Emlakbank'ın başına gelecek Karacan'dan çarpıcı mesaj

Güncelleme Tarihi:

Emlakbankın başına gelecek Karacandan çarpıcı mesaj
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Hikmet Uluğbay, ‘‘Emlak Bankası Genel Müdürlüğü'ne Ali İhsan Karacan'ın atanmasını öngören kararname Köşk'te’’ dedi. Bu operasyonla gündeme gelen Karacan, son kitabındaki şu mesajla dikkati çekti: ‘‘Banka soymanın en iyi yolu, bankaya sahip olmak...’’

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, Emlak Bankası Genel Müdürü Erdin Arı'nın görevden alınarak, yerine Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı Ali İhsan Karacan'ın getirileceğini açıkladı. Uluğbay, Karacan'ın Emlak Bankası Genel Müdürlüğü'ne atanmasıyla ilgili kararnamenin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayına sunulmak üzere Köşk'e sevkedildiğini söyledi.

Halen Çukurova Grubu'nun bazı şirketlerinde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Ali İhsan Karacan, yeni görevi için kararnameyi beklerken, Dünya Yayıncılık'tan çıkan son kitabının sunuşunda yer alan bazı mesajlarla dikkati çekiyor.

BANKA SOYMAK

Bu mesajlardan en çarpıcısını da ‘‘California Savigns and Loan Department'da çalışan bir kurul üyesi’’nden aktarılan şu sözler oluşturuyor:

‘‘Bir bankayı soymanın en iyi yolu, bir bankaya sahip olmaktır...’’

Karacan'ın kitabının sunuşuna alıntı olarak koyduğu bu sözler, Türkiye'de son dönemde Merkez Bankası Mevduat Fonu'na geçen bazı bankalara yönelik ‘‘atıf’’ olarak da algılanıyor. Nitekim, Mevduat Sigorta Fonu'nun el koyduğu bankalarla ilgili, ‘‘Sahipleri ölçüleri kaçıracak ölçüde kaynak kullanmış’’ iddiaları da ortaya atılmıştı.

Karacan, bu sözleri kitabına aktarmasıyla ilgili olarak yakın çevresine, ‘‘Türkiye'de bazı banka patronları, bankadaki mevduatı kendi parası gibi görüyor. Oysa, bankalardaki paralar tasarruf sahiplerinin, yani halkın parasıdır. O paraların çok dikkatli ve titiz değerlendirilmesi gerekir’’ diyor.

Karacan'ın ‘‘Yükselen Ekonomilerde Bankacılık Krizleri’’ adlı kitabının sunuşundaki Albert J. Brown Jr.'a ait bir başka söz de şöyle:

‘‘Yakın bankacılık tarihi, bir an diğerlerini gölgede bırakan ve sonradan kaybolan göktaşları ile doludur...’’

Karacan'ın yakın tarihi birçok usulsüzlükle dolu Emlak Bankası'na geldiğinde kitabında da aktardığı görüşler doğrultusunda önemli operasyonlar yapması bekleniyor.

IMF'DEN ÖNCE

Bu arada, Başbakan Yardımcısı Hikmet Uluğbay'ın Ali İhsan Karacan'a teklifini Uluslararası Para Fonu (IMF) görüşmeleri için Washington'a gitmeden önce götürdüğü öğrenildi. Yani, Uluğbay'la Karacan arasındaki görüşme 15 gün kadar önce gerçekleşti.

Uluğbay, Karacan'a, ‘‘Biz Emlak Bankası'nın başında bulunan Erdin Arı'yı görevden almayı planlıyoruz. Burası için adaylarımızın başında siz geliyorsunuz’’ dedi. Karacan, Uluğbay'la bu görüşmesinde teklifi kabul edebileceğini söyledi. Uluğbay, Karacan'a ‘‘Ancak, bu olay kararname çıkana kadar gizli kalırsa iyi olur’’ ricasında da bulundu. Böylece Karacan'ın Emlak Bankası'na atanması olayı, kararname Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne gönderilinceye kadar gizli kaldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!