Estetik ve sünnet parasını bile devlete ödetenler çıktı

Güncelleme Tarihi:

Estetik ve sünnet parasını bile devlete ödetenler çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 00:00

Maliye Bakanlığı Muhasebat kontrolörlerinin ülke çapındaki incelemeleri, devletin sağlık hizmetlerinde 63 değişik yöntemle dolandırıldığını ortaya koydu. Tespitlere göre: Estetik operasyon ile özel hastanelerdeki sünnet parasını ve bebek mamalarını bile devlete ödetiyorlar.

MALİYE Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Kontrolörlerinin ülke çapında gerçekleştirdikleri incelemeler, estetik operasyonları ile sünnet paraları ile bebek maması bedelinin bile devlete fatura edildiğini ortaya çıkardı. Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman’ın verdiği bilgiye göre, muhasebat kontrolörleri geçen yıl uygulamaya konulan "Kamu Harcamalarında Risk Alanları Tespit Projesi" ile elde edilen veriler ışığında başta sağlık olmak üzere çeşitli alanlar ve belirlenen saymanlıklarda denetim yaptı. Kış ve yaz turne programlarında 98 saymanlıktaki işlemler büyüteç altına alında. İncelemeye alınan saymanlıkların tedavi giderleriyle ilgili 27 milyon 760 bin 330,7 YTL tutarında fazla ödeme yaptığı anlaşıldı. Muhasebat kontrolörleri, tedavi giderleriyle ilgili belirledikleri usulsüzlükleri de bir rapor halinde Genel Müdüre sundu. Maliye Bakanlığı’nın Sağlık Bakanlığı ile ilgili diğer kuruluşlara da intikal ettireceği bu usulsüzlükler konusunda hem kuruluşların uyarılacağı, hem de Bütçe Uygulama Talimatları ile farklı tedbirler alınması yoluna gidileceği belirtildi. Muhasebat kontrolörlerinin incelemeleri sırasında sosyal güvenlik kuruluşları dahil devletin sağlık hizmetlerinde 63 değişik yöntemle adeta dolandırıldığı ortaya kondu. Sağlıkta devletin haksız ve fazla ödeme yapmasına yol açan bazı yöntemler şöyle:

Kamu personeli ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler adına sağlık kurumlarından alınan tedavi hizmetlerinin karşılığı ödenirken, KDV mükellefi olmayan sağlık kuruluşlarına ait fatura bedellerine KDV eklenerek, fazla para tahsil ediliyor.

Hastanelerde trafik kazası nedeniyle tedavi olan hastaların tedavi giderleri, sigorta şirketleri veya Trafik Sigortası Garanti Fonu yerine devletten tahsil ediliyor. Devletçe karşılanan bu tutarlar, daha sonra sigorta şirketlerine ve Fona rücu ettirilmiyor.

Sağlık kurumunca temini zorunlu olup, basit sarf malzemeleri listesinde yer alan ve sağlık kurumuna ödenen bedele dahil sarf malzemeleri, hastanelerce yatan hastalara reçete edilmek suretiyle dışarıdan temin ettiriliyor. Yoğun bakımda kapsamında tedavi bedeline dahil olan tetkik ücretleri, ayrıca fatura ediliyor. Bazı malzemeler de liste fiyatından yüksek faturalandırılıyor.

Yatış günü sayısı kadar fatura edilmesi gereken intravenmöz ilaç infuzyonu, yatak ücreti, monitorizasyon ücretleri, yatış gününden daha fazla sayıda fatura ediliyor.

İlaç fiyatlarındaki indirim, eczanelerden gelen faturalara yansımıyor.

Reçetede yazılı adetten fazla ilaç veriliyor.

Daha önce yazılan ilaçların kullanım süresi dolmadan, aynı ilaçlar yeniden yazılarak veriliyor.

Reçete üzerindeki ilaç isimleri çizilerek veya karalanarak, yüksek bedelli ilaç dozları yazılıyor.

Yatan hastalar için kullanılan ilaçlar, geçerli fiyattan daha yüksek bedelle faturaya yazılıyor.

Hasta faturalarında "çeşitli gelir" adı altında işlem bedeli bulunuyor.

Sağlık Kurulu raporuna dayalı olarak ödenmesi gereken ortez ve protez bedelleri, rapor olmadan ödeniyor.

Yeşil kartlı hastalara ait doğum giderleri de devlete fatura ediliyor.

Sevk esaslarına uyulmadan serbest diş hekiminde diş tedavisi yapılıyor, diş hekimlerine fazla ücret ödeniyor.

Estetik bakım müdahale ücretleri, kişilerden alınmayıp, resmi kurumlara fatura ediliyor.

Hastaların katılım payı ödememesi için gerekmediği halde yatış işlemi yapılarak, bedeli de devlete ödettiriliyor.

Reçeteye yazılan ilacın büyük ambalajlısı veriliyor, bebek maması bedeli ödeniyor, ayakta tedavilerde de bedeli ödenmeyen ilaçlar yazılarak, devlete fatura ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!