En güçlü 25 CEO

Güncelleme Tarihi:

En güçlü 25 CEO
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2004 21:42

Yöneticilerin, bulundukları makam itibarı ile bazı güçleri vardır. Örneğin, bir yönetici yanında çalışanın maaşı hakkında, çalışma saatleri ve koşulları hakkında, ceza ve ödüllendirme yetkisine sahiptir. Ancak, söz konusu olan 'liderlik' olduğunda güç, vizyon ve deneyimlerden, sahip olduğu uzmanlıktan gelir. Yönetim danışmanlarına göre liderler bilgi, deneyim ve kabiliyetleri sayesinde uzmandırlar. Bu uzmanlıkları onları güçlü yapar. Şirketleri yarına taşıyan ve dönüştüren de onların sahip olduğu bu güçtür. Türkiye'de bilgi ve becerileri, vizyoner ve deneyime dayalı liderlik anlayışıyla dikkat çeken pek çok yönetici var. Ancak, bunlar içinde bazıları şirket dışına taşan, ülkeyi ve sektörleri yönlendiren güçleriyle öne çıkıyor. Türkiye'nin en büyük önemli kuruluşlarını yöneten bu liderler Türkiye'de CEO'luk kavramının da ilk temsilcileri...

Bülend Özaydınlı, Celal Metin, Tufan Darbaz, Ayhan Yavrucu, Agah Uğur, Muzaffer Akpınar, Muhtar Kent ve diğerleri... Hepsi Türkiye'nin tanınmış profesyonelleri arasında. Türk iş dünyasına yeni yeni yerleşen CEO (İcra Kurulu Başkanı) kavramının ilk temsilcileri. Dev grupları yönetiyor, binlerce kişiye liderlik yapıyorlar. Bazılarının ünü Türkiye'yi aştı, bir bölümü 'marka' haline geldi. Hepsinin ortak özelliği Türk iş dünyasında büyük bir güç (power) sahibi olmaları. İşte Türkiye'nin en güçlü 25 CEO'su... Capital Dergisi Mayıs sayısında 'Zirvedeki CEO'ları' inceledi.


‘Tepe’nin tepesinde
Ali Kantur/Tepe Grubu

30 yıldır Tepe Grubu'nda görev yapıyor. Bilkent projesiyle dikkat çekti. Tepe Grubu Tepe Home konsept mağazaları ve Bilkent'teki teknopark yatırımlarıyla güçlendi.


103 şirket, 75 marka
Bülend Özaydınlı/Koç Holding

Koç Grubu 2004 için 20 milyar dolar ciro hedefliyor. Özaydınlı, 103 şirketi, 75 markayı ve 55 bin kişiyi yönetiyor. Grubun bu yılki rekor büyümesinde büyük payı var.


Henkel ve Sabancı’da
Can Paker/Türk Henkel

Türkiye'de profesyonelliğin öncüsü. 1971'den bu yana Türk Henkel'in üst yönetiminde görev yapıyor. Sabancı Topluluğu'nun da yönetim kurulu üyesi.


Krize yenilmedi
Coşkun Ulusoy/Oyak Holding

2000'de Oyak'ın genel müdürlüğünü üstlendi. Kriz yılı olmasına rağmen 2001'de fırsatları değerlendirerek kuruluşu 600 trilyon lira kára, yüzde 300 gelir artışına ulaştırdı.


Artık daha etkin
Erdal Karamercan/Eczacıbaşı Holding

Sezgin Bayraktar'ın emekliliğinden sonra CEO oldu. 1977'den bu yana Topluluk bünyesinde çalışıyor. Yeni göreviyle iş hayatındaki etkinliğini artırdı.


‘Sağlam’ çimentocu
Adnan İğnebekçili/SET Group

Makine Tarım Endüstrisi ve MKE’de çalıştı. 1991'de Set Group Holding’in genel müdürü ve murahhas azası oldu. Çimento sektörünün en güçlü yöneticilerinden.


Tüm iştiraklerin başında
Ersin Özince/İş Bankası

1976'da müfettiş muavini olarak İş Bankası'nda işe başladı. 22 yıl sonra genel müdür, 2003'te CEO oldu. İş-Tim de dahil olmak üzere bankanın iştiraklerinin başında bulundu.


Geldi ve değiştirdi
Agah Uğur/Borusan Holding

Aile şirketi olan Borusan Grubu'nda çok başarılı kurumsallaştırma çalışmaları gerçekleştirdi. 1995'ten bu yana genel müdür olarak grup şirketlerinin yatırımlarını yönetiyor.


Hesap uzmanıydı ama...
Ayhan Yavrucu/Alarko Holding

Maliye Bakanlığı’nda hesap uzmanı iken 1977'de Alarko Grubu’na katıldı. Bugün grubun yönetim kurulu üyesi ve genel koordinatörü olarak görev yapıyor.


