Erdoğan, FAO’da ‘küçük çiftçiye destek’ istedi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan, FAO’da ‘küçük çiftçiye destek’ istedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2009 00:00

Roma’da düzenlenen FAO Zirvesi’ne katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, gıda konusunda farklı toplumlar arasındaki uçuruma dikkat çekerken, desteklerin özellikle küçük çiftçiye verilmesini önerdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, tarım sektörüne daha fazla yatırım gerektiğin söylerken, desteklerin de özellikle küçük çiftçiye verilmesini önerdi. Roma’da düzenlenen FAO (Dünya Gıda ve Tarım Örgütü) Zirvesi’nde konuşan Erdoğan, “Sorunların çözümünde özellikle tarım sektörüne daha fazla yatırım yapılmasını teşvik etmemiz gerektiği açıktır. Desteklemelerde özellikle küçük çiftçilere öncelik verilmesi ve çiftçilerin üretim girdilerine daha kolay erişiminin sağlanması, sorunun çözümünde faydalı olacaktır” dedi.
Küresel dayanışma
Erdoğan, Türkiye’nin G-20 üyesi olarak küresel krize çözüm arayışlarının içinde yer alan bir ülke olduğunu hatırlatarak “son küresel krizin oluşum nedenleri ve aşılması noktasında tüm dünyaya, üzerinde dikkatle durulması gereken mesajlar verdiğini” belirtti. “Kuzey ve Güney arasındaki makasın açıldığını görüyoruz. Krizin aşılması için küresel bir dayanışmanın gerekliliği herkesçe biliniyor. Gıda noktasında da farklı toplumlar arasındaki uçurumu dikkate almak zorundayız” diye konuştu. “Bu manzaranın sürdürülebilir olmadığı açık” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada oluşan bu dengesizliğin ve bu eşitsizliğin bir an önce giderilmesi, en azından bunun için çaba harcaması yoksulların olduğu kadar, refah içinde olanların da gelecekleri açısından hayati derecede önemli. Adalet duygusunun aşınmasına, merhamet ve dayanışma kavramlarının zafiyete uğramasına izin vermemeliyiz. Bizim medeniyetimiz, ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ anlayışıyla yardımlaşma, dayanışma ve paylaşımı ön plana çıkarmış, bu en temel insani gerekliliği kurumsal mekanizmalarla yaşatmanın önemini vurgulamıştır. Devletler kadar, sivil toplum kuruluşları da toplumsal sorumluluk projeleriyle bu sürece gereken katkıyı vermelidir.”
Türkiye kendine yetiyor
Bu arada Türkiye’nin 72 milyonluk nüfusuyla, temel besin maddeleri bakımından kendine yeten bir ülke olmanın yanında, küresel gıda güvenliğine de katkı sağlayabilecek durumda olan bir ülke olduğunu” vurgulayan Erdoğan, konuşmasında Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile ilgili bilgiler de verdi: “Türkiye’nin 8.5 milyon hektar boyutundaki sulanabilir tarım arazisinin yüzde 20’sinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer aldığını belirten Erdoğan, bu bölgenin ayrıca ‘tarihte tarımın ilk kez yapıldığı bölge’ olarak bilindiğini ifade etti.

Haberin Devamı

G8’den sadece Berlusconi vardı

Haberin Devamı

NÜFUSLARINI besleyemeyen yoksul ülkelere yardımcı olmak ve tarımsal kalkınmaya daha fazla yatırım yapılmasını desteklemek amacıyla toplanan zirve katılımcıların büyük çoğunluğunun Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkeleri temsilcilerinden oluşması dikkat çekti. G8 ülkelerinden sadece İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin katıldığı zirveye zengin ülke temsilcileri rağbet etmedi.

Çokuluslu  şirketlere suçlama

BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) Roma’daki gıda güvenliği zirvesinde, sivil toplum kuruluşları çokuluslu gıda şirketlerini, üçüncü dünya ülkelerinde küçük çiftçilere ait kaliteli toprakları ele geçirmeye çalışmakla suçladı. FAO’nun genel merkezi önünde geleneksel kıyafetleriyle gösteri yapan Afrikalı ve Latin Amerikalı çiftçi temsilcileri, dev gıda ve tarım firmalarının FAO ve bazı hükümetlerle işbirliği yapmakla suçlayarak, tarım alanlarının geniş miktarlarda satın alınmasını kınadı. Küreselleşme karşıtı La Via Campesina hareketinin koordinatörü Henry Saraigh, dünyada açlıkla karşı karşıya inanların yüzde 80’inin kırsal kesimde yaşadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!