Eşcinsele Ekonomik Sosyal Konsey kapısı açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Eşcinsele Ekonomik Sosyal Konsey kapısı açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 00:00

Ekonomik ve Sosyal Konsey’in (ESK) AB standardında, Avrupa’daki örnekleri gibi yeniden yapılandırılması kararlaştırıldı. ESK üyesi 8 sivil toplum örgütünün bu yöndeki istemini, Başbakan Tayyip Erdoğan da olumlu karşıladı.

Halen, yüzde 55 devletin yüzde 45 de sivil toplum örgütlerinin ağırlığı olan ESK yeni haliyle yüzde 75 oranında "sivil" ağırlıkta olacak. Başkanlığı da eskiden olduğu gibi Başbakan veya tayin edeceği bir bakan yapacak.

AB-TÜRKİYE ÇARPIKLIĞI: Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, mevcut haliyle başkanlığını Başbakan’ın, sekreteryasını DPT’nin üstlendiği ESK’da devletin dediğinin olduğunu belirtti. Kudatgobilik, "Türkiye’de STÖ deneyimi yeni. Bu yüzden, ’ya çok yağcı-yardakçı’ bir anlayışla herkes birbirini idare eder, ya da tümüyle bir kopukluk vardır. Oysa, Avrupa’daki örneklerini inceleyince, STÖ’ler arasında birlik-dayanışma-tamamlayıcılık olduğunu görüyoruz" dedi.

ESK’NIN YENİ MODELİ: Kudatgobilik, ESK’nın, AB’deki örnekleri gibi yapılandırılması ve işlev görmesi için TOBB, TİSK, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TESK, TZOB ve Türkiye Kamu-Sen’in biraraya gelerek bir ESK modelini şekillendirdiğini söyledi. Hükümetin sıcak baktığı, en kısa zamanda yasallık kazandırılacak yeni ESK şöyle: ESK’nın bir özerk bir Genel Sekreterliği, komiteleri olacak. Bu komiteler ihtiyaca göre kalıcı olabilecek. Toplumun tüm kesimleri ESK’da temsil imkanı bulacak. Örneğin eşcinseller, sakatlar, hayat kadınları, işsizler, tüketici örgütleri, basın çalışanları ve basın patronları da derneklerini kurarak ESK’da temsil olanağına kavuşacaklar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!