Erke'nin adı Berke'den mi?

Güncelleme Tarihi:

Erkenin adı Berkeden mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2006 17:13

İstanbul'da emekli generallerin de hazır bulunduğu basın toplantısında, yakın kullanmadan enerji üreten buluşu gerçekleştirdiğini açıklayan Erke A.Ş.'nin prototipini göstermediği sistemi, Uzanlar'ın yıllar önce Adana'daki Berke Barajı'nda üretilen enerjiyi artırmakta kullanmak istediği ileri sürüldü.

‘Bilimsel Düşüncenin Gücü’ sloganıyla ortaya çıkan Erke A.Ş.'nin Türkiye'de günlerdir devam eden tartışmasına, daha önce Uzanlar'a ait kuruluşlarda çalışan ve halen Antalya'da oturan elektro mekanikçi bir mühendis de katıldı. Adının açıklanmasını istemeyen ve yıllarca Rumeli Holding'e bağlı Ar- Ge grubunda çalıştığını söyleyen mühendis, “Bu sistemi Uzanlar, Adana'daki Berke Barajı'nda kullanacaktı. Adı da oradan gelmiş olabilir” dedi.

İngiltere'de mühendislik eğitimi gördüğünü ve 15 yıl orada kaldıktan sonra 1998 yılında Türkiye'ye dönüş yapıp 2000 yılında Rumeli Holding'te işe başladığını söyleyen mühendis, ‘Elektriği azdırıyor' dediği sistemin yıllardır İngiltere'de kullanıldığını, 450 Euro'luk bir parçanın takılmasıyla jeneratörden çıkan enerjinin, ‘Vektörel bileşke' ile gücünün üçe katlandığını anlattı. Sistemi Rumeli Holding'te Uzan Ailesi'ne anlattığını belirten mühendis, “Proje, ilgilerini çekti, hazırlıklar yapıldı ama protatip geliştiremedik. Holding'te kriz olunca işten çıkarıldık” dedi.

BİR ÜRETİP ÜÇ KAZANIYORSUNUZ

Gruptan ayrılırken, X-Ray cihazında çantasını unuttuğunu, birgün sonra başka bir arkadaşının bu çantayı kendisine ulaştırdığını anlatan mühendis Atilla Gezen, “CD'lerdeki program, holdingte kalmıştı. Örnekleri bende de var. Grup, bu projemi Berke Barajı'nda uygulamış olmalı. Yani, jeneratör çıkışlarına bu sistemi kurduğunuzda bir üretip, üç satıyorsunuz. Enerji anlamında müthiş bir tasarruf ama kazancınız üçe katlanıyor. Sanıyorum Erke adı, Berke Barajı'ndan geliyor. Bu barajda çalışan bir mühendis bu çalışmayı başka alanlarda da kullanmış olmalı” dedi.
Kendisinin ‘Elektriği azdırıyor' dediği projeyi iki yıldır Antalya'da seralarda, otel havuzu ve saunaların ısıtılmasında uyguladığını belirten mühendis, “Bu aslı elektriği kaçak kullanım değil. Yalın bir anlatımla tasarruflu kullanıyorsunuz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!