Erdemir’de sipariş tükendi, işçiye emeklilik için davetiye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Erdemir’de sipariş tükendi, işçiye emeklilik için davetiye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2009 00:00

Erdemir Genel Müdürü Oğuz Özgen, yeni sipariş alınamaması durumunda Erdemir’de bir ay sonra hatların duracağı uyarısında bulundu. Özgen, Demir ve Çelik Fabrikaları, Çelik Servis Merkezi ve Çelik Boru Fabrikası’nda gönüllü işten ayrılma teşvik programının başladığını belirtti.

EREĞLİ Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) Genel Müdürü Oğuz Özgen, yeni sipariş alınamaması durumunda Erdemir’de bir ay sonra hatların duracağı uyarısında bulunurken, Erdemir Grubu şirketlerinden beşinde ’gönüllü işten ayrılmayı teşvik kararı’ alındı. Demir ve Çelik Fabrikaları, Çelik Servis Merkezi ve Çelik Boru Fabrikası’nda gönüllü işten ayrılma teşvik programının başladığını belirten Genel Müdür Oğuz Özgen, "Bu şirketlerde emekliliği dolan ya da dolmayan bütün personelimiz ayrılmak istemesi durumunda programdan faydalanabilecek" dedi. Özgen, gönüllü emeklilik uygulamasından 200-250 kişinin yararlanmasının beklendiğini söyledi.

Gönüllü emeklilik

Erdemir’den İMKB’ye yapılan açıklamada da, Erdemir Grubu şirketlerinden Erdemir, İskenderun Demir ve Çelik (İsdemir), Erdemir Mühendislik Yönetim ve Danışmanlık Hizmetleri (Erenco), Erdemir Çelbor Çelik Çekme Boru Sanayi ve Ticaret (Erbor) ve Erdemir Çelik Servis Merkezi’nde (Ersem) gönüllü işten ayrılmaya teşvik uygulaması yapılmasına karar verildiği duyuruldu. Açıklamada, bu teşvikten emekliliğe hak kazanmış veya kazanmamış aylık ücretli, saat ücretli ve sözleşmeli tüm personelin yararlanabileceği belirtilerek, bu uygulama kapsamında, şirketten kendi arzusu ile ayrılmak isteyen personele kıdem ve ihbar tazminatlarına ilave olarak ek ödeme yapılacağı kaydedildi.

Allak bullak olduk

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kurulu Erdemir’in Genel Müdürü Oğuz Özgen, "Elimizde bir aylık sipariş var. İleride sipariş toplayamazsak bir ay sonra fabrikada hatlar durur" dedi. Özgen, dün düzenlediği basın toplantısında, şöyle konuştu: "Küresel kredi krizi demir-çelikteki yumuşamayla birleşince bütün dünya ülkelerini ve Türkiye’yi allak bullak eden durumla karşı karşıya kaldık. Birçok insanın hissetmekle birlikte bu kadar keskin olacağını göremediği küresel kredi krizi patlak verdi. Ekonomik yapı birden bire sanayi ve reel sektörü etkiledi."

Erdemir’in aylık üretiminin 400 bin ton olduğunu ve 2008’i bu şekilde geçirdiklerini belirten Özgen, şunları söyledi: "Temmuzda 400 bin ton satış yaptık. Ekimde 177 bin ton, kasımda 110 bin ton sipariş geldi. Talep ve sipariş yüzde 75 azaldı."

Sıcak ruloda ölüm sarmalı

EREĞLİ Demir Çelik Fabrikaları Genel Müdürü Oğuz Özgen, krizi ’ölüm sarmalı’ denilen periyotlarda gördüklerini belirterek, şunları söyledi: "Nedir bu ölüm sarmalı? Mayıs 1995’de 475 dolar olan sıcak rulo fiyatları, Şubat 1996’da 256 dolara düşmüş. Nisan 1997’de 345 dolara yükselmiş ve sonra fiyatlar ölüm sarmalına yakalanmış. Buna ölüm vadisi de deniyor. Aralık 1998’de 185 dolara düşen fiyatlarla 2003’e gelinmiş. Temmuz 2008’de sıcak rulo fiyatları 1100 dolarda zirve yapmış. Ölüm sarmalı küresel global krizde de özdeşleşmiş. Yaşadığımız global krizin daha önceki 4-5 krizden farkı da zaten burada."

Tüketim dibe vurdu, koruma önlemi çok geç kaldı

ÇELİK tüketiminin neredeyse dibe vurduğunu söyleyen Oğuz Özgen, "İkinci çeyrekte 1 milyon 197 bin ton sevkıyat satış yaptık. Üçüncü çeyrekte bu 979 bin tona, dördüncü çeyrekte 621 bin tona düştü. Ocak ve şubat ayı da 2008’in son çeyreğinden farklı değil" dedi. Özgen, şöyle devam etti: "Türkiye, 2006’da 7 milyon ton yurt dışından yassı çelik ithalatı gerçekleştirdi. Bu oran 2007’de 7.7 milyon ton, 2008’de 7 milyon ton. Dolayısıyla Erdemir’in tek üretici olduğundan bahsetmek mümkün değildir. 2008’in son çeyreğinde bu oran 1 milyon tona düştü. Ukrayna 1 milyon 994 bin ton, Rusya 1 milyon 679 bin ve Romanya 854 bin ton ve diğer ülkeler olmak üzere toplam 7 milyon tonu buluyoruz. Aralık ayında hükümet üçüncü dünya ülkelerinden Ukrayna ve Rusya’dan yapılan ithalata karşı koruma önlemi getirdi. Sıcak ruloda yüzde 5 olan Gümrük Vergisi yüzde 13’e, soğuk ruloda yüzde 6 olan Gümrük Vergisi yüzde 14’e çıktı. Bu hem Türkiye ekonomisi, Türkiye’deki demir-çelik piyasası ve milli kaynakların kullanılması için son derece olumlu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!