Eşcinseller küstü

Güncelleme Tarihi:

Eşcinseller küstü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2001 14:52

Geçen yıl gemiyle geldikleri Kuşadası'na alınmayan eşcinseller, bu yıl ilçeye toplu gelmekten vazgeçti. Türkiye'yi tur programından çıkaran eşcinsellerin kararı, turizmcileri ve esnafı üzdü.

Haberin Devamı


Yılbaşında, 2 bin eşcinsellin Kuşadası ve Türkiye'ye gelmeyi programladığını belirten Laventa Mar Gemi Acentası Temsilcisi Özer Esenkaya, seyahat acentaları olarak, İçişleri Bakanlığı'nın toplu girişi engelleyen genelgeyi kaldırmasının ardından, ABD'deki gay klüplerine özür yazıları gönderdiklerini, ancak etkili olamadıklarını anlattı. Esenkaya, ``En az 2 milyon dolardan olduk'' dedi.

Gay örgütleriyle yaptıkları yazışmalar sonucu önce 2 bin eşcinselin, Kuşadası ve Türkiye'ye gemilerle gelmeyi programlarına aldıklarını belirten Eserkaya, gelişmeleri şöyle anlattı:

2 MİLYON DOLAR GELİR BEKLENİYORDU

"Haziran- Ağustos döneminde gemilerle, 2 bin eşcinseli ilçeye bekliyorduk. Ancak, geçen yıl Kuşadası'ndan geri çevrildiklerini, İstanbul'daki kırmızı halılar ve lokumlar bile unutturamamış ki gelmekten vazgeçtiler. Geçen yıl yaşanan olumsuzluğun Türk turizmine verdiği zarar ortada. Bu organizasyon ülkemize en az 2 milyon dolar gelir getirecekti. Bu turistler para harcamayı seven ve gittikleri ülkeye döviz bırakan turistler. Geçen yıl kaybımız bir milyon dolardı. Bu yıl iki katı para kazanma şansımızı yitirdik. Eşcinseller Eylül ayında küçük gruplar halinde gelecekler ve Meryem Ana ile Efes Antik Kentiïni gezdikten sonra Yunan Adaları'na geçecekler. Kuşadası'nda kalmayacaklar.''

Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Ali Ergül ise geçen yıl yaşanan skandalı eleştirerek, bu yıl çok ağır bir fatura ödendiğini söyledi. Ergül, "Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında turizmde yaşanan olumlu gelişmeler ülkenin kurtuluşu oldu. Ama geçen yıl yaşanan uluslararası skandalla bu yıl binlerce dolar zarara uğruyoruz'' diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Geçen yıl 6 Eylül'de, 800 eşcinsel Tura Gemi Acentası'na bağlı Olympie Voyager gemisi ile Kuşadası'na gelmişti. Gemiden inen Gay'ler Efes ve Meryamana Evi'ni ziyaret etmek için yola çıktıktan kısa süre sonra polisler tarafından durdurularak, geri çevrilmişti.

Eşcinsellerin, zorla gemilere bindirilmesi, uluslararası skandala yol açmıştı. Eşcinseller, Arap ülkelerinde bile böyle bir yasakla karşılaşmadıklarını belirterek, tepki göstermişti. Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ise eşcinselleri, limanda çiçeklerle ziyaret ederek, özür dilemişti. Kuşadası'ndan ayrılıp İstanbul'a giden gayler, kırmızı halılar ve lokumlarla karşılanmıştı.

Yaşan olayların ardından İçişleri Bakanlığı, Türkiye'ye toplu girişi engelleyen genelgenin kaldırıldığını açıklamıştı. Yasağın kalkması üzerine seyahat acentaları da ABD'deki eşcinsel kulüplerine yazı göndererek özür dilemiş ve Türkiyeïye gelmeleri durumunda en iyi şekilde ağırlanacaklarını bildirmişti. Bu gelişmelerin ardından Türk seyahat acentalarına yanıt veren eşcinsel kulüpleri bu yıl 2000'in üzerinde eşcinsel turisti getireceklerini belirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!