Enron skandalı kahramanı öldü, Bush ’Üzüldüm’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Enron skandalı kahramanı öldü, Bush ’Üzüldüm’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2006 00:00

Kurucusu olduğu şirketi Enron’u, yol açtığı mali skandalla iflasa sürükleyen Kenneth Lay, mahkemeden karar beklerken 64 yaşında kalbine yenildi. ABD Başkanı Bush, yakın arkadaşı Lay’in ölümü için, "Üzüldüm" dedi.

ABD’de iş dünyasının en büyük skandallarından birine sahne olan Enron şirketinin hapis cezası bekleyen kurucusu ve eski başkanı Kenneth Lay kalp krizinden öldü. Lay, iflasa sürüklenen Enron nedeniyle, 25 Mayıs’ta, dolandırıcılık ve komplodan suçlu bulunmuştu. ABD Başkanı George W. Bush’un, "Kenny Boy" diye adlandırdığı eski arkadaşı olan Kenneth Lay’in, yaşasa, 23 Ekim’de müebbet hapis cezasına çarptırılması bekleniyordu. 64 yaşında kalbine yenilen Lay, Aspen’de tatil yaparken yaşamını yitirdi. Kenneth Lay’in ölüm yerinin zenginlerin tatil yeri olarak bilinen Aspen olması ironik olarak değerlendirildi.

YATIRIMCIYI KANDIRMA SUÇU: Kenneth Lay ve Enron’un CEO’su Jeffrey Skilling, şirketin mali durumu konusunda çalışanlar ve yatırımcılara yalan söylemekten suçlu bulunmuşlardı. Lay’in, bir başka davada da, kişisel mali durumu hakkında yalan beyanda bulunduğuna karar verilmişti. Lay, 1985’te başına geçtiği bir doğal gaz şirketi olan Enron’u, 2000 yılında "Fortune 500" listesinde yıllık geliri 100 milyar doları geçen şirket haline getirmişti. Şirket, 2001’de iflasa sürüklenmiş ve 21 bin çalışanı işsiz kalmıştı.

HAYATINI ADAMIŞTI: Duruşma sırasında Lay, iddiaları reddetmiş ve "Hayatımı bu şirkete verdim. Dünyadaki enerji piyasalarını değiştirdik" demişti. Savcılar, Lay’in, Enron’un 44 milyon dolar parasını hortumladığını da belirtmişlerdi. Enron, Başkan Bush’a siyasi bağış yapan şirketlerin de önde geleni olmuştu.

TARİHİN EN BÜYÜK İFLASIYDI: ABD eski Başkanı George Bush, "Arkadaşım olan Lay’in ölümünden üzüntü duydum" dedi. Şimdiki Başkan W. Bush ise herhangi bir yorumda bulunmadı. Enron ve bir dizi diğer şirketin "muhasebe oyunları" yoluyla bu şirketlerin mali durumunu "olduğundan farklı" göstermesi, iş dünyasında bir şok etkisi yaratmıştı. Enron "tarihin en büyük iflası" olmuştu. Kenneth Lay, şirketin iflasından sonra ölen ikinci en yüksek mevkili Enron çalışanı oldu. 2002’de Enron’un eski başkan yardımcısı ve strateji uzmanı Cliff Baxter, Houston’da intihar etmişti. Mahkemesi boyunca yapılan usulsüzlükler için Enron’un finans sorumlusu Andrew Fastow’u suçlayan Kenneth Lay, suçu kabul etmeyen tavrıyla eski çalışanların tepkisini de toplamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!