Erdal: Biz inceleme istedik

Güncelleme Tarihi:

Erdal: Biz inceleme istedik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanı Birkan Erdal, önceki gün toplanan TBMM KİT Komisyonu'nda Türk Telekom'un 1997 yılına ait hesaplarının görüşülmesi sırasında bir skandalın ortaya çıkarılmadığını, sadece inceleme yapılmasını istediklerini bildirdi. Erdal, ‘Cepte skandal patladı’’ haberleri üzerine yaptığı yazılı açıklamada, ‘‘KİT Komisyonu tereddüt duyduğu konularda ilgili Bakanlık Teftişi veya Başbakanlık Teftiş Kurulu teftişi isteyebilir. Konu idari yönden Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca, cezai ve hukuki yönden yargı organlarınca kesin sonuca bağlanmadan kesinleştirilmesi yargıda bulunulması mümkün değildir’’ dedi.

Önceki gün toplanan TBMM KİT Komisyonu'nda Türk Telekomunikasyon'un hesaplarına ilişkin olarak ‘‘Hazine'nin GSM lisanslarının devredildiği Turkcell ve Telsim'den 18 trilyon lira alacaklı olduğu’’ yolundaki haberler dün Reuters ekranlarına da yansımıştı. Reuters'in haberine göre, Hazine Müsteşar Yardımcısı Ayşe Dönmezer komisyon üyelerinin sorularını yanıtlarken, GSM lisanslarının devredildiği Turkcell ve Telsim şirketlerinden Hazine 18 trilyon lira alacaklı olduğunu ve her iki firmadan da 18 trilyon lirayı faiziyle birlikte talep ettiklerini anlatmıştı.

Görüşmenin temenniler bölümünde ise GSM abone sayısının 1998'den önce 400 bine ulaşmasına rağmen iki firmanın dışında yeri firmaların devreye sokulmaması, firmaların GSM gelirlerinden verdikleri payın Hazine'ye devri sırasında aksaklıklara sebebiyet verilip verilmediği ve kablolu televizyonla ilgili firmalardan alacaklar konusundaki aksaklıklar için Başbakanlık Teftiş Kurulu Kurulu incelemesi istenmişti.

TBMM KİT Komisyonu Başkanı Ankara Milletvekili Birkan Erdal, şu açıklamayı yaptı: ‘‘Türk Telekomünikasyon genel görüşmeye tabi bir kuruluştur. Genel görüşmelerde komisyon tereddüt duyduğu konularda ilgili Bakanlık Teftişi veya Başbakanlık Teftiş Kurulu teftişi isteyebilir. Konunun Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca teftiş edilmesi yönünde görev verme yetkisi Başbakanlık makamındadır. Bu nedenle komisyon tereddüt duyduğu konuda Başbakanlık Teftiş talebini Başbakanlığın takdirlerine sunar. TBMM KİT Komisyonu'nun görüşleri sadece sayın milletvekillerini bağlar, Komisyon kararları ayrıdır.’’

Turkcell: Bakanlık ne derse yapıyoruz

Turkcell, gelir kalemleri içinde Eğitime Katkı Payı, Telsiz Genel Müdürlüğü ve KDV'den oluşan gelirlerin bulunmadığına işaret ederek, şu açıklamayı yaptı: ‘‘Eğitime Katkı Payı (EKP) 4306 Sayılı Eğitime Katkı Payı alınmasındaki kanun gereğince bütün abonelerden yılda bir kez alınması zorunlu bir bedeldir. TGM ücreti de, Telsiz Genel Müdürlüğü tarafından tesbit edilen 2813 sayılı telsiz kanunu gereğince yıllık alınması zorunlu bedeldir. Bu kalemler Turkcell tarafından sadece tahsilatı yapılıp devletin ilgili kurumların aaktarılmaktadır. Danıştay'ın brüt gelirler derken KDV, EKP ve TGM vergileri üzerinden yüzde 15 Hazine payına ilişkin kararı olmasına rağmen, Ulaştırma Bakanlığı tarafından başlatılmış bir uygulama yoktur. ’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!