Enflasyon hedeften ciddi şaştı bankalar bizi dış şoktan koruyor

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon hedeften ciddi şaştı bankalar bizi dış şoktan koruyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2007 00:00

Enflasyonun ciddi bir şekilde hedeften uzaklaştığını belirten Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Geldiğimiz nokta tabii ki memnuniyet verici değil. Mutlaka enflasyonu önümüzdeki orta dönemde düşürüp tek haneli rakamlara indirmemiz gerekiyor" dedi.

Yapısal reformlara dikkat çeken Şimşek, Türk bankacılık sisteminin artık Türkiye’yi dış şoklara karşı koruyabildiğini söyledi.

EKONOMİDEN Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun yüksek çıkmasıyla ilgili olarak "Geldiğimiz nokta tabii ki memnuniyet verici değil" derken, gerek enerji fiyatlarındaki, gerekse dünyada gıda fiyatlarında ve diğer emtia fiyatlarındaki artışın enflasyonu ciddi bir şekilde hedeften uzaklaştırdığını söyledi. Ancak yaşanan ekonomik gelişmelerin yapısal reformlarla desteklendiğini ve başta bankacılık olmak üzere pek çok alanda iyileştirmeler sağlandığını dile getiren Şimşek, "Türk bankacılık sistemi bugün Türkiye’yi ciddi şekilde dış şoklara karşı koruyabilen bir nitelikte" diye konuştu.

30-40 YILIN EN DÜŞÜK NOKTALARI: Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Ankara’da gerçekleştirdiği "Türkiye Ekonomisi için Büyüme Stratejileri" toplantısında konuşan Şimşek, enflasyonda gelinen noktayı değerlendirdi. Enflasyonun son 30-40 yıldır Türkiye için kronik bir problem olduğunu ifade eden Şimşek, "Her ne kadar yüksek seyretmeye devam ediyorsa da son 30-40 yılın en düşük noktalarına kadar indirilmiş durumdadır. Geldiğimiz nokta tabii ki memnuniyet verici değildir. Mutlaka enflasyonun önümüzdeki orta dönemde düşürüp tek haneli rakamlara indirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

ÇEKİRDEK ENFLASYONA YOĞUNLAŞALIM: Mevsimsellikten arındırılmış enflasyonu gösteren çekirdek enflasyonun dikkate alınması gerektiğini kaydeden Şimşek, şu değerlendirmede bulundu: "Bu sene aslında çekirdek enflasyon itibariyle bakarsanız ciddi bir başarı elde edilmişti. Fakat tabii ki gerek enerji fiyatlarındaki son dönemde yaşanan hızlı yükseliş, gerekse dünyada gıda fiyatlarında ve diğer emtia fiyatlarındaki artış ciddi bir şekilde enflasyonu hedeften uzaklaştırmıştır. Ama burada bence yine de çekirdek enflasyona yoğunlaşmakta büyük fayda var. Çünkü, petrol fiyatı 52 dolarlardan nerdeyse 100 dolar civarına çıkmış durumda. Ama bunun tekrarlanmayacağını, gıda fiyatlarındaki artışın sürekli nitelik kazanmayacağını varsayarsak enflasyondaki başarı aslında ortada. Yani orta dönemde Türkiye düşük, tek haneli enflasyonu gerçekleştirme hedefinden bence yine kararlı bir şekilde yoluna devam etmiştir."

BANKACILIK GEÇMİŞTE EN BÜYÜK ENGELDİ: Hükümet olarak ekonomik belirsizliklerin ortadan kaldırılması, mali ve finansal yapının güçlendirilmesi ve sağlıklı işleyen bir piyasa mekanizmasının oluşturulmasını teminen birçok adım attıklarını kaydeden Şimşek, başta bankacılık olmak üzere sosyal güvenlik, vergi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, sağlık gibi alanlarda çok sayıda iyileştirmelere gidildiğini anlattı. Bankacılık sektörünün geldiği noktaya da değinen Şimşek, "Türk bankacılık sistemi bugün Türkiye’yi ciddi şekilde dış şoklara karşı koruyabilen bir niteliktedir. Geçmişte ise istikrar programlarının önündeki en büyük engellerden birisiydi bankacılık sistemindeki zayıflık" diye konuştu. Bankacılık sektörünün bugün ulaştığı sermaye yeterlilik rasyolarına, döviz kuru riski veya faiz riskine dikkat çeken Şimşek, "Türkiye’deki bankacılık sistemi gerek karlılığı gerekse iyi risk yönetimi ile bence bölgesindeki en iyi sistemlerden bir tanesidir" dedi.

Tırmanışın geçici şok olmasını ümit ediyoruz

MEHMET Şimşek, konferans sonrası soruları yanıtlarken, kuraklık konusuna dikkat çekerek, "Hem dünyada hem bizde kuraklık ciddi artışlara sebep oldu. Enflasyonu iki ay öncesine göre tırmandırdı. Bunların geçici şok olmasını ümit ediyoruz. Kalıcı olamaz, 12 aylık ortalamalarda veriler normal seyrine döner" dedi.

Dünya Bankası-IMF İstanbul toplantısına 245 milyon YTL

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın 2009’da İstanbul’da gerçekleştireceği yıllık toplantısı için Hazine’nin bütçeye koyduğu ödenek sorulan Şimşek, 245 milyon YTL ayırdıklarını açıkladı. Şimşek, bu ödeneğin hepsinin 2008’de kullanılmasının şart olmadığını, bir kısmının 2009 yılında da kullanılabileceğini söyledi. IMF’nin gözden geçirmeyi tamamlamak için ne zaman geleceği sorulan Şimşek, "Hazır olduğumuzda IMF’yi davet edeceğiz. Bu yıl veya 2008 başında aradan çıkar" derken, önşart bulunup bulunmadığı yönündeki soruya "Bütçe geçsin ondan sonra" yanıtını verdi.

Gelişmişlik süreci başladı devam ettirmede zorluk var

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, makro alandaki başarılara karşın, işsizlik, yurtiçi tasarruf açığı, bölgesel gelişim farklılıklar, kayıtdışı ekonomi, teknoloji ve inovasyonun yaygınlaştırılması gibi temel ekonomik alanlarda tıkanıklıkların halen devam ettiğini vurguladı. Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Bu tıkanıklıklar Türkiye’yi uluslararası rekabet arenasında öne çıkmaktan da alıkoyuyor" dedi. TÜSİAD Başkanı, şu tespitlerde bulundu:

REKABET GÜCÜ: Küresel rekabet alanında uluslararası referanslardan biri sayılan dünya rekabet endeksinde Türkiye 2004-2005 yıllarında önemli bir ilerleme kaydetti. Ancak takip eden yıllarda, diğer ülkeler karşısında rekabet gücünü tekrar yitirmeye başladı. 2007 yılı itibariyle Türkiye 55 ülke içinde 48’inci sırada yer aldı. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerindeki 34 ülke arasında ise ancak 31’inci oldu. Bu rakamlar bize gelişmiş ekonomiler arasına girme sürecini başlattığımızı ancak devam ettirmede aynı oranda başarılı olamadığımızı gösteriyor.

MEŞAKKATLİ ATILIMLAR: Önümüzdeki 6 yıllık dönemde ortalama yüzde 7.5 büyümek, geride bıraktığımız son 5 yıla oranla çok daha zor olacak. Tüm diğer gelişmekte olan ülkelerin de yapmış olduğu temel reformların tamamlanması yüksek büyüme oranlarını muhafaza etmek için eskisinden daha fazla çaba harcamamızı gerektirecek. Reform sürecinin ekonominin mikro düzeyine de ulaştıracak meşakkatli atılımları hızla gerçekleştirmeliyiz.

GLOBAL KOŞULLAR MUĞLAK: Son 5 yıldır iç talep koşullarının belirlediği ve uluslararası finansal koşulların desteklediği büyüme sürecinin, 2006 yılının ikinci yarısı itibariyle dış talep odaklı bir niteliğe büründüğü. Şimdiye kadar Türkiye’nin lehine çalışan uluslararası likidite ve talep koşullarının 2007 yılı itibariyle daha muğlak bir görünüme kavuştu. 2014’te Türkiye’de kişi başı gelirin AB ortalamasının en az yarısı kadar olması, üyelik sürecinde ülkemizin eline güçlü bir koz verecek.

Sosyal Güvenlik bu yıl çıkar bazı maddeler mayısa sarkar

SOSYAL Güvenlik Reformu’nun güvenlik reformunun önümüzdeki dönemdeki en önemli reformlardan biri olacağına değinen Mehmet Şimşek, "Maalesef yasal sınırlamalar nedeniyle sistem belki çok uzun bir süre dengeye gelemeyecektir. Ama yine de uygulamaya koyacağımız bu reform Türkiye’de önümüzdeki dönemlerde yapacağımız potansiyel üretimi artırıcı adımlar için gerekli mali imkanı oluşturacak nitelikte bir reformdur. Yani açıktaki herhangi bir puanlık bir azalışı hemen birtakım yüklerin değerlendirmesinde kullanmak istiyoruz" dedi. Sosyal Güvenlik Reformu’nda yeni bir ertelemenin olup olmadığı sorusuna karşılık ise Şimşek, "Yasa bu sene çıkacak. Bazı maddelerde yürürlük tarihi hemen bazılarında muhtemelen Mayıs ayında uygulamaya konulacak" yanıtı verdi.

Merkez Bankası: Enflasyon yeniden düşüş eğilimine girer

MERKEZ Bankası, gıda ve enerji fiyatlarının etkilediği kalemler hariç tutulduğunda enflasyonun görünümünün olumsuz olmadığını belirtti. Kasım ayı fiyat gelişmelerine ilişkin yayınlanan raporda, enerjide olası fiyat ayarlamasının ve gıda fiyatları belirsizliği kısa vadede risk oluşturduğunu kaydeden Merkez Bankası, orta vadede enflasyonun yeniden düşüş eğilimine girmesinin beklendiğini belirtti. İlaç fiyatlarındaki azalışın etkisinin aralık ayında da gözleneceği ifade edilen raporda, kira ve ulaştırma hizmetlerinin yıllık artışındaki gerilemenin sürdüğü kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!