Enerji Bakanı Bayraktar CNN Türk’e açıkladı: Bu kış doğalgaza zam planlamıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Enerji Bakanı Bayraktar CNN Türk’e açıkladı: Bu kış doğalgaza zam planlamıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2024 07:00

CNN Türk’te Gece Görüşü programına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu kış doğalgazda zam planı olmadığını söyledi. Karadeniz gazının çıkarılmasının ardından Mayıs 2023’ten bu yana her ay 25 metreküplük gazın bedava verildiğini, bu desteğin Mayıs 2024’e kadar süreceğini belirten Bayraktar, “Şu anda doğalgazda herhangi bir zam görünmüyor. Yine de tasarruflu kullanalım” dedi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, şu anda doğalgazda görünen herhangi bir zam olmadığını belirterek, “Bu kış bir zam planlamıyoruz” dedi.

SOSYAL TARİFE MODELİ

Bakan Bayraktar, doğalgazda uzun bir zamandır vatandaşların desteklendiğini belirterek, Karadeniz gazının ardından mayıs ayı faturasının tamamen karşılandığını, takip eden aylarda da 25 metreküplük destek verildiğini hatırlattı. Bu desteğin Mayıs 2024’e kadar süreceğini söyleyen Bayraktar, geçen yıl doğalgaz ve elektrikte 282 milyar liralık destek sağlandığını kaydetti. Bayraktar, “Şu anda herhangi bir zam görünmüyor doğalgazda. Biz yine tasarruflu kullanalım” dedi.

Enerji Bakanı Bayraktar CNN Türk’e açıkladı: Bu kış doğalgaza zam planlamıyoruz

Enerji Bakanı Bayraktar, CNN Türk’te Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın Gece Görüşü programına katıldı. Fırat ve Kanal D Ankara Temsilcisi Zafer Şahin’in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Elektrikte 4.1 milyon haneye destek verildiğini, doğalgaz desteğinin de artarak devam ettiğini hatırlatan Bayraktar, “Buna devam edeceğiz. Türkiye’de bir sosyal tarifeyi oturtmak istiyoruz. Aslında gerçekten ihtiyaç sahibi kesimleri desteklediğimiz bir modele doğru bu süreci götürmek istiyoruz ve belki bu anlamda ihtiyaç sahibi kesimleri biraz daha destekleyerek ilerleyeceğiz. Ama ihtiyaç sahibi olmayan kesimlere de ilave bir destek verilmeyen bir sürece doğru inşallah gidecek. Desteğe devam elbette ama mesela Türkiye’de herkesi destekliyoruz. Burada hakikaten ihtiyaç sahibi olan insanlar da var. İşte asgari ücretli de var. Öte yandan aslında herhangi bir desteğe, herhangi bir sübvansiyona ihtiyaç duymayacak bir kesim de var. Dolayısıyla biraz daha bu konuda destek grubunu doğru tespit edip, onları belki daha çok destekleyeceğimiz bir model de geliştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

GABAR’DA 32 BİN VARİL ÜRETİM

Bayraktar, Gabar’da günlük 32 bin varilin üzerinde petrol üretildiğini belirterek şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“2016 yılında Türkiye Petrolleri’nin toplam günlük üretimi 35 bin varillerdeydi. O günkü üretim rakamını ikiye katlayacak bir değere ulaştık. Gece-gündüz çalışma devam ediyor. 32 bin varile çok kısa bir sürede çıktık ama hedef bu yılın sonunda 100 bin varil. Burada, Karadeniz’e benzer, biz farklı lokasyonlarda Hakkâri’de, Şırnak’ta buralarda yeni kuyular kazıyoruz, bunlar keşif amaçlı. Biz bir taraftan üretim için çalışmalara devam ederken, yeni keşif kuyularını kazmaya devam edeceğiz. Üzerine beton dökülüp kapatılan kuyularda netice aldığımız sahalar oldu. Terör endişesi, terör varlığından dolayı sahalara gittiğimizde aldığımız bilgiler şöyle; şu köye şu kadar teröristle baskın yapıldığı dönemler var. Şimdi oralarda terörün, teröristin adı yok. Buralar gidilemeyen bölgelerdi. Dolayısıyla 100 bin varil çok önemli bir rakam. Bugün itibarıyla diğer illerimizde de petrol üretiyoruz. 100 bin varil geldiği zaman bizim hedefimiz 2024’te 175 ila 200 bin varil bandına ulaşabilmek. Bu şu demek, Türkiye ihtiyacının yüzde 20’sini kendi sahalardan üretiyor.”

Haberin Devamı

15 MİLYON HANEYİ KARŞILAYACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz gazının ilk aşamasında 10 milyon metreküplük bir hedef olduğunun da altını çizdi. Bayraktar, “Şu anda günlük 2.2 milyon metreküplük üretim sağlıyoruz. İkinci faza geldiğimizde 40 milyon metreküpe çıkaracağız. 15 milyon hane halkının doğal gazını karşılayabilecek bir miktara ulaşmış olacağız. Günlük buna çıktığımızda, 15 milyon hane halkının doğalgazını buradan karşılayabileceğimiz anlamına geliyor” dedi.

Enerji Bakanı Bayraktar CNN Türk’e açıkladı: Bu kış doğalgaza zam planlamıyoruz

İLK REAKTÖR 29 EKİM’DE DEVREDE

Akkuyu nükleer santralı ile ilgili bir soruya yanıt veren Bayraktar, projenin Türkiye’nin 70 yıldır hayali olduğunu belirterek, 4 reaktörün aynı anda inşaatının devam ettiğini söyledi. İlk reaktörün bu yıl devreye alınmasının planlandığını dile getiren Bayraktar, 29 Ekim 2024’te Türkiye’nin nükleer santraldan elektrik üretmesinin hedeflendiğini kaydetti. Bayraktar, Türkiye’nin en az 12 nükleer reaktöre sahip olması gerektiğini vurgulayarak, “20 bin megavatlık güce sahip olması anlamına geliyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!