Erdoğan: "Hırsla da her yere saldıramazsın"

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Hırsla da her yere saldıramazsın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2012 12:31

Konut sektöründe son dönemde gündeme gelen sıkıntılar Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da gündeminde. Başbakan katıldığı televizyon programında firmaların finansman yönetimine dikkat çekerek “Bir defa bazı bizim inşaat firmaları var ki ne yazık ki bunlar finansman yönetimini hiç bilmiyorlar. Hala bakıyorsun bakkal defteri tutar gibi hesap tutuyorlar. Böyle olmaz, finansman yönetimi başka bir olay” dedi.

Haberin Devamı

Konut söktürende son dönemlerde sıklıklı gündeme başlayan sorunlar Başbakan Erdoğan'ın katıldığı televizyon programında da gündeme geldi. Programa katılan gazetecilerin soruları üzerine değerlendirme yapan Başbakan Erdoğan, kimi şirketlerin finansman yönetimini iyi yapamadıklarını, kimi şirketlerin ise agresif bir büyüme planı içinde olduklarını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, “Gayrimenkul sektöründe, özellikle basında yer alıyor, konut sektöründeki fiyat balonunun çökebileceği şeklinde görüşler ileri sürülüyor. Size intikal eden böyle zor durumda inşaat firması var mı?” sorusu üzerine, bu konuda işini bilmeyenlerde bir sıkıntı olduğunu söyledi.

“Bir defa bazı bizim inşaat firmaları var ki ne yazık ki bunlar finansman yönetimini hiç bilmiyorlar. Hala bakıyorsun bakkal defteri tutar gibi hesap tutuyorlar. Böyle olmaz, finansman yönetimi başka bir olay” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Burada finansmanın, şu para, şurada, ne kadar zaman içinde, ne getirir, ne götürür, bunu görmen lazım. Büyük bir hırsla da her yere saldıramazsın. Ama bunlar saldırıyor, saldırdığı zaman da bu oluyor. Hatta bankalarla farklı alışverişler içine giriyorlar. Bankalar acımasız, yani şimdi gelir gırtlaklar, bunun şakası yok. Yani orada incik büncük yazılmış olan sözleşme seni aldatmasın, onun içinde neler var, neler. Ondan sonra da bakıyorsun, diyor böyle böyle. 'Ben bunu anlamam. Bana bir ay içinde ödemeyi yapacaksın'. diyor.

Orada bu sefer müteahhit firma sıkışıyor, geliyorlar bize. Biz ne yapacağız. Kusura bakmayın, bizim yapacak bir şeyimiz yok. Bunların içinde bazı büyükler de var. Çalışırken öz sermayeleriyle çalışmıyor büyük bir kısmımız, hep krediyle çalışma noktasına geliyorlar. Bankalar da bakıyorsunuz belli bir yere kadar bu krediyi veriyor, bakıyorlar ki sinyaller gelmeye başladı, kırmızı yanıyor, bu sefer de hemen geri çekiyorlar. İşte burada bu dediğiniz balonun patlaması olayı olabiliyor. Ama genel itibariyle böyle mi hayır, ona katılmıyorum. Şu anda gayrimenkul Türkiye için yine en önemli sektörlerden bir tanesidir.”

Haberin Devamı

Erdoğan, gayrimenkulde çok ciddi bir pazarın oluştuğunu gördüklerini, yavaş yavaş küresel sermayenin, Körfez sermayesinin Türkiye'ye girmeye başladığını, bunların Türkiye'nin büyümesine çok önemli bir etkisi olacağını sözlerine ekledi.

'Yüzde 4'ü yakalamakta kararlıyız'

Başbakan Erdoğan, “Hükümetin 2012 yılı büyüme hedefi olan yüzde 4'ü tutturup tutturamayacağına” ilişkin soru üzerine, bu hedefi zorlayacaklarını kaydetti.
Bunun için şu anda ekonomiden sorumlu bakanların çalışmalarının büyük gayretle devam ettiğini bildiren Erdoğan, şunları ifade etti:
“Biliyorsunuz biz ihracata endeksliyiz. Ama şu anda bugün açıklanan rakamlara baktığımızda, hamdolsun geçen yılın aynı dönemine, ayına ait baktığımızda yüzde 14 galiba, öyle bir açıklama geldi, artış var. Tabii bu artışta, ihracatta yine aynı şekilde devam ediyoruz. Bu bütün Avrupa ile olan ilişkilerimizdeki, o eski bizden ithalat taleplerinin düşme göstermesine rağmen, çünkü biz 50'ye falan çıkmıştık Avrupa'da. Şu anda ise 35-40, bu banda düştük. Ama ne oldu, sağ olsun, ihracatçımız yeni pazarlar aradı, buldu, bu yeni pazarlarda da ihracat hedeflerimizi sürdürüyoruz.

Haberin Devamı

Bir de benim için bu önemli bir haber, ihracat ile ithalat arasındaki farkta ciddi bir kapanma var. Orada da şu anda 5 küsura düşmüş vaziyetteyiz, gerilemiş vaziyetteyiz. Bu da güzel bir gelişme. Bir diğer bizim önemli, atmamız gereken adım da faiz noktasında. Biz eğer faizde şu anda bu biraz daha düşürülürse ve bunu maalesef yetkili arkadaşlarımız görmüyorlar veya görmek istemiyorlar. Şu anda dünyada sıfır faiz uygulayanlar var, eksi uygulayanlar var. Bunları niye görmüyoruz ve bu ülkeler dünyada geri ülkeler değil. Tam aksine en ileri olan ülkeler. İleri ekonomilerde bunu görüyoruz. İleri ekonomilerde bunu gördüğümüze göre bu adımı atmamız lazım.”

Haberin Devamı

Türkiye'nin yatırımlarda iyi gitmesi durumunda bu büyümeyi yakalayacağına işaret eden Erdoğan, “Mesela şu anda bizim yatırımda 8,9 buralardayız. Özelleştirme vs. hep beraber. Şimdi tabii bir özelleştirme noktasında ihalesine çıkıyoruz. Burada Halk Bankası ile ilgili şu anda atacağımız bir adım var. Orada beklentimiz tabii biraz yüksek. Bunların da bu sürece ciddi bir katkısı olacağını düşünüyorum” dedi.

Erdoğan, kararlılıkla büyümeye yönelik enstrümanları teşvik edeceklerini, büyümede yüzde 4'ü yakalamakta kararlı olduklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!