Enerji verimliliğinde 2030 yol haritası belli oldu... Aydınlatma direkleri şarj istasyonu oluyor

Güncelleme Tarihi:

Enerji verimliliğinde 2030 yol haritası belli oldu... Aydınlatma direkleri şarj istasyonu oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2024 07:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen hafta net sıfır karbon emisyon hedefine ulaşılması, arz güvenliğinin sağlanması ve dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla 2024-2030 yıllarını kapsayan 2. Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ile 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı açıkladı.

Haberin Devamı

Buna göre, gayrimenkul ilanlarında yapının, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) bilgisinin eklenmesi ve gayrimenkul sektöründeki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak bilincin artırılması sağlanacak. Mevcut doğalgaz iletim ve dağıtım hatlarının hidrojen gibi alternatif taşımaya uygun hale getirilmesi için ilgili mevzuat çalışmaları yürütülecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, strateji belgesinde tanımlanan amaç ve hedeflerin takibinden ve gerekli koordinasyonun sağlanmasından sorumlu olurken strateji belgesine bağlı olarak hazırlanan eylem planında 61 eylem ve 265 faaliyet yer alıyor. Eylem planında bulunan faaliyetlerden bazıları şöyle:

AKILLI TRAFİK IŞIKLARI: Araç ve insan yoğunluklarını tespit edebilen yapay zekâya dayalı uygulamaların kullanılması teşvik edilecek ve bu sayede sinyalizasyon sürelerinin ayarlanması için mekanizmalar geliştirilecek. Ulaşım araçlarında otomasyon sistemleri ile yük birleştirme ve aktarma süreçleri teknolojik altyapıya bağlanacak.

Haberin Devamı

Enerji verimliliğinde 2030 yol haritası belli oldu... Aydınlatma direkleri şarj istasyonu oluyor
Alparslan Bayraktar

YENİ NESİL ŞARJ: Aydınlatma direklerinin şarj istasyonu olarak kullanılabilmesi için teknik şartnamelerde düzenlemeler yapılacak. Elektrikli araçların bulunduğu konumlara göre veri analitiği yöntemiyle araç şarj istasyonlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütülecek. Şarj istasyonlarında zaman ve konum bazlı dinamik fiyatlandırma yapılacak. Elektrikli araçların ve şarj istasyonlarının şebeke yükünü hafifletecek Ar-Ge çalışmaları yapılacak ve analizler doğrultusunda optimizasyon uygulamaları geliştirilecek.

AKILLI SAYAÇLAR: Milli Akıllı Sayaç Projesi kapsamında enerji tüketimi yüksek tüketicilerden başlayarak akıllı sayaçlar yaygınlaştırılacak ve akıllı sayaçların toplam sayaçlara oranı yüzde 25’i aşacak.

YEŞİL BİNALAR: Bina ve yerleşmelerin Ulusal Yeşil Bina/Yerleşme Sertifikası’na sahip olması özendirilecek.

MÜFREDATA GİRECEK: Binalarda enerji verimliliği konusunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinin müfredatlarına dahil edilmesi için çalışmalar yapılacak.

Haberin Devamı

ARAÇ GİREMEYEN ALANLAR: Şehir merkezlerinde motorlu araç kullanımına kapalı, bisiklet ve yaya yolları, alanları oluşturulacak.

DÜŞÜK EMİSYONLU BÖLGELER: Şehirlerde düşük karbon emisyonlu bölgeler oluşturularak bu bölgelere büyük tonajlı araçların ve/veya otomobillerin girmesini sınırlayan caydırıcı önlemler alınacak.

HIZLI YÜK TAŞIMACILIĞI: Çin-İpek Yolu örneğindeki gibi Yüksek Hızlı Tren hatlarında yük taşımacılığına yönelik çalışmalar yapılacak.

YENİLENEBİLİR İLE SULAMA: Sulamada güneş ve rüzgâr enerjisi kullanımı desteklenecek.

BAKMADAN GEÇME!