En tatlı pişmanlık

Güncelleme Tarihi:

En tatlı pişmanlık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2013 00:00

Sattığı hiçbir şeyden pişman olmadığını belirten Akfen Holding Patronu Hamdi Akın, “Bir tek zarar ediyor diye bana sattırdıkları Düzce’deki çikolata fabrikasına üzülüyorum. Bugün o şirket duruyor olsaydı Murat Ülker peşinde olurdu” dedi.

Haberin Devamı

SIK sık sahip olduğu şirketlerde hisse satmasıyla gündeme gelen Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, sattığı hiç bir şeyden pişman olmadığını belirterek, “Düzce’de Minella gibi 60’a yakın markayı içinde barındıran çikolata fabrikası Delta Gıda’yı almıştık. Zarar ediyor diye sattırdılar, bir tek ona üzülüyorum. Çok güzel bir fabrikaydı, 40 dönüm fındık bahçesi vardı. Toplam 15 milyon dolar zararla işten çıktık” diye konuştu. Akın, “Bugün o şirket duruyor olsaydı Murat Ülker peşinde olurdu” diyerek espri de yaptı.

DİYARBAKIR VE YUNANİSTAN

Akfen Holding’in 2012 yılına ait finansal sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Akın, “Sermaye ihtiyacımız olduğu takdirde yeni satışlar yapabiliriz. Diğer taraftan Diyarbakır’da otel yatırımı yapmak istiyorum. Krizdeki Yunanistan’da da alım yapabiliriz. Yunanistan’la ilgiliyiz. Denizcilik, liman gibi cazip bazı sektörler olabilir. Onlar bizden alım yapmıştı biz de onlardan alabiliriz” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

ALANLAR HİÇ KAYBETMEDİ

Geçen mayısta Atatürk Havalimanı’nın işletmecisi TAV’ın çoğunluk hisselerini alan Fransız Aeroport De Paris’in 3’üncü havalimanının devreye girmesi nedeniyle bir pişmanlık içinde olmadığını da belirten Akın şöyle konuştu: “TAV’ın bir kısım hissesini 2.3 milyar dolar değer üzerinden sattık, bu değer 11 ayda 2.5 milyar dolara çıktı. Bunun gibi sattığımız tüm varlıkların, Türkiye ekonomisinin de güçlenmesiyle değer kazandığını gördük. Bizden hisse alıp da daha sonra satanlar arasında kaybeden yok. Tüm şirketlerimiz değerlenerek sahiplerine  kazandırdı. Hatta sanki biz aldanmış görünüyoruz.” .

4.5 milyar lira yatırım yapacak

* HAMDİ Akın, Akfen Holding’in 2012 yılına ait finansal sonuçlarına ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Akfen olarak geçen üç yıl 3.4 milyar lira yatırım yaptık. Gelecek 3 yılda ortaklığımızın bulunduğu şirketler 4.5 milyar liralık yatırım yapmayı planlıyor. Bunun Akfen Holding’e ait kısmı ise 3 milyar lira. 2012’de konsolide net kârımız 671 milyon lira oldu. Şirketin özsermayesi de yüzde 49 artarak 1 milyar 715 milyon liraya yükseldi.”

Haberin Devamı

İhale için 24 saat çalışıyoruz

* İHALESİ 3 Mayıs’ta yapılması planlanan 3’üncü havaalanı projesiyle ilgili de değerlendirmede bulunan Hamdi Akın “Yap İşlet Devret (YİD) kapsamında yapıldığında bunun finansman modelini kurgulamak çok zor. Arkadaşlarımız 24 saat çalışıyor. Haftaya yönetim kurulu toplantımız var, proje detaylarıyla gelecek. Eskisi gibi çok kolay kararlar alamıyoruz. Bu proje 10 milyar dolarlık bir proje.  Sadece altyapısı için 2-3 milyar dolar gerekiyor.”

Özelleştirmelerde fiyat çok yüksek

* SON dönemde yapılan özelleştirme ihalelerine de değinen Hamdi Akın, “Özelleştirmedeki fiyatların rekabet edebileceğimiz bir noktada olduğunu düşünmüyorum. Son üç yıldır girdiğimiz ihalelerde birşey alamadık, hep gerilerde kaldık. Bunun iki nedeni var. İlki firmaların iştahının kabarması. İkincisi de finansman imkanlarının daha genişlemesi ve alıcı sayısının çoğalması” diye konuştu.

Haberin Devamı

İDO’da bu yaz zam yok

* GEÇEN yıl dinamik fiyatlama nedeniyle bazı sıkıntıların yaşandığı İDO’yla ilgili olarak Hamdi Akın, bu yaz sezonuna zamsız girmeyi planladıklarını söyledi. Biletlerin erken alınması halinde BUDO’ya göre daha ucuz, son gün alınması durumunda ise BUDO’nun fiyatlarının biraz üstünde olduğunu kaydeden Akın, “BUDO’nun başlattığı seferler bizi rahatsız etmiyor” dedi.

Kuvvetli nakit girişi sağladık

 AKFEN Holding CEO’su Süha Güçsav, “TAV Havalimanları ve TAV Yatırım’daki hisselerin önemli bir kısmını, Fransız Aeroport De Paris’e 434.8 milyon dolar karşılığı devrettik. Karasu Enerji’deki yüzde 40 hissemizi 229 milyon Euro sermaye satış bedeli ile Alman Yatırım Fonu Aquila Hydopower Invest’e satışını gerçekleştirdik. Böylece kuvvetli nakit girişi sağladık” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!