Enerji tasarrufu için yalıtım kredisi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Enerji tasarrufu için yalıtım kredisi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2008 00:00

Enerji Bakanı Hilmi Güler, yalıtım malzemeleri sektörüyle birlikte Halkbank ve Vakıfbank’la görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Anlaşma sağlarsak, evine yalıtım yapmak isteyenlere ucuz kredi verilecek" dedi.

ENERJİ ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, vatandaşları "enerji tasarrufunun" en önemli ayağı olan yalıtıma özendirmek için "ucuz kredi" verilmesi için çalışma başlattıklarını açıkladı. Güler, "Halkbank ve Vakıfbank’la görüşmelerimiz devam ediyor. Anlaşma sağlanırsa bu iki banka aracılığı ile yalıtım yaptırmak isteyenlere daha ucuz tüketici kredisi sağlanabilecek. Üretici-tüketici-banka üçgeni kuruyoruz" dedi.

Ağlama, adım at

Güler, TBMM’de bir grup basın mensubuyla yaptığı sohbette, 2008 yılını enerji verimliliği yılı ilan ettiklerini anımsattı. Güler, Türkiye’deki binaların sadece yüzde 10’unun yalıtımı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Enerji verimliliği aslında bir tedbirden ziyade bir kaynak, bir yatırım modelidir. ABD’nin 10 yıl boyunca elektrik ihtiyacı artmış, ama onlar yeni yatırım yapmadan sadece verimli enerji kullanımı ile bu ihtiyacı dengede tutmuşlar. 4 dolarlık bir yeni yatırım ile 1 dolarlık verimli enerji kullanımı aynı kapıya çıkıyor. Yakında yalıtım sektörünün temsilcileri ile bir araya geleceğiz ve Türkiye’deki binaların yalıtım sorununu ele alacağız. Yalıtım ve fazla enerji sorunu nedeniyle ağlayacağımıza bunu düzeltelim. Çevre de daha az kirlenir. Cebinde para bırakırsın. Bunun adı tasarruf değil, verimlilik."

Yüzde 50 tasarruf demek

Türkiye’deki tüm binaların yalıtım standartlarına uygun hale getirilmesinin yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayabileceğine değinen Güler, şöyle konuştu: "Bir vatandaş enerji için ayda 100 YTL ödüyorsa bu maliyet 50 YTL’ye düşecek. 100 YTL’nin 50 YTL’si vatandaşın cebinde kalacak. Örneğin 100 metrekarelik bir konutun yalıtımı 6-7 bin YTL’ye mal oluyor. Bu maliyeti vatandaş daha az fatura ödeyeceği için ortalama 5-6 yılda amorti edebilecek."

Bakanlık binası sorun

Yeni binalarda yalıtımın artık şar olduğunu hatırlatan Hilmi Güler, şunları dile getirdi: "Şimdi biz eski binaların yalıtımı için çaba gösteriyoruz. Herkesin bunu dikkate alması lazım. Bu bir sosyal sorumluluk projesidir. Bu bilinç oluştuğu zaman dünya kadar tasarruf edersiniz. İnsan kışın üşümemek için nasıl palto giyiyorsa binaların da giydirilmesi lazım. Enerji Bakanlığı binasının yalıtımının bir bölümü bitti, kalan kısmı ise devam ediyor. Diğer bakanlara da bunu anlattım. Onlar da yalıtım yaptırmak için 2009 bütçelerine ödenek koyacaklar."

Binaların ısı kaybını termal kamera ölçüyor

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Termal kamera sistemi diye bir sistem var. Sektör veya bir iş yeri sahibi rahatlıkla bu termal kameraya sahip olabilir. Termal kameralarla binaların ısı kayıpları ölçülüyor. Örneğin biz ısı kaybı olan binaları mavi renkte, yalıtımı olan binaları da kırmızı renkle belirliyoruz. Mesela OSTİM’de bu kameralarla hangi motorun fazla enerji tükettiğini görebilirsiniz. Yalıtımın iyi olup olmadığını tespit edersiniz. Termal kamera dediğiniz şey de zaten 1000 dolar civarında. Her şirket ve sektör alabilir" dedi.

Enerji verimliliği için danışman şirket hazırlığı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ), 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında etüt, eğitim, danışmanlık ve verimlilik artıcı proje hazırlama ve uygulama gibi enerji verimliliği hizmetlerini yürütecek Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) şirketlerinin yetkilendirilmesi için hazırlıklara başladı. EİEİ, 2009 yılı başında yapılacak yetkilendirmede, EVD şirketlerinin personelinin sertifikalandırılması için düzenlenecek eğitim programlarının planlanabilmesi amacıyla talep yoklaması çalışmalarına başladı. Konuyla ilgili yaptığı duyuruda EİEİ, EVD şirketi olmak isteyenlerin kurumdan edilenecekleri "aday formu"nu doldurarak EİEİ Genel Müdürlüğüne en kısa zamanda iletilmesini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!