En güçlü Doblo

Güncelleme Tarihi:

En güçlü Doblo
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 00:09

Türkiye'de hafif ticari araç segmentinde ilk akla gelen modellerden Fiat Doblo'nun tamamen yenilenen versiyonu geçtiğimiz aylarda satışa çıktı. Deneme fırsatı bulduğum Yeni Doblo'da eskisine göre önemli farklar var. Özellikle araç durduğu anda otomatik olarak kontak kapatan start&stop sistemi, otomobil konforlu süspansiyon sistemi ve oldukça büyük hacmi çok dikkat çekici. Ve bir de 2.0 litre 135 beygirlik kendi sınıfının en güçlü versiyonu...

Haberin Devamı

Yeni Fiat Doblo'da, biri benzinli ve üçü dizel olmak üzere toplam dört motor seçeneği var. Benim kullandığım araç Doblo tarihinin en kuvvetli versiyonu olan 2.0 litre ve 135 beygir güç üreten modeli, yani Doblo Premio 2.0 Multijet. Aslında araç sadece Doblo tarihinin değil, Türkiye'de kendi sınıfının da en güçlü modeli. 

Ä°ÅŸte Yeni Doblo / Foto-Galeri
Â
Yeni Doblo'nun bu en kuvvetli versiyonunda dikkat çeken en önemli özellik aracın performansı. Ticari araç olduğuna bakmayın, büyük motor ve güçlü beygir kombinasyonu aracı performansta çok farklı bir kulvara taşımış. Bu ebatta bir araçtan beklenmeyecek kadar çevik ve atak. Hatta bazen kırmızı ışık kalkışlarda sağınızdaki solunuzdaki araçların şaşkın bakışlarına maruz kalabiliyorsunuz.

En güçlü Doblo

Haberin Devamı

Alt viteslerdeki ataklık, üst vitesler ve hızda da etkisini hissettiriyor. Sollama yaparken çekince duymuyorsunuz, araç gazı anında alıp tepkisini hemen veriyor. Bu da hem sürücüye güven veriyor hem de sürüş konforunu ve rahatlığını artırıyor.

AMAN CAZÄ°BESÄ°NE KAPILMAYIN

Doblo'nun diğer versiyonlarını kullanmadığım için bir izlenim karşılaştırması yapamayacağım ama bazı fabrika verileri aradaki farkları net bir şekilde ortaya koyuyor. Mesela çok tercih edilen bir versiyon olan 1.3 dizel multijet'i ele alalım. Bu aracın son hızı saatte 156 km. Premio 2.0 Multijet'te ise son hız 179 kilometreye çıkıyor.

Bu kadar hız yaptın mı derseniz, elbette hayır. Aracın performans cazibesine fazla kapılmamak gerek, çünkü radarlar hiç affetmiyor. Birinden kaçarsanız diğerine yakalanıyorsunuz. Zamanında yaşanmış tecrübelerle  sabittir...

BİNEK ARAÇLARI AÇIK FARKLA GEÇİYOR 

Doblonun iki versiyonu arasındaki hızlanma istatistikleri de çok farklı. 1.3 motorlu aracın 0-100 km hızlanması bildiğiniz ticari araç gibi, 14.9 saniye. Ancak benim kullandığım versiyonda araç 100 km hıza sadece 11.3 saniyede ulaşabiliyor. Bu değer ile birçok binek aracı da açık ara geride bırakıyor. Hatta Fiat'ın binek araçları arasında da en hızlı araçlardan birisi olma ünvanını alıyor. Doblo Premio 2.0 Multijet'in 0-100 performansı Fiat'ın Bravo, Palio, Albea, Punto ve Linea gibi modellerini geride bırakıyor.

Haberin Devamı

Yakıt tüketimine gelince ibre terse dönüyor. 1.3 multijet'in 100 km'de yakıt tüketimi sadece 4.9 litre iken bu rakam 2.0'lık turbodizel motorda 5.7 litreye çıkıyor. Bence donanımına göre bu da gayet iyi bir rakam. Ama 6 vitesli ÅŸanzımanın ve az sonra anlatacağım start&stop sissteminin de bu düşük tüketimde önemli etkisi var.Â

/images/100/0x0/55eacb71f018fbb8f8972e1f

TASARIM ÇOK DEĞİŞTİ

Aracın tasarımına gelince, en dikkat çeken özellik önce versiyona göre biraz daha yuvarlatılan hatlar ve büyüyen hacim.

Ön tarafta yeni tip büyük ızgara ile bombeli kaput tasarımı ilk bakışta farkediliyor. Eski versiyon ortalama bir beÄŸeniye hitap ediyordu, bu ise biraz daha iddialı. Çok beÄŸeneni olduÄŸu kadar beÄŸenmeyeni de çıkacaktır.Â

Haberin Devamı

ARKADA AYAKTA DURABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z

Büyüklük konusu ise çok çarpıcı. Hem dışarıdan çok hacimli duruyor hem de içerisi gerçekten büyük. Bir kere eskisine göre 137 mm daha uzun. Bunu ilk görüşte farkediyorsunuz. Ayrıca 1831 mm ile eskisinden 123 mm daha yüksek. Bu yüksekliği size şöyle anlatayım, hafif kısa boylu birisi arkada ayakta durabiliyor.

Aracın en iddialı olduğu alanlardan birisi sunduğu geniş hacim. Bagaj hacmi 790 litre. İkinci koltuk sırası katlayın, yükleme alanı 3200 litreye kadar ulaşıyor. Hani biraz daha zorlayın, kamyonet gibi olacak. Zaten van modellerde hacmi 4 bin 200 litre. Ticari araçta normalden daha büyük hacim isteyenler için ideal.

