Emlak Bankası’nın lisansı iptal ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Emlak Bankası’nın lisansı iptal ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2001 00:00


Çiğdem TOKER
Haberin Devamı

Emlakbank'ın Ziraat Bankası'na devirle tasfiye edilmesine ilişkin protokol dün imzalandı. BDDK öncelikle Emlakbank'ın ‘‘bankacılık lisansı’’nı iptal edecek. Devir işlemi de bu ay sonuna kadar tamamlanacak.

Emlakbank'ın Ziraat Bankası'na devredilmesine ilişkin protokol, her iki bankanın ortak olan yönetim kurulu üyeleri arasında dün imzalandı.

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu, devir protokolünü Hazine Müsteşarlığı kanalıyla, ‘‘uygun görüş’’ için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)'na gönderdi.

Hürriyet'in dün duyurduğu, IMF'ye verilen Niyet Mektubu'nda geçen ve hukuki tartışma yaratan ‘‘kapatma’’ konusu ise bulunan şu formülle aşıldı:

BDDK, bu protokole ‘uygun görüş’ verdikten hemen sonra, Emlakbank'ın ‘bankacılık yapma ve mevduat kabul etme iznini iptal edildiğini’ kamuoyuna duyuracak. Böylece, lisansı iptal edildiği için, Emlakbank fiilen bankacılık yapamayacak. Niyet Mektubu'nda yer alan ‘‘kapatma’’ taahhüdü de gerçekleşmiş olacak. BDDK'nın ‘uygun görüş’ kararını vermesiyle birlikte, Emlakbank'ın ‘her türlü bankacılık hizmeti, bankacılık iş ve işlemlerinden ve yükümlülüklerinden doğan taahhütleri ve bankacılıkla ilgili sabit kıymetleri, yasal takibe tabi alacaklar ve aktifleri’ Ziraat Bankası'na geçmiş olacak.

YİNE AYNI ŞUBE

‘Uygun görüş’le birlikte devir protokolü hukuken kesinleşecek. Hemen sonraki adım ise Emlakbank'ın yaklaşık 400 şubesinin Ziraat Bankası'na devredilmesi olacak. Yetkililer, protokolün BDDK tarafından onayı ve şubelerin devri işleminin, önümüzdeki hafta ortasında tamamlanmasının beklendiğini söyledi.

Emlakbank mudileri açısından değişen bir şey olmayacağını belirten yetkililer, ‘Yine aynı şubeye gidecekler. Ama, şubenin adı Emlak değil Zİraat Bankası olacak. Tek fark bu’’ dediler.

Emlakbank'ın şubeleri Ziraat Bankası'na devredildikten sonra, yasa uyarınca tasfiye süreci başlayacak. Bunun için Hazine'nin çağrısıyla genel kurul toplanacak. Tasfiyenin de bu ay sonuna kadar tamamlanması amaçlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!