Emeklilerin tasarruf pişmanlığı

Güncelleme Tarihi:

Emeklilerin tasarruf pişmanlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2014 01:37

AVİVASA Emeklilik ve Hayat, ortağı Aviva’nın İngiltere’de 4 yıldır düzenli olarak yaptığı ‘Emeklilik Öncesi Tasarruf Bilinci ve Emeklilik Döneminde Refah Koşulları’ pazar araştırmasını Türkiye’ye de taşıdı.

Haberin Devamı

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Samsun, Adana, Kayseri, Trabzon, Erzurum, Malatya, Gaziantep ve Edirne olmak üzere toplam 12 ilde 821 kişi ile yapılan araştırma, emeklilerin yüzde 89’unun tasarruf yapmadığı için pişman olduğu gerçeğini ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 38’i hayatında hiç tasarruf yapmamış olan Türkler, tasarruf konusuna İngilizlerin üçte biri kadar ilgi duyuyor. Uzun süre önce emekli olanların geliri, aktif çalışma yaşamına devam edenlerin gelirine göre yüzde 38 oranında düşüyor. Emeklilerin yüzde 89’u, geçmişe dönüp baktıklarında çalışma hayatları süresince daha fazla tasarruf yapmadıkları için pişman olduğunu belirtiyor. Türk halkı, ideal emekliliğin erkeklerde 52 kadınlarda 46 yaşında olacağını düşünüyor.

BES İLAÇ OLABİLİR

Haberin Devamı

Bu tablo içerisinde, BES’in gelecek kaygılarını azaltmaktaki öneminin iyice ortaya çıktığını kaydeden AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, “Türkiye’de yaptığımız araştırma sonucunda gördük ki çalışanlar hayata daha pozitif bakarken emekliler daha negatif bakıyor. Bireyler, aktif çalışma yaşamını bıraktığı andan itibaren çalışırken elde ettikleri geliri dengeleyecek bir hazırlık yapmadıkları takdirde ortalama refah seviyesinde hızlı bir düşüş yaşıyor. Bu nedenle emeklilik dönemlerinde hayata daha hazırlıksız yakalanıyor ve haliyle daha mutsuz oluyorlar. İngiltere’de yaşamak ile Türkiye’de yaşamak arasındaki fark, bu araştırmayla ortaya çıkıyor. Emeklilik dönemindeki bu açığa ancak BES ilaç olabilir” dedi.

3 KAT GELİR İSTİYORLAR

Araştırmada ortaya konan bazı sonuçlar şöyle:
Kişiler, rahat geçinmek için mevcut kazandıklarının 3 katı gelir elde etmeleri gerektiğini düşünüyor. Ortalama geliri 1.964 TL olan emekliliği yaklaşanlar 5.311 TL, ortalama geliri 1.511 TL olan yeni emekliler 5.500 TL, ortalama geliri 1.216 TL olan uzun süredir emekliler ise 3.847 TL aylık gelirle rahatlıkla geçinebileceğini söylüyor.
İngilizler, Türklerin iki katı hanehalkı gelirine sahip: Türkiye’de hanehalkı geliri ortalama 2.157 TL, İngiltere’de ise bu rakam 4.218 TL’ye ulaşıyor. Yani İngilizlerin ortalama hanehalkı geliri, Türklerin gelirinden neredeyse iki kat fazla.
Düşen refah düzeyi nedeniyle emeklilik, bireylerin kendilerine vakit ayırabildiği ve emeklilik hayallerini gerçekleştirdiği bir dönem olmaktan çıkıyor. Türkiye’de yeni ya da uzun süre önce emekli olmuş kişiler, 4 yıldan 9 yıla varan süreyle mevcut şartlarını korumak için çalışma hayatına devam ediyor. Yeni emeklilerin yüzde 43’ü, uzun süre önce emekli olanların ise yüzde 27’si çalışmaya devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!