Birleştirdi, büyüttü
Cahit Paksoy/TT&TIM

Aria-Aycell birleşmesinden sonra Aycell'in genel müdürü oldu. Abone sayısını ve şirketin değerini artırdı. Birleşmesinden sonra oluşan TT&TİM şirketinin de genel müdürü oldu.


Lassa’dan zirveye
Celal Metin/Sabancı Holding

Geçtiğimiz yıl Sabancı Topluluğu'nun CEO'luğuna getirildi. Sabancı Grubu'nda Lassa projesiyle göreve başladı, gruba bağlı pek çok firmada yöneticilik yaptı.


Fiat’tan Tofaş’a geldi
Diego Avesani/TOFAŞ

2002'den beri Fiat Uluslararası İş Geliştirme Bölümünün sorumlusu olarak görev yapıyor. Şubat 2004'te, kárı 6.3 trilyon liraya ulaşan Tofaş'ın CEO'su oldu.


35 yıllık emeği var
Erhan Önel/Tekfen Holding

Tekfen Grubu’na 1969’da katıldı. 2000'de inşaattan tarıma, endüstriden finansa kadar pek çok sektörde yatırım yapan grubun 'Grup Şirketler Başkanlığı'na getirildi.


PO’yu yapılandırdı
Ertuğrul Tuncer/POAŞ

İş hayatına 1967'de Mobil Oil Türk'te başladı. 28 yıl sonra BP'nin genel müdürü oldu. Özelleştirmeden sonra Petrol Ofisi'nin başına geçti. Ekibini kurdu, şirketi yapılandırdı.


Zor dönemin adamı
Hasan Denizkurdu/Yaşar Grubu

Ege Bölgesi'nin sanayi devi Yaşar Holding'in CEO'su. 2001 krizinden sonra yeni yapılanmayla göreve getirildi. Topluluğun tüm operasyonlarının başına geçti.


Para ona emanet
Kemal Kaya/Koç Finansal Hizmetler

Koç Grubu’nun UniCredito ile ortaklığın gerçekleşmesinde rol oynadı. 2003'te Koçbank yönetim kurulu başkanlığına ve Koç Finansal Hizmetler'in CEO'luğuna getirildi.


Medya devinin lideri
Mehmet Ali Yalçındağ/Doğan Yayın Holding

İki ulusal, bir uluslararası ve iki kablo TV kanalı, sekiz gazete ve üç radyo istasyonu ile 24 dergiyi bünyesinde barındıran Doğan Yayın Holding'in CEO'su.


‘Made in Efes’
Muhtar Kent/Efes İçecek Grubu

Efes Grubu'nun yurtdışına yayılma ve ihracat stratejilerini geliştirdi. Grubun Avrupa'nın en hızlı gelişen biracılık kuruluşu ve Efes'in global bir marka olması için çalışmalarını sürdürüyor.


Selo’nun babası
Muzaffer Akpınar/Turkcell

Turkcell iki milyar dolarlık cirosuyla Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri. Akpınar Türkiye'ye GSM teknolojisinin getirilmesine katkı sağladı. Sektörü yönlendiren isimlerin başında geliyor.


Projeleri ‘TAV’ladı
Sani Şener/TAV

1997'de Tepe İnşaat ve Viena Airport ile birlikte THY'nin ihalesini aldıktan sonra yeni oluşumun başına getirildi. Bugün TAV'ın yeni projelerinin ve hedeflerinin liderliğini yapıyor.


Satışları artırdı
Servet Topaloğlu/TANSAŞ

2002'de Tansaş'ın yönetim kurulu başkan yardımcısı ve CEO'su oldu. Yarattığı konsept ve iş planıyla Tansaş'ı, yıllık 500 milyon dolarlık satış hacmine ulaştırdı.


Dışbank’ın başrolünde
Tayfun Bayazıt/Dışbank

Çukurova Grubu'ndan sonra Doğan Grubu'na katıldı. Yönetim kurulu başkan yardımcısı ve Dışbank murahhas azası olarak görev yaptı. 2001'de Dışbank'ın CEO'su oldu.


Mercedes’in kıdemlisi
Till Becker/Mercedes Türk A.Ş.

Portekiz, Hindistan gibi ülkelerdeki Mercedes ofislerinde yönetici olarak görev yaptı. 2000'de Mercedes Türk A. Ş'de direktörler kurulu başkanı oldu.


O bir stratejist
Tufan Darbaz/Doğan Holding

Strateji geliştirme konusunda başarılı bir profesyonel. 2001'de Doğan Grubu'na katıldı. 2003'te CEO oldu. Türkiye'nin önde gelen kuruluşunun yatırımlarını yönetiyor.


Siemens’le bütünleşti
Zafer İncecik/Siemens Türkiye

Siemens'de 1992'de göreve başladı. Şubat 1997'de şirketin genel müdürü oldu. Siemens Şirketler Grubu Koordinatörlüğüne getirildi. 2001'den bu yana yönetim kurulu başkanı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!