniversitesi’nin Eğitim Fakültesini yaptıran Mehmet ve Rıfat Kazancıoğlu bu fakülte binasına da kendi isimlerini verdi.

SC Agrohilal:Şartlar ağırdı

EVRAKI eksik olduğu için ihaleden elenen Romanya merkezli SC Agrohilal SRL’nin ortaklarından Eşref Şekerli, Et Balık Kurumu’nun alım şartnamesinin çok ağır olduğunu savundu. Şekerli, sağlık yönünden çok sıkı şartlar istendiğine işaret ederek, “EBK, 16-28 aylık, canlı ağırlığı asgari 450 kg, azami 650 kg olan  hayvanları istedi. Yani bunlar süt danası. En kaliteli hayvanlar istendi. Sağlık ve kalite yönünden tüketicinin hiçbir endişesi olmasın. Kısa süreli çözüm için et ithalatı yapılıyor. Macaristan’dan, Romanya’dan helal gıda sertifikası almış mezbahalardan ithalat mümkün. Bu tür tesisler var. Endişe duyulacak bir durum yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!