Erdemir ‘kur’ yaptı

Güncelleme Tarihi:

Erdemir ‘kur’ yaptı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2014 01:09

ERDEMİR, yılın ilk çeyreğinde gelen yüzde 89’luk kâr artışı TL’nin değer kaybına borçlu.

Haberin Devamı

Kur artışına hammadde fiyatlarındaki gerileme ve satışlardaki artış eklenince Erdemir’in kârı 432.4 milyon TL oldu.

TÜRKİYE’nin en büyük çelik üreticisi Erdemir birinci çeyrekte net kârını yüzde 89 artışla 432.4 milyon liraya çıkararak beklentileri alt üst etti. Erdemir’in karındaki sıçrayışın nedeni ise satışların artmasının yanı sıra TL’deki değer kaybı ve düşen hammadde fiyatları. Anketlere göre şirketin karının 307 milyon lira olması bekleniyordu. Şirketin satış gelirleri ise yüzde 21 artışla 2.93 milyar lira oldu. Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır toplam satışlar içinde yüzde 10 olan ihracat payını yüzde 15’e çıkarmayı ve beş yıl boyunca yıllık 300 milyon dolar yatırım yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

YASSI ÜRÜNDE ARTIŞ

Erdemir’in bilançosuna göre yassı ürün satışı yüzde 6 artarak 1.7 milyon tona çıkarken uzun mamul satışları 23 azalarak 352 bin tona geriledi. Bu satışların karşılığında Erdemir satış gelirini 2.9 milyar liraya yükseltmeyi başardı. Erdemir ilk çeyrekte 32 yeni müşteriyi portfoyüne katarken Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk ve Ortadoğu’da yaşanan iç karışıklıklara rağmen 20 ülkeye 145 bin ton yassı çelik ihraç etti. Erdemir’in yurtiçi yassı çelik pazar payını da yüzde 36’ya yükseltti. Erdemir’in ilk üç aydaki yurtiçi satışları içinde boru ve profil sanayinin payı yüzde 38 olarak gerçekleşirken; genel imalat ve ağır sanayinin yüzde 12, otomotiv sanayinin yüzde 9, beyaz eşyanın yüzde 5, ambalaj sanayinin ise yüzde 4 payı bulunuyor.

HEDEF YÜZDE 7 BÜYÜME

Pandır dün düzenlediği toplantıda, kurdaki hareket ve seçim belirsizliğinin yarattığı negatif etkiye rağmen başarılı bir çeyrek geçirdiklerini belirterek, “2014’te satışlarda tonaj olarak yüzde 7 büyüme öngörüyoruz. 8 milyon tonun üzerinde ürün satacağız” dedi.


TANAP’ı karşılıyoruz

Haberin Devamı

TANAP projesi kapsamında Erdemir’in önemli bir iş hacmi görüp görmediği ile ilgili soru üzerine ise Pandır, “TANAP kapsamında alt yükleniciler teklif veriyor. Erdemir, TANAP projesinde Türkiye’de boru üretim şartlarını karşılayan tek üretici gibi görünüyor. Ancak ne kadarlık bir hacim olur, henüz bilemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı


Hasılat 2 milyar 934 milyon lira
Faaliyet karı 531 milyon 338 bin lira
Vergi öncesi karı 511 milyon 941 bin lira
Net dönem karı 432 milyon 377 bin lira
Hisse başına kazanç %12.35

2.1 milyon ton
Sıvı çelik üretimi

2 milyon ton
Nihai mamul üretimi

2 milyon ton
Nihai mamul satış miktarı

2.9 milyar TL
Toplam satış gelirleri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!