Endonezya ile ticaret 10 milyar dolara çıkacak, gıda sektörü ihracatı artıracak

Güncelleme Tarihi:

Endonezya ile ticaret 10 milyar dolara çıkacak, gıda sektörü ihracatı artıracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 00:00

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 yılda 10 milyar dolara çıkacağını söyleyen İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Başkanı Zekeriya Mete, “Endonezya Devlet Bakanı Dipo Alam’dan, Türk ürünlerinin gümrüklerden artık kolayca geçeceği sözünü aldık. Önümüzdeki dönemde özellikle gıda alınında ihracat önemli ölçüde artacak. Ülkede Türk ürünlerine yönelik ilgi büyük” dedi.

44 firma katıldı

Endonezya’nın başkenti Jakarta’da düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nda konuşan zekeriya Mete, şu değerlendirmeyi yaptı: “Fuara katılan 44 Türk firma, 2 bin 70 metre karelik salonda 1200 metre karelik stant kurdu. Burada Türk ürünlerine yönelik ilgi çok büyük. Endonezya’nın büyük market zincirlerinde Türk Ürünleri Haftası düzenleme kararı alınıdı. Önümüzdeki yıllarda da Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nı düzenleyerek bu fuarı geleneksel hale getireceğiz. Türk ürünlerinin sergilendiği fuara gösterilen ilgiden memnun kaldık. Endonezyalı yetkililer Türk firmalarını yatırım için davet etti..”

Vazgeçilmez bir pazar

Gıda sektörü başta olmak üzere bir çok alanda önemli ihracat fırsatları bulunduğunu dile getiren Zekeriya Mete, şöyle konuştu: “Endonezya ile çevresindeki 8 ülke ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları bizim için büyük önem taşıyor. Fuara katılan Türk firmaları arasında Endonezya’ya yatırım yapmak isteyenler bulunuyor. Gıda sektörü dışında hediyelik eşya ve elektrik ürünleri üreten firmalara büyük ilgi gösterildi.”

Türk girişimciler Endonezya’da yosun toplayıp, Çin’e ihraç ediyor

ENDONEZYA’daki Türk girişimlcilerin önemli çalışmalar yaptığına işaret eden Zekeriya Mete, şöyle konuştu: “Dünya üzerinde en çabuk öğrenilen dillerden birisi Endonezca. Bu ülkede çok fazla Türk bulunmasa da yıllar önce Endonezya’ya göç edenler şimdi çok farklı işlerde çalışıyor. Kimisi kömür madeni satın alıp buranın işletmesini yapıyor. Bazıları da adalardan yosun satın alarak inhracat yapıyor. yıllar önce buraya yerleşen türkler tavuk bacaklarını da toplayıp Çin’e ihraç ediyor. Bu işleri yapanların çoğu çin’e önemli ihracat gerçekleştiriyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!