Et fiyatlarında ucuzluk beklenmiyor

Güncelleme Tarihi:

Et fiyatlarında ucuzluk beklenmiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 11:11

Kurban Bayramı sonrası et fiyatlarının düşeceği yolundaki beklentilerin doğru olmadığı bildirildi.

Haberin Devamı

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı ve pastırma sucuk üreticisi Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koyun ve büyükbaş hayvan sayısının önceki yıllara göre düşük olması nedeniyle kırmızı et fiyatlarının yüksek olduğunu, fiyatların gerileyeceği tahminlerinin ise doğru olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Önceki yıllarda süt fiyatlarının 40 kuruşa kadar düşmesi sonucu üretici dişi koyununu ve ineğini kesime gönderdi. Anaç koyun ve inek sayısının azalması, kuzu ve dana sayısının düşmesine neden oldu. Bunun sonucu olarak canlı hayvan sayısı azaldı ve fiyatlar son 6 ayda sürekli artış gösterdi. Kurban Bayramı'nda eldeki kurbanlıklar talebi karşıladı. Şu anda piyasada bir durgunluk var ama fiyatlar gerilemez. Çünkü geride çok fazla sayıda canlı hayvan yok.”

Haberin Devamı

Şaban Ünlü, canlı koyun ve sığırın borsada kilosu 7,5 ila 8 liradan işlem gördüğünü de belirterek “Durguluk, 15 ila 20 gün sürer. Bundan sonra piyasa yeniden hareketlenir. Nisan ayına kadar fiyatlarda bir gerileme olmaz. Nisan ayında kuzu ve dana sayısı artarsa, belki fiyatlar geriler” diye konuştu.

PASTIRMA SUCUK FİYATLARI DA AYNI KALIR

Şaban Ünlü, pastırma ve sucuk üretiminde maliyetlerin yüksek olması nedeniyle fiyatların düşmediğini de belirterek, “Pastırma ve sucuk fiyatları, et fiyatlarına endeksli. Et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle işlenmiş ürünler de pahalı. Et fiyatları düşmeyeceği için pastırma sucuk fiyatları da şu anki fiyatları devam ettirir” dedi.
Şaban Ünlü, 1. kalite pastırmanın kilosunun 50-55 liradan, sucuğun ise 22-25 liradan satıldığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!