En fazla bütçe sapması Başbakanlık ve MSB’de

Güncelleme Tarihi:

En fazla bütçe sapması Başbakanlık ve MSB’de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 00:00

Bakanlıkların, başlangıçtaki bütçe ödenekleriyle yıl sonu bütçe ödenekleri arasındaki fark karşılaştırılarak belirlenen sapma oranına göre 2004 yılında en yüksek sapma Milli Savunma Bakanlığı ile Başbakanlık bütçelerinde yaşandı.

Bütçelerin ‘ne derecede sağlıklı’ hazırlandığının belirlenmesinde birinci göstergenin kesintili başlangıç ödeneğiyle yıl sonu ödenekleri arasındaki sapma oranının minimumda kalması olduğuna dikkat çekilen raporda, buna örnek olarak bütçe ödenekleriyle yıl sonu harcamaları arasındaki sapma oranı sıfır olan Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı gibi kuruluşlar gösterildi.

EN YÜKSEK SAPMALAR:

Raporda yer alan verilere göre banaklıklar içerisinde 2004 yılında bütçesinde en fazla sapma yaşananlar yüzde 127 ile Bayandırlık Bakanlığı ve yüzde 38’le Enerji Bakanlığı oldu. Ancak Bayındırlık Bakanlığı bütçesindeki sapmanın, başlangıçta diğer kuruluşların bütçelerine konulan yapı tesis ve büyük onarım ödeneklerinin yıl içerisinde bakanlık bütçesine aktarılmasından, Enerji Bakanlığı bütçesindeki sapmanın ise Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkindaki Yasa hükümlerinden elde edilen eletrik enerjisi özel gelirlerinin yıl içerisinde ödenek kaydedilmesi nedeniyle başlangıç ve yıl sonu ödenekleri arasında fark oluşmasından kaynaklandığı bildirildi. Bu nedenlerle bütçelerinde önemli ölçüde sapma yaşanan söz konusu iki kuruluş dışarıda bırakıldığında en yüksek sapma yüzde 35’le Milli Savunma Bakanlığı bütçesinde yaşandı. 2004 yılı kesintili bütçe ödeneği 10 katrilyon lira olan Milli Savunma Bakanlığı’nın yıl sonu ödeneği bu rakamın 3.4 katrilyon lira üzerine çıkarak 13.5 katrilyon lirayı buldu. Başbakanlık bütçesinde yıl sonu ödenekleri başlangıç ödeneklerinin yüzde 23 üzerine çıktı. Başlangıçta 1 katrilyon 35 tilyon lira olan Başbakanlığın bütçe ödenekleri yıl sonunda 1 katrilyon 364 trilyon liraya kadar yükseldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!