Eskişehir’in kiremitini Togo’ya taşıdı, elektrik üreten çatıya da giriyor

Güncelleme Tarihi:

Eskişehir’in kiremitini Togo’ya taşıdı, elektrik üreten çatıya da giriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2010 00:00

Türkiye’nin en eski kiremit üreticilerinden Kılıçoğlu’nda dördüncü kuşak olarak koltuğa oturan Barış Özaydemir, son 2 yılda pazarlama odaklı stratejiyle şirketin cirosunu 32 milyon liraya taşıdı, Mısır, Libya, İran, Suriye ve Togo’ya kadar kiremit ihraç etmeye başladı. Şimdi de güneşten ısı ve elektrik üreten çatı sistemlerini anahtar teslimi kurmaya başlıyor.

Haberin Devamı

AİLE şirketlerinin kuşak değiştirirken genellikle büyük sıkıntılar yaşadığı ülkemizde Eskişehirli Kılıçoğlu Kiremit çok pozitif bir örnek sergiliyor. Türkiye’nin en eski ve kapasitesi pazar payı itibariyle en büyük kiremit üreticilerinden Kılıçoğlu’nda dördüncü kuşak olarak 5 yıldır yönetimde etkin olan Barış Özaydemir, önce üretimle ilgili yeni yatırımları tamamladı, son 2 yılda da pazarlama odaklı stratejiyle şirketin cirosunu 32 milyon liraya taşımayı başardı.
Aktif sayısı 500’ü aşan klasik ‘satıcı’ bayilerin dışında, çatı için 20 teknik servis ve ülke genelinde geniş tabanlı bir usta kulübü de kuran Özaydemir, yeni satış kanalı yapı marketlerin tamamına hızla yayıldı. Pek rantabl olmasa da Mısır, Libya, İran, Suriye ve Togo’ya kadar kiremit ihraç etmeye başladı. Çatı işinin binaların ısı yalıtım ‘mantolama’ işiyle aynı anda yenilendiğini dikkate alan Barış Özaydemir, mantolama işini de pakete dahil etti. Şimdi de güneşten ısı ve elektrik üreten çatı sistemlerini anahtar teslimi kurmaya başlıyor.
Yılda 60 milyon kiremit
Barış Özaydemir, şöyle başlıyor anlatmaya: “Biz fabrikayı büyütüyoruz, yerimiz geniş, kapasiteyi artırıyoruz. Şu anda üretim kapasitemiz yıllık 60 milyon adet. Bunu yakında 90 milyon adete çıkaracağız. 60 milyon adet; yılda 4 milyon metrekare çatı kapasitesi demektir.”
Kiremit pazarında geleneksel bayilik sisteminin sadece ‘satıcı’ özelliği taşıdığını anlatan  Özaydemir, bu yapının değiştiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor:
Çatı için teknik servis
“Müşteri artık garantili çatı uygulamaları istiyor. Bize ulaşan müşterimize anahtar teslimi teknik servislerimizle hizmete başladık. Mühendis ve mimarlardan oluşan teknik servislere showroom kurmaları için de destek oluyoruz. Şu anda büyük şehirlerimizde 20 kadar oldu. Anahtar teslimi çatıyı yapıp çıkıyorlar. Bayiler teknik anlamda hizmet sunmaya pek istekli değiller. O yüzden bu yapıyı da geliştiriyoruz. Müteahhit kanalı da son yıllarda çok öne çıktı ve buraya da özel bir yapı kurduk. Klasik bayi pazarımız da halen devam ediyor. Onlara da daha fazla prim sistemi uyguluyoruz. Usta kulübü de kurduk ki uygulayıcılar bazında da network’ümüz genişlesin. Yurt genelinde 200’e yakın ustamız var. Bunlara ek olarak bütün yapı marketlere de girdik.”

Haberin Devamı

2 milyon kiremit ihraç ediyoruz

Haberin Devamı

KILIÇOĞLU Kırmızı Grup Başkanı Barış Özaydemir, kiremit işinde 250 kişilik istihdamları olduğunu belirtiyor ve “2009’da 30 milyon lira ciro yaptık. Bu yıl 32 milyon liraya gidiyoruz ki bu 2008 yılı ciromuza yakın” diyor. Özaydemir, şöyle devam ediyor: “İhracatı da çok önemsiyoruz. Mısır ve Irak iyi pazarımız. Libya, Suriye hatta Togo’ya kadar kiremit gönderiyoruz. Bu yıl 2 milyon adeti aşıyoruz. İç pazarda çatıda güneş enerjisi işine girdik ve sıcak su üretimine özel ürünleri sunmaya başladık. Çatıda güneşten elektrik üretimine de hazırız. Yasal zemini bekliyoruz. Kiremitçi ve çatıcı olarak ısı ve elektriği paket yapacağız. Bizim bu konuda büyük bir ajantajımız var.  Pek çok dünya markasına elektronik yan sanayi üreten bir şirketimiz de var. O işin başında da ağabeyim Burak
Bey var.”

