Erol Aksoy'a yargı şoku

Güncelleme Tarihi:

Erol Aksoya yargı şoku
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sahibi olduğu AKS Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik A.Ş.'nin dört yöneticisinin karıştığı hayali ihracat skandalı, Kanal D Televizyonu ana haber bülteninde yayınlanınca, asılsız haberlerle ticari itibarının zedelendiğini ileri süren Erol Aksoy'un ‘Haksız tekzip girişimi’ mahkeme tarafından durduruldu.

9 Eylül 1997 tarihinde, Eroy Aksoy'un sahibi olduğu AKS Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik A.Ş.'nin dört yöneticisi ile bir gümrük komisyoncusu hakkında ‘Teşekkül halinde ihracat kaçakçılığı’ ve ‘Evrakta sahtecilik’ suçlarından, Bakırköy 1'inci ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemelerinde iki ayrı dava açıldı. Sanıkların 1992-1994 yılları arasında Fransa'daki Show TV SA şirketine toplam 12 bin 841 adet program ve film kasedini, 60 milyon dolara ihraç ettikleri, bu miktar üzerinden 7 milyon 200 bin dolar (1 trilyon 225 milyar) lira vergi iadesi almayı amaçladıkları belirtildi. Türkiye'deki gönderici şirket AKS ile Fransa'da bulunan alıcı şirket Show TV SA'nın ve para transferinin gerçekleştiği İktisat Bankası'nın sahibi Erol Aksoy hakkında ise sanıklara bu yönde ‘Talimat vermediği’ gerekçesiyle takipsizlik verildi.

RAPOR SUNULUNCA

Aynı gün, dava haberi Kanal D'nin ana haber bülteninde yeraldı. Gerçek dışı haberlerle müvekilleri Erol Aksoy'a karşı kamuoyu oluşturulduğunu, ticari itibarının zedelenmeye çalışıldığını ileri avukatları Taner Serim ve Zehra Esen, 18 Eylül'de, tekzip istemiyle Ankara 4'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurdular. Mahkeme, 4 gün sonra, itiraza açık olmak üzere tekzip yayınlanmasına karar verdi. DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş adına Avukat Şenol Caner'in, Ankara Asliye Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz başvurusunda, cevap hakkının gerçeğe aykırı haberlere karşı kullanılabileceği belirtildi. Haberin dayanağı olan, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Gümrük Kontrolörlüğü tarafından hazırlanan rapor, aynı haberlerin yeraldığı gazeteler mahkemeye sunuldu.

Ankara 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi, belgelerin incelenmesinden sonra tekzip talebinin kabulune dair, Ankara 4'üncü Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan kararın kaldırılmasına karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!