Doğalgaz, enerji sektörünün itici gücü

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz, enerji sektörünün itici gücü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2015 15:42

Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepçi, Türkiye'nin 2030'da 72 milyar metreküplük doğalgaz tüketimine ulaşacağını söyledi.

Haberin Devamı

Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepçi, 6. Uluslararası Doğalgaz Sempozyumu'nda "Doğalgaz Arz Güvenliği ve Jeopolitiği" adlı oturumda konuştu.

Nüfus artış oranı, ekonomik büyüme gibi parametrelere dayanarak bir çalışma yaptıklarını ifade eden Celepçi, doğal gaza olan yüksek bağımlılık ve bu bağımlılık nedeniyle arz kaynaklarındaki çeşitlendirme çabalarına rağmen Türkiye'nin kullandığı doğal gazın yüzde 55'ini Rusya'dan aldığını hatırlattı.

Celepçi, ithal edilen doğalgazın enerji sektöründe yüzde 50 oranında itici güç olarak kullanıldığını kaydetti.

Doğalgazın gündelik yaşamın vazgeçilmez bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Celepçi, "Doğalgaz 2030'da önemli bir enerji kaynağı olmayı sürdürecek. Hazırladığımız çalışmalara ve senaryolara göre 2030'da 72 milyar metreküplük tüketime ulaşacağız.Tüm yerli kaynakları kullanarak üretim yapınca 2030'da 80 milyon ton petrol eş değeri bir rakama ulaşabiliyoruz. Toplam ihtiyacımızın 250 milyon ton petrol eş değeri bir rakam olduğunu düşünürsek bu miktar, tüm enerji ihtiyacımızın sadece üçte birini karşılıyor olacak. Bağımlılığımızın ileri dönemlerde de devam edeceği görünüyor. Bu noktada dışa bağımlılığımız nedeniyle bugünlerde 55 milyar dolar olan yurt dışı ödemelerimizin 2030'lara doğru ikiye katlanarak 110 milyar dolarlara çıkacağı görülüyor" dedi.

Celepçi, BOTAŞ'ın halihazırda 51.8 milyar metreküplük doğal gaz kontratlarına sahip olduğunu, 2019 itibarıyla bu rakamın 58.8 milyar metreküpe çıkacağını söyledi.

2019'dan sonra BOTAŞ'ın kontratlarını özel sektöre devredeceğini öngördüklerine dikkati çeken Celepçi, "Özel sektör BOTAŞ'la aynı miktarlarda sözleşme imzaladığında da ilave bir gaza ihtiyaç duyulacağı görülüyor. Bu açığı nasıl kapatırız? En makul kaynaklar 10 milyar metreküp Irak gazı, 10 milyar metreküp Akdeniz gazı ve 1 milyar metreküp Mavi Akım'dan gelecek ek gazı koyduğumuzda 21 milyar metreküp ilave gaz bizim ihtiyacımızı rahatlıkla karşılayacaktır. Bu yapının içerisinde BOTAŞ, kontratları bitince yenilemeyecek. Bu zamana kadar devretme konusunda hevesli değildi ama bu yapıda BOTAŞ'ın piyasa payının düştüğünü ve yüzde 28'den yüzde 15'lere kadar ineceği tespitinde bulunduk" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!