Enerjiye gözü kapalı girip her yıl Atatürk Barajı’ndan daha büyük tesis kuruyorlar

Güncelleme Tarihi:

Enerjiye gözü kapalı girip her yıl Atatürk Barajı’ndan daha büyük tesis kuruyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2010 00:00

Vatandaşın yıllardır enerji deyince Atatürk Barajı’yla övündüğünü anımsatan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, “Özel sektör, sessiz sedasız sistemimize her yıl Atatürk Barajı’ndan daha büyük bir gücü katıyor. Yüzlerce milyon dolarlık işlere gözü kapalı giriyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

ENERJİPiyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, enerji yatırımlarının Türkiye’nin her yerine yayılmış durumda olduğunu vurgulayarak, “Türkiye dağıyla taşıyla tam bir enerji şantiyesi haline geldi” dedi. Vatandaşın yıllardır enerji deyince Atatürk Barajı’yla övündüğünü anımsatan Köktaş, “Özel sektör, sessiz sedasız sistemimize her yıl Atatürk Barajı’ndan daha büyük bir gücü belki onlarca parça halinde inşa ederek katmış oluyor” diye konuştu.
10 ayda 7.5 milyar TL
Ege’de Petkim, Egegaz LNG tesisi, Bilgin Enerji’nin ve Dost Enerji’nin rüzgâr santralini yerinde inceleyen Köktaş, sadece bu dört tesiste yapılan ve yapılması planlanan yatırımların parasal büyüklüğünün 7 milyar doları bulduğunu kaydetti. Köktaş, 2010’un 10’uncu ayına kadar enerji sektörüne yapılan sabit sermaye yatırımının ise 7.5 milyar liraya ulaştığını belirterek şöyle konuştu: “Bugün 3,200 MW’lık bir güce ulaştık ve kendi rekorumuzu kırmış olduk. İki yılda 15 milyar TL’ye yakın sabit sermaye yatırımı gerçekleşti. 2011’de bu yıldan az olmayacağını ümit ediyorum. 2011’de daha çok yenilenebilir içeren bir kompozisyon ortaya çıkacak. İlk 9 ayda elektrik tüketimindeki artış hızı yüzde 8.7, çok hızlı enerji talebinin büyüdüğü bir piyasadayız. Bundan sonra hız kesmeden devam etmek zorundayız. 2030’da kurulu gücün 3.5 katı ilave güce ihtiyacımız var.”
104 tesis kuruldu
Köktaş, yapılan yatırımların 104 civarında irili ufaklı tesislerden oluştuğunu ve içlerindeki yenilenebilir enerji payının yüzde 40’a yakın olduğunu söylerken, “Bugüne kadar özel sektöre 42 bin MW lisans verdik. Son iki yılda ise sisteme özel sektör tarafından 6 bin MW ilave güç verildi” diyerek, şöyle konuştu: “6 bin MW deyip geçmeyin. Atatürk Barajı’nın büyüklüğü 2400 MW. Geçen yıl özel sektör kendi riskiyle bundan daha büyük bir kurulu gücü sessiz sedasız yaptı. Bu yıl 3200 megavat, yani Atatürk barajının 1,5 katı kadar bir ilave kurulu gücü, yine özel sektör sessiz sedasız yaptı.”
İşadamlarının önceden 10 milyon dolarlık iş için bin hesap yaparken şimdi yüzlerce milyon dolarlık işlere gözü kapalı girdiklerini söyleyen Köktaş, “Eskiden kredi bulmakta zorluk çekerdik. Şimdi yatırımcılar, banka genel müdürleri beni ziyaret ediyor’ şeklinde konuşuyor.

Haberin Devamı

Petkim 5 milyar dolarlık rafineriye hazırlanıyor

Haberin Devamı

EPDK heyetinin ziyaret ettiği tesislerden Petkim, dört yıl içinde kurup çalıştırmayı hedeflediği 5 milyar dolarlık Ege Rafineri Projesi için hazırlıklarını sürdürüyor. Socar&Turcas Enerji CEO’su Kenan Yavuz, rafineri lisansını aldıklarını, 10 milyon ton üretim kapasiteli rafinerinin Petkim’in hammadde ihtiyacının tümünü karşılayacağını söyledi. Yavuz, bu sayede sadece taşımacılıktan yıllık 50 milyon dolar avantaj elde edeceklerini, ayrıca sürekli olarak bin kişiye istihdam sağlayacaklarını bildirdi.

Ege rüzgârda en cazip bölge

BAŞKAN Köktaş, Ege bölgesinde Dost Enerji ve Bilgin Enerji’ye ait rüzgâr santrallerini de ziyaret etti. RES’lerin Ege bölgesinde yoğunlaştığına işaret eden Köktaş, “Türkiye’de rüzgâr bakımından en yüksek potansiyele Ege sahip” dedi. Bilgin Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Bilgin, Çeşme’de 30, Bergama’da 90, Manisa Soma’da 90 olmak üzere Ege’de 210 MW’lık yatırımlarının bulunduğunu kaydederek, “Sadece RES’lerimizden yıllık 900 KwH elektrik üretiliyor” dedi. Dost Enerji Başkanı Muzaffer Akpınar ise Urla Kocadağ’da 15 MW’lık, Bergama Yuntdağı’nda 42,5 MW’lık santrallerinin bulunduğunu, yatırım toplamlarının yaklaşık 90 milyon Euro olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!