Haberin Devamı

Yeni Doblo'nun içi de size aynı şekilde büyüklük hissini veriyor. Mesela direksiyonu tutarken sol dirsek cama uzanamıyor. E biz de alışmışız arabayı sol dirsek cama dayalı kullanmaya, zorlanmadım değil.

ÜST GÖZÜ KİTAPLIK YAPABİLİRSİNİZ

Araçta irili ufaklı çok sayıda göz var. Toplam kaç litre bilmiyorum ama bu gözlere bile bayağı bir eşya koyulabilir. Hele üstteki eşya gözü çok dikkat çekici. Bir arkadaşım yorum yaptı, 'burayı kitaplık bile yaparsın'. İsterseniz gerçekten yaparsınız, o kadar geniş.

Doblo'da konsolun tasarımı çok basit ve sade tutulmuş. Kumanda elemanlarının yerleri çok belli ve birbirinden ayrı ayrı duruyor. Oturur oturmaz hakimiyet sağlayabiliyorsunuz. Zaten oynayacak fazla bir düğme de yok.

Haberin Devamı

SÃœSPANSÄ°YON SÄ°STEMÄ° Ä°LK KEZ

Fiat bu aracı binek konforuna ulaştırmak için gerçekten çalışmış. Bunun en belirgin özelliği de ilk defa Yeni Doblo'da kullanılan bağımsız arka süspansiyon sistemi.

Araçta yaprak yaylı yerine çift kollu bağımsız süspansiyon sistemi kullanılmış. Çok mu teknik oldu? Şöyle diyelim o zaman, artık arkada oturanlar fazla zıplamadan seyahat edebilecek... Adım adım bineğe...

Bir diğer dikkat çekici özellik de yine ticari araçlarda fazla alışık olmadığımız elektrikli arka camlar. Yine arkadakiler için ayrı havalandırma kanalları da iyi düşünülmüş.

Â

En güçlü Doblo

ARABA STOP EDERSE ÅžAÅžIRMAYIN

Bana göre Yeni Doblo'nun en önemli özelliklerinden birisi Start&Stop sistemi. Şöyle ki; araç ile sakin sakin giderken kırmızı ışığa geliyorsunuz ve normal olarak frene basıp vitesi boşa alıyorsunuz ve duruyorsunuz. İşte o anda araç bir anda stop ediyor. Sadece kırmızı ışıkta değil elbette, yoğun trafikte dur kalk yaparken de aracı durdurduğunuz anda otomatik olarak kontak kapanıyor.

Bunun iki ayrı faydası var. Birincisi yakıt tüketimi. Otomatik stop sistemi, aracın gereksiz çalışmasını önleyerek yüzde 15'e varan bir tasarruf sağlıyor. İkincisi de çevre. Karbondioksit salınımını azaltarak çevreye önemli bir katkı sağlıyor.

Otomatik duran aracın çalışması son derece basit. Sadece debriyaja basın yeter. İlk başlarda çok garip gelen bu sisteme biraz zaman geçince alışabiliyorsunuz. Bu arada tek bir düğme ile start&stop sistemini iptal etmeniz de mümkün. Tercih size ait.

NELERÄ° BEÄžENMEDÄ°M?

Yeni Doblo'nun arka bagaj kapağı çok geniş. Yükleme anlamında avantaj yaratsa da kapağı açabilmek için arkadaki araba ile ciddi bir mesafe bırakmanız gerekiyor. Bu özellik şehir içinde sıkıntı yaratabilir. Ayrıca bagaj kapağı gerçekten ağır ve hidroliği sert. Hadi açmak bir nebze kolay ama yukarıya uzanıp indirmesi daha zor. Bu aracı kullanacak bayan varsa önce bir arka kapak açma-kapama testi yapsın.

İç tasarımda herşey büyük büyük, bol bol, ferah ferah ama kol dayama minicik. Kol dayama değil el koyma gibi. Halbuki alan geniş, yer var, şöyle dolu dolu bir kol dayama olsaymış olmaz mıymış?

Aracın kalın sütunları görsel olarak iyi ama ön camlarda hafif bir görüş açısı sıkıntısı yaratıyor. Özellikle dönüşlerde bu sıkıntıyı hissedebiliyorsunuz.

En güçlü Doblo

SON SÖZ...

Bursalı Yeni Doblo kendi sınıfında çok iddialı bir araç, burası kesin. Fiat, dört farklı motor tipi ve üç ayrı versiyonla her kesimden kullanıcıya ulaÅŸmak istemiÅŸ. Ancak burada kullancının iyi bir tercih yapması gerektiÄŸinin altını çizelim. Çünkü en üst versiyonla en alt versiyonun performansları birbirinden çok farklı. Keza fiyatları da... 26 bin 400 liradan baÅŸlayıp 38 bin liraya kadar çıkıyor.Â

Yeni Doblo'da ilk kez kullanılan süspansiyon sistemi aracı binek kategorisindeki rahatlığa çok yaklaştırmış. Start&stop sistemi de iyi düşünülmüş bir yenilik.

Bence Yeni Doblo 'otomobil rahatlığında ticari araç' konseptinin üzerine oturtulmaya çalışılmış. En üst versiyonda bunun başarıldığı açık, diyecek fazla birşey yok. Özellikle aileleri avucuna alacak gibi gözüküyor.

Tüm Taşıt Kredileri Faiz Oranları hürriyetkıyasla.com’da

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!