Haberin Devamı

Atatürk’ün isteğiyle kuruldu

KILIÇOĞLU Toprak Sanayi ve Ticaret A.Ş., Atatürk’ü isteğiyle kurulmuş bir şirket. Deliormanlı Sabri Kılıçoğlu ilk girişimi 1927’de başlatmış. Üçüncü kuşakta damat Savaş M. Özaydemir 1992’de fabrikayı devralmış. Özaydemir, kuruluş öyküsünü şöyle özetliyor: “Atatürk, Eskişehir’den birkaç kişiyi topluyor ve ‘şu kiremit işini halledin, rezil oluyoruz’ diyor. Fırıncı Sabri Bey imkansızlıklara rağmen fabrikayı dörtdörtlük kurmuş. 1942’de de Selanik göçmeni Murat İnce’yi işin başına geçirmiş. Murat İnce’yle fabrikayı 1949-54 arasında yenilemiş. Sabri Kılıçoğlu’nun tek oğlu 1974’te bir kazada ölmüş. 1992’ye kadar profesyonellerce yönetilen tesis o yılın mart ayında bana devredildi.”

Haberin Devamı

Onduline, ABD’li rakibini aldı, bizden uzman gitti

TÜRKİYE’de en başarılı yabancı sermaye yatırımlarından biri haline gelen Onduline Avrasya, Fransız Onduline Grubu’nun dünya operasyonları için de önemli oyuncu haline geldi. Hafif çatı kaplama malzemelerinde uzman Onduline, ABD’deki en büyük rakibi Tallant’ı satın aldıktan sonra bu şirketin ve pazarın yeniden yapılanması için Türkiye’den uzmanlara görev verildi. Ürünleri 100’den fazla ülkede satılan ve uluslararası pazarlarda 40 şirket ve 10 fabrikayla faaliyet gösteren Onduline’in dünya genelindeki en başarılı operasyonunun Türkiye olduğu belirtiliyor. Onduline Grubu’nun İcra Kurulu’na da atanan Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, ABD’deki satın almanın 35 milyon dolarlık bir operasyon olduğunu belirterek, “Onduline Avrasya 25 ülkeli bir grup oldu. Kuzey Amerika’da (A.B.D. ve Kanada) lider Tallant Industries idi. Talant, ABD ve çevresinde hızla büyüyecek. Bu operasyon için biz Türkiye’den uzman gönderip destek vereceğiz” dedi. Avrasya bölgesinin ağırlığının artması nedeniyle kendisinin de Onduline İcra kurulu’na alındığını hatırlatan Karahan, “Türklerin etkinliği grupta da hızla artıyor. Paris’teki Ar-Ge’de, tasarımda iki Türk görevlendirildi. Malezya başta olmak üzere Asya’daki fabrikaların yeniden yapılanması için de bizim üst yöneticilerimiz çalışacak. Çünkü sanayici tecrübemiz de ciddi boyutlara ulaştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çocuklara organik ürün eğitimi veriyor

ANKARA’da faaliyet gösteren Promim Ltd.’in sahibi Fatma Ceyhan, organik gıda ticareti için kurduğu Tümorganik ile sertifikalı gıda, temizlik, kişisel bakım, oyunca ve tekstil ürüleri satıyor. Yukarı Ayrancı’da biri organik pazarda olan 2 mağazada satış yapan Fatma Ceyhan, “Biz hem tüketici hem üretici tarafın organik ürünler konusunda bilinçlenmesini önemsiyoruz. Özellikle çocuklara dönük eğitim faaliyetlerimizi de büyütüyoruz” dedi. 2-6 Kasım arası Ankara Swissotel’de “Organik Ürünler ve Sağlıklı Yaşam Haftası” düzenleyeceklerini de belirten Ceyhan, “Organik ürünlerin sağlıklı bir yaşam için önemini  görsel sunumla anlatacğız. Uzmanlarımız soruları detaylı yanıtlayacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!