Enflasyon tahmini yükseltildi

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon tahmini yükseltildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 10:50

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2010 yılı enflasyonunun, 8,4 olmasını öngördüklerini söyledi. Merkez Bankası'nın 3 ay önceki tahmini ise 2010 yılında enflasyonun 6.9 olacağı yönündeydi.

Haberin Devamı

Başkan Yılmaz, Merkez Bankası'nın 2010 yılının ilk çeyreğine ilişkin değerlendirmesinin yer aldığı Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla düzenlediği basın toplantısında, enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncellediklerini bildirdi.

Yılmaz, 2010 yılı enflasyonunun, orta noktası yüzde 8,4 olmak üzere, yüzde 7,2 ile yüzde 9,6 aralığında, 2011 yılı enflasyonunun orta noktası yüzde 5,4 olmak üzere yüzde 3,6 ile yüzde 7,2 aralığında olmasını, 2012 yılı sonunda da enflasyonun yüzde 5 olmasını beklediklerini söyledi.

VERGİ DÜZENLEMELERİ ARTIŞI DAHA BELİRGİN HALE GETİRİLDİ

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Ocak ayında yürürlüğe giren ve akaryakıt ürünleri ile alkollü içecekler ve tütün ürünlerini kapsayan vergi düzenlemelerinin oluşturduğu yüksek oranlı fiyat artışları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışların etkilerinin, enflasyondaki yükselişin Türkiye'de göreli olarak daha belirgin olmasına yol açtığını söyledi.

Yılmaz, 2010 yılının ilk çeyreğinde yıllık tüketici enflasyonunun yükselmeye devam ettiğini ve 2009 yılı sonuna kıyasla yaklaşık 3 puan artarak yüzde 9,56'ya ulaştığını ifade ederek, enflasyondaki yükselişi alt kalemler bazında incelendiğinde, işlenmemiş gıda fiyatlarının, 2009 yılının son çeyreğinde olduğu gibi 2010 yılının ilk çeyreğinde de endeks tarihinin en yüksek dönemsel artışını sergilediğinin dikkati çektiğini kaydetti.

ET FİYATLARININ ETKİSİ

Bu artışta, özellikle et fiyatlarındaki gelişmelerin ön plana çıktığını, yapısal nedenler sonucunda yurt içi arzdaki azalmanın etkisi ile canlı hayvan fiyatlarında son dönemde belirgin bir artış gözlendiği ve bu artışın hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda fiyatları üzerindeki etkilerinin çarpıcı hale geldiğini kaydeden Yılmaz, şöyle dedi:

“Böylece, Mart ayı itibarıyla et ve et ürünlerinin yıllık enflasyona katkısı 1,67 puana ulaşmıştır. Bu gelişme büyük ölçüde ülkemize özgü bir durumu yansıtmaktadır.

Nitekim, yansıda da görüldüğü gibi son bir yıl içinde Türkiye;de et fiyatları yüzde 35 oranında artarken diğer ülkelerin et fiyatlarında genelde önemli bir değişim olmamıştır. Et fiyatlarındaki artışların yanı sıra yılın ilk çeyreğinde sebze fiyatları da tarihsel olarak oldukça yüksek bir oranda artış göstererek, gıda fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin belirginleşmesine yol açmıştır.

Diğer taraftan, enerji fiyatları, özellikle Ocak ayında yapılan vergi düzenlemeleri ve bir önceki yılın aynı döneminde gerileyen fiyatların oluşturduğu düşük bazın da etkisiyle 2010 yılının ilk çeyreğinde belirgin olarak yükselmiştir. Enerji grubu yıllık enflasyonunun, baz etkisi nedeniyle 2010 yılının ikinci çeyreğinde de yükselmeye devam edeceğini tahmin etmekteyiz.

Sonuç olarak, gerek vergi ayarlamalarının gerekse enerji ve gıda fiyatlarındaki artışların etkisiyle, 2010 yılının ilk çeyreği sonu itibarıyla, gıda, enerji ve tütün kalemlerinin yıllık enflasyona yaptığı katkı 6,7 puana ulaşmıştır.”

Gıda ve enerji fiyatlarında yaşanan artışların yemek ile ulaştırma hizmetleri üzerindeki etkisinin 2010 yılı ilk çeyreğinde belirginleştiğini belirten Yılmaz, bu çerçevede, 2008 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren gerileyen hizmet grubu yıllık enflasyonunun yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 1,9 puan yükseldiğini, mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerin de, hizmet grubu fiyat artışlarının bir önceki döneme kıyasla hızlandığına işaret ettiğini söyledi.

Yılın ilk çeyreğinde, gerek hizmet enflasyonundaki artışın, gerekse geçen yıl dayanıklı mallarda uygulanan vergi indirimlerinin ve stok eritme sürecinin oluşturduğu düşük baz etkisi ile temel enflasyon göstergelerinin de yükseldiğini ifade eden Yılmaz, maliyet unsurlarındaki artışın ve talepteki sınırlı toparlanmanın yansımaları mevsimsellikten arındırılmış verilerde de gözlendiğini kaydetti.

Yılmaz şöyle devam etti:
“Tüm bu gelişmelere paralel olarak, 2009 yılının son çeyreğinde artmaya başlayan orta vadeli enflasyon beklentileri, 2010 yılının ilk çeyreğinde de bu seyrini sürdürmüştür. Beklentiler her vadede yükselirken, beklentiler ile hedefler arasındaki fark açılmıştır. Bununla birlikte, orta vadeli beklentilerdeki artışın göreli olarak daha sınırlı kaldığı görülmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!