Esnaf ile ‘zincir’ yine anlaşamadı

Güncelleme Tarihi:

Esnaf ile ‘zincir’ yine anlaşamadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2022 07:00

Ticaret Bakanlığı, Perakende Yasası’nda değişiklik için esnaf temsilcileri ile zincir marketleri 15 gün önce Ankara’da bir masa etrafında topladı.

Haberin Devamı

Taraflara perakende yasasında ne tür değişiklik istediklerini soran bakanlığa esnaf, 5 maddelik talep listesi sundu. Ulusal zincir market temsilcileri tüm maddelere itiraz etti. Yerel marketler ise her köşe başına bir ulusal market açılmasından duydukları rahatsızlığı dile getirerek her market arasında en az 500 metre mesafe getirilmesini istedi. Toplantıdan sonuç alınamazken tarafların önümüzdeki günlerde yeniden bir araya gelecekleri, bakanlığın ekim ayına kadar Perakende Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Yasada Değişiklik Öngören Teklif Taslağı’nı Meclis’e sunmak üzere hazır hale getirmeyi planladığı öğrenildi.

5 MADDEDE TALEPLER

BİM, A101, Şok, Migros, Carrefour gibi ulusal zincirler başta olmak üzere yerel zincirler ile TESK yönetiminin davet edildiği toplantıda esnafın talebi 5 maddede şöyle sıralandı: “Perakende yasasında zincirlerin satabileceği emtialar belirlensin. Ekmek, sigara, et, alkollü içecek, mobilya, elektronik eşya, cep telefonu, beyaz eşya, mobilya, züccaciye, hırdavat, kesme çiçek, ayakkabı, kıyafet, ev tekstili, deniz ürünleri, pastane ürünleri, otomobil araç gereçleri satılamasın. Avrupa’da olduğu gibi haftada bir gün, pazar günleri tatil yapsınlar; diğer günler sabah 10.00’da açılsın, akşam 19.00’da kapansınlar. Faaliyet yerlerinde otopark giriş çıkışları belediyeler tarafından kontrol edilsin. Dondurulmuş hamurdan ekmek üretimi yapmaları fırın yönetmeliğine tabi tutulsun.” Esnafın taleplerine ulusal zincir marketler tümüyle itiraz  etti. Ticaret Bakanlığı’nın önümüzdeki haftalarda tarafları yeniden bir araya getireceği öğrenildi.

BAKMADAN GEÇME!