Enerjimiz tükenmek üzere

Güncelleme Tarihi:

Enerjimiz tükenmek üzere
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2006 00:00

Dün İzmir Kemalpaşa’da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle yeni doğalgaz santralını hizmete sokan AkEnerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, "Enerji üretiyoruz ama bizlerin enerjisi tükenmek üzere" dedi. Dinçkök, doğalgaz faaliyetlerini bugünkü koşullarda sürdürmelerinin çok zor olduğunu vurguladı.

AKENERJİ Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, AkEnerji’nin İzmir Kemalpaşa’da yeni doğalgaz santralının açılışını yaparken "Enerji üretiyoruz ama bizlerin enerjisi tükenmek üzere" dedi. Doğalgaz faaliyetlerini bugünkü koşullarda sürdürmelerinin çok zor olduğunu vurgulayan Dinçkök, "Dayanmamız lazım ama dayanacak gücümüz yok" diye konuştu. Akkök Grubu şirketlerinden Akenerji İzmir Kemalpaşa daki Doğalgaz kombine çevrim santralinin açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle yapıldı.

YÜZDE 40 ARTIŞ: Kemalpaşa santralinin açılışında konuşan Ömer Dinçkök, Türkiye de enerji piyasasının geldiği noktaya değinerek şöyle konuştu: "1 Ocak 2003 bugüne doğalgaz fiyatlarında yüzde 40 oranında artış oldu. Üretimin 84’ünü elinde bulunduran devlet ise fiyat artışını uygun görmedi. Akenerji olarak 9 aylık bilançomuzda ciddi bir zarar açılamak durumunla karşılaştık, resmen yürekler acısı. 2005 yılı bilançomuzun da daha olumsuz kapanacağını üzülerek ifade ediyorum. Bu yatırım kararlarımızı ve hissedar ilişkilerimizi etkiliyor. Kemalpaşa yola çıkarken hazırladığımız fizilibilite arasında ciddi fark ortaya çıktı."

YÜKLERİMİZ KALKSIN: Bu nedenle hidrolik santrallere yöneldiklerinin belirten Dinçkök, toplam 179 mw gücünde 2 HES yatırımı için Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan lisans aldıklarını ve 180 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını kaydetti. Dinçkök, doğalgaz fiyat artışlarında kaynaklanan sıkıntılı durumu daha önce Başbakan Erdoğan’a yazılı olarak belirttiklerini anımsatarak, ÖTV iletim bedelleri ve TRT payı üzerindeki çalışmaların hızla sonuçlandırılmasını istediklerini vurguladı. Dinçkök "Enerji üretiyoruz ama bizlerin enerjisi tükenmek üzere bu durumun düzelmesi bize şevk verecek ve çalışmalarımıza hız kazandıracaktır" dedi.

Nilgün KARATAŞ

78 milyon

dolarlık yatırım


AKENERJİ’nin 12’inci elektrik üretim santrali olan ve 127.2 megavat kurulu güce sahip Kemalpaşa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali 78 milyon dolara mal oldu. Santralde kullanılan doğalgaz türbini General elektrik tarafından dünyada ilk kez yeni bir teknoloji uygulandı. 1989 yılda 17 megavat ile başladıkları enerji yatırımlarına bir yeni halka daha eklediklerini söyledi. Bugün Türkiye de 11 değişik bölgedeki santrallerinin 540 megavat kapasiteye sahip olduklarını belirten Dinçkök 400’ e aşkın müşteriye hizmet verdiklerinin ifade etti. Kemalpaşa Santralinin Doğalgaz santrali olarak şuan dünyada en verimli tesis dikkat çeken Dinçkök 21 ay süren yatırım aşamasında seksen civarında yabancı uzman ile çalıştıklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!