Erdemir'den şok zarar

Güncelleme Tarihi:

Erdemirden şok zarar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2009 11:20

Emtia fiyatlarında başlayan artışla Erdemir'de üçüncü çeyrek beklentileri yükselmişti. Fakat maliyetlerinde cirodaki düşüşe paralel bir iyileşme yakalayamayan Erdemir çeyrek milyar liralık zarar etti. Şirketten üçüncü çeyrekte kâr bekleyen analistler ise şaşkın.

Referans gazetesinden Barış Erkaya'nın haberine göre, demir-çelik sektörü ve uzmanlar Erdemir şaşkınlığı yaşıyor. Hurda indirimi ve işçi ücretlerindeki indirimlerle kâra geçeceği beklentisi yaratan Erdemir, üçüncü çeyrekte tam bir hayal kırıklığı yarattı. Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları'nın (Erdemir) haziran-eylül arasında 90.6 milyon, ilk üç çeyrekte de 288 milyon lira zarar açıklaması analistleri şaşkına çevirdi. Reuters anketlerinde Erdemir'in üçüncü çeyreği 74 milyon liralık kârla tamamlayacağı tahmin ediliyordu. 2008'deki yüksek stok maliyetlerinin bittiğine inanan analistler, yılın ilk yarısında 196 milyon TL zarar yazan Erdemir'in üçüncü çeyrekte kâra geçeceğini tahmin ediyordu. Buna karşılık stok maliyetlerinin negatif etkilerinin sürmesi, emtia fiyatlarındaki artışın satış fiyatına yansıtılamaması ve enerji maliyetlerindeki artış tüm hesapları altüst etti. Erdemir haziran-eylül döneminde bir önceki çeyreğe göre zararını üç kat artırdı. Şimdi tüm umutlar son çeyrek bilançolarına bağlandı. Fakat bu defaki problem Çin'in gerçekleştirdiği yüksek boyutlu ve ucuz fiyatlı çelik arzı. Erdemir'in açıklamalarına göre ekim ayı Çin kaynaklı fiyat düşüşleriyle geçti. Bazı uzmanlar, Erdemir'in zararını hammadde giderleri için ayrılan karşılıklarla açıklamaya çalışıyor.
 
Hisselere satış geldi
Finansal sonuçların açıklanması İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) hareketliliği artırdı. "Kötü sürpriz" olarak nitelendirilen zarar rakamı, borsada Erdemir hisselerinde sert satışlara neden oldu. Erdemir hisseleri gün içerisinde 4.62 lirayı gördükten sonra gelen bilanço sonuçlarıyla çöküşe geçti. Erdemir'de kâr beklentisiyle pozisyon alanların çözdüğü paralar hisselerin hızla 4.08 TL'ye kadar inen Erdemir hisseleri günü yüzde 7,21'lik düşüşle 4.12 liradan tamamladı. Fakat asıl büyük hareketlilik borsa analistleri cephesinde yaşandı. Açıklanan zarara anlam veremeyen analistler, cironun beklendiği gibi geldiği fakat maliyet tarafında bir sıkıntı olduğu konusunda hemfikir. Analistlerin emin olamadığı şey ise maliyetlerdeki sıkıntının kaynağı. Ekspres Yatırım'dan Erdemir analisti Kurthan Atmaca, "Erdemir fiyatlardaki artışı ağustos ayına kadar satış fiyatlarına yansıtamadı. Ayrıca ithal enerji maliyetlerinde dolar nedeniyle gerçekleşen yükseliş de zararın bir diğer nedeni oldu" dedi.
 
Stoktan 185 bin ton satış
Erdemir yılın ilk dokuz ayında en büyük darbeyi iç talepten aldı. Geçen yılın ilk dokuz ayına göre şirketin ihracatı sadece yüzde 17,67 düşüş göstermesine rağmen yurtiçi satışlarında gerçekleşen düşüş yüzde 43'e yakın oldu. Toplam ciroda yaşanan yüzde 37'lik gerilemeye rağmen Erdemir'in satış maliyetleri sadece binde 9 geriledi. Ayrıca şirket stoklardan da satış yaptı. 2009'un ilk yarısında üretilen mamüllerden 185 bin ton satış yapan Erdemir'in özellikle ocak-haziran döneminde yaptığı üretimin yüksek maliyetli hammaddelerle gerçekleştirdiği biliniyor. Bu da Erdemir'in son çeyrekte artık yüksek hammadde maliyeti getiren ilk üç çeyreğin etkisini üzerinden atacağı ve daha düşük maliyetli üretim yapacağı beklentilerini yükseltiyor.
 
Dördüncü çeyrekte Çin riski
Erdemir ve çelik sanayi açısından tüm beklentiler son çeyreğe taşınmış durumda. Bunun en önemli nedeni ise üçüncü çeyreğe çok fazla yansımayan fiyat artışlarının son çeyrek kâr rakamlarına etki edeceği beklentisi. Ayrıca ilk üç çeyrekte kullanılan yüksek maliyetli hammaddelerin tükenmesi nedeniyle son çeyrekte artık düşük maliyetli hammaddelerin üretimde kullanılacağı tahminleri oldukça fazla. Fakat ekimden itibaren olan süreçle ilgili riske de yine Erdemir'in kendisi dikkat çekiyor. Erdemir'in finansal tablo sonuçlarıyla birlikte yayımladığı faaliyet raporunda şu ifadelerle Çin tehlikesine açıkça dikkat çekiliyor: "Haziran ayı başından eylül ayına
kadar, talep ve satış fiyatlarında yaşanan artış, stok tamamlama faaliyetlerinin tamamlanması ve sanayinin reel tüketim talebinin artmaması nedeniyle sürekli olmamış ve özellikle kapasite fazlası yaşamakta olan Çin'den gelen rekabetçi satış baskısı, Ekim ayı itibariyle çelik fiyatlarında düşüş eğilimine yol açmıştır."
Yani Erdemir'de hâlâ beklentiler tam olarak oturmuş değil. Çin'in artan baskısı ve sanayinin reel tüketim talebinin henüz toparlanma işaretleri vermemesi Erdemir'in dördüncü çeyrek kârlılığı konusunda net sinyaller alınamamasına neden